Τεράστιο παγκόσμιο ρεκόρ με εβρίτικο άρωμα στην μακρινή Βοστώνη

Μια τεράστια επιτυχία είχαμε για την ελληνική κωπηλασία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η Σοφία Ασουμανάκη, αθλήτρια  που προπονείται από την εβρίτισσα ολυμπιονίκη και πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια Χρύσα Μπισκιτζή, κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στα δύο χιλιόμετρα νεανίδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Κλειστού Χώρου, που διεξήχθη στην Βοστώνη.

Η νεαρή κωπηλάτρια πήγε στη Βοστόνη και το παγκόσμιο πρωτάθλημα με χρόνο 6:34.6 και με το παγκόσμιο ρεκόρ να είναι 6:33.9. Έπειτα από μία συγκλονιστική προσπάθεια έκανε επίδοση 6:30.2 και κάπως έτσι η Ασουμανάκη κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε η Αυστραλή Σάρα Χιούμπαρντ από το 2004.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάμερα της διαδικτυακής μετάδοσης της διοργάνωσης ήταν την περισσότερη ώρα πάνω στην Ελληνίδα κωπηλάτρια και ο σχολιαστής μετέδιδε διαρκώς τους χρόνους της. Όταν κατέρριψε το ρεκόρ ο ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος (σύζυγος της Μπισκιτζή) που τη συνοδεύει έσπευσε να την αγκαλιάσει.

Η ελληνίδα πρωταθλήτρια ουσιαστικά κατέβασε το προηγούμενο ρεκόρ κόσμου κατά τρία δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά από την υπερπροσπάθειά της, κατέβηκε από το εργόμετρο και ξάπλωσε κάτω μετά την έντονη προσπάθεια. Είχε προσφέρει στον εαυτό της την μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα της, μέχρι φυσικά την επόμενη.

Φτάνοντας στο τελευταίο 500άρι η αγωνία χτύπησε κόκκινο. Στα τελευταία 100 μέτρα το ενδιαφέρον είχε στραφεί όχι στο αν θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ η Ασουμανάκη αλλά στο τι χρόνο θα κάνει. Η ίδια της τα έδωσε όλα στο τελευταίο 500άρι. Η ταχύτητά της αυξήθηκε και είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν 1,5 δευτερόλεπτο γρηγορότερη από το πρώτο 500άρι και πάνω από τρία δευτερόλεπτα πιο γρήγορη από το επόμενο χιλιόμετρο.

Όταν τερμάτισε και «έσπασε» το μηχάνημα κατεβάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ κατά τρία δευτερόλεπτα ήρθε το ξέσπασμα. Η κωπηλάτρια του ΕΝΟΑ κατέβηκε από το εργόμετρο και ξάπλωσε κάτω. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής έγιναν ένα κουβάρι, ενώ το πλήθος παραληρούσε στο άκουσμα του συγκλονιστικού χρόνου που είχε κάνει.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Κλειστού Χώρου είναι μια μεγάλη διοργάνωση, όπου η Ελλάδα έχει παράδοση. Στο παρελθόν έχουν κατακτήσει μετάλλια τόσο ο Βασίλης Πολύμερος όσο και η σύζυγός του Χρύσα Μπισκιτζή, η αθλήτρια από τον Κυπρίνο, που έμελλε μερικά χρόνια αργότερα να αναδείξει μια δικιά της αθλήτρια ως διάδοχό της στον θρόνο.