Τα θρακιώτικα μετάλλια στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Κλειστού Στίβου

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Σε εξέλιξη βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Πράγας με την Ελλάδα να συμμετέχει με μια ενδεκάδα αθλητές και αθλήτριες, ανάμεσά τους τον κομοτηναίο άλτη Κώστα Μπανιώτη και τον δραμινό εμποδιστή Κώστα Δουβαλίδη. Πρόκειται για την 33η διοργάνωση από το 1970, οπότε και ξεκίνησε ο θεσμός, ο οποίος έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές στην Ελλάδα και ιδίως στην Θράκη. 

Στις 32 διοργανώσεις που έχουν προηγηθεί, οι αθλητές και αθλήτριές μας έχουν κατακτήσει 25 μετάλλια (4 χρυσά, 10 αργυρά και 11 χάλκινα), αρκετά από τα οποία είχαν θρακιώτικο άρωμα. Από τα 25 μετάλλια, έντεκα έχουν πάρει γυναίκες αθλήτριες και 14 άνδρες. Ανάμεσά τους η Πηγή Δεβετζή και πιο πριν ο Άγγελος Παυλακάκης.

Ο Ξανθιώτης σπρίντερ είναι ένας από τους πέντε Έλληνες αθλητές που δεν έχουν κατακτήσει ένα αλλά δύο μετάλλια. Ξεκίνησε την συλλογή του με το χρυσό στην Βαλένθια το 1998 με χρόνο 6.55 και δυο χρόνια αργότερα, στην διοργάνωση της Γάνδης, κατέκτησε στο ίδιο αγώνισμα της μιας ανάσας το χάλκινο μετάλλιο, με 6.54, ανεβαίνοντας ξανά στο βάθρο.

Την ίδια περίπου περίοδο ένα μετάλλιο (χάλκινο) κατακτούσε και η μετέπειτα σύζυγός του Κατερίνα Κόφφα στα 200 μέτρα. Έτσι θα μπορούσε κανείς να πει ότι το ζεύγος Παυλακάκη – Κόφφα έχει γράψει την δική του ιστορία, αφού συνολικά ως ζευγάρι έχουν κατακτήσει τρία μετάλλια από Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Κλειστού Στίβου.

Μόνο άλλοι τέσσερις έλληνες, πέραν του Παυλακάκη, έχουν καταφέρει να ντουμπλάρουν τα μετάλλια τους σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις Κλειστού Στίβου (όπως θυμήθηκε και το Sport24, από όπου αντλήσαμε και την φωτογραφία). Ο λόγος για την Κατερίνα Θάνου, την Όλγα Βασδέκη, την Γεωργία Κοκλώνη και τον (έκλειστο σήμερα πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης) Βασίλη Παπαγεωργόπουλο που κατέκτησε και το πρώτο μετάλλιο της χώρας μας στην διοργάνωση.

Τα πρώτα μετάλλια ήρθαν το 1972 στην δεύτερη διοργάνωση της Γκρενόμπλ ενώ η τελευταία φορά που η χώρα μας είδε αθλητή της να ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών ήταν το 2007 στο Μπέμιγχαμ  με τον Λούη Τσάτουμα, που ήταν δεύτερος στο μήκος – ο οποίος φιλοδοξεί να επαναλάβει αυτόν τον άθλο και στην Πράγα οκτώ χρόνια αργότερα, εν έτει 2015.

Ελλάδα ήταν παρούσα και στην πρώτη διοργάνωση της σημερινής μορφής των αγώνων, το 1970 στη Βιέννη, όπου είχε εκπροσωπηθεί από τον Χρήστο Παπανικολάου στο επίκοντώ, ο οποίος μάλιστα ήταν τέταρτος. Όμως αναμφίβολα η διοργάνωση που έχει μείνει πιο έντονα χαραγμένη στην μνήμη των Ελλήνων φιλάθλων ήταν εκείνη του 1996 στη Στοκχόλμη.

Τότε η χώρα μας, κατάφερε να κατακτήσει έξι μετάλλια εκ των οποίων ένα χρυσό, δύο ασημένια και ένα χάλκινο, αλλά και μια σειρά από καλά πλασαρίσματα.  Γενικά, τα 20 από τα μετάλλιά μας ήρθαν στο χρονικό διάστημα από το 1994 ως και το 2007. Ανάμεσά τους είχαμε άλλο ένα Θρακιώτικο, με την Πηγή Δεβετζή έντεκα χρόνια πριν, το 2004 στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης.

Συγκεκριμένα, ήταν 6 Μαρτίου του 2004 (μια μέρα σαν και την σημερινή δηλαδή) όταν στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας η αλεξανδρουπολίτισσα τριπλουνίστρια με επίδοση 14μ76 κατάφερνε να ανέβει στο βάθρο κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, όπως θυμάται στο καθημερινό του “σαν σήμερα” το sportandbusiness.gr.

Η Μαρία Καρασταμάτη το 2005 σε ηλικία 20 ετών και 85 ημερών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 60 μ. και είναι η νεότερη Ελληνίδα αθλήτρια που ανεβαίνει στο βάθρο στην ιστορία της διοργάνωσης. Στην ίδια διοργάνωση, στη Μαδρίτη, πήρε μέρος ο Κώστας Φιλιππίδης σε ηλικία 18 ετών και 98 ημερών και ήταν ο νεότερος που έχει αγωνιστεί σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου.

Στις τελευταίες τρεις διοργανώσεις, το 2009 στο Τορίνο, το 2011 στο Παρίσι και το 2013 στο Γκέτεμποργκ, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει με μετάλλιο στις αποσκευές της. Ωστόσο έφτασε μια ανάσα στο Τορίνο και στο Παρίσι με τον Κώστα Μπανιώτη που αναδείχθηκε έκτος και τέταρτος αντίστοιχα στους τελικούς του ύψους, με την ίδια επίδοση με τους αθλητές που πήραν μετάλλια.

Ο Μπανιώτης σε εκείνες τις διοργανώσεις ήταν μάλιστα αυτός που κράτησε ψηλά την σημαία του ελληνικού κλασικού αθλητισμού, όντας ο κορυφαίος από την χώρα μας. Ο Μπανιώτης μετέχει και στους αγώνες της Πράγας, όπου η Ελλάδα έχει πάντως βάσιμες φιλοδοξίες ότι θα επιστρέψει στα μετάλλια, κυρίως με τις Νικόλ Κυριακοπούλου, Κατερίνα Στεφανίδη και Κώστα Φιλιππίδη στο επικοντώ αλλά και τον Λούη Τσάτουμα.