Επέτειος: 20 χρόνια από την θρυλική πρόκριση του ΑΟΟ επί της Μίλαν του Μπερλουσκόνι

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Μπορεί το βράδυ της Τρίτης 3 Μαρτίου οι φίλοι του βόλεϊ στην πατρίδα μας να είχα στραμμένα τα βλέμματά τους στην Λισαβόνα και τον αγώνα του Εθνικού με την Μπενφίκα, 20 χρόνια όμως πριν, τέτοια μέρα, όλος ο κόσμος του βόλεϊ ασχολούνταν με τις συμμετοχές τριών ελληνικών ομάδων στα φάιναλ φορ ισάριθμων ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Του Άρη Θεσσαλονίκης στην Γενευη για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ανδρών, του Παναθηναϊκού στο Μούστερ της Γερμανίας για το Κύπελλο Κυπελλούχων Γυναικών και της Ορεστιάδας στην Πάρμα της Ιταλίας για το Κύπελλο Συνομοσπονδίας.

Μάλιστα, η 4η Μαρτίου του 1995, μια μέρα σαν και την σημερινή ακριβώς 20 χρόνια πριν, είχαμε την μεγαλύτερη επιτυχία που σημειώθηκε ποτέ για τον αθλητισμό της Θράκης σε ομαδικό άθλημα. Την περήφανη πρόκριση του ΑΟΟ του Νίκου Σαμαρά, του Αντώνη Τσακιρόπουλου, του Θόδωρου Μποζίδη και των άλλων παιδιών στον τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και μάλιστα με μια επική νίκη- πρόκριση επί της μεγάλης Μίλαν του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μια νίκη που έμελλε να μην δει ποτέ ο φίλαθλος κόσμος στην Ελλάδα, αφού κανένα κανάλι δεν είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα και έτρεξε ασθμαίνοντας η κρατική τηλεόραση να καλύψει την επομένη τον τελικό, στον οποίο η άπειρη και κουρασμένη ομάδα της Ορεστιάδας υπέκυψε στην ανωτερότητα της γηπεδούχου Πάρμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχε γράψει ιστορία.

Ήταν 4 Μαρτίου του 1995, ημέρα Σάββατο, ώρα 15:30 τοπική (16:30 στην Ορεστιάδα). Λέγεται ότι είχαν ζητηθεί έξι εκατομμύρια δραμές από την τότε τηλεόραση του Σκάι για να καλύψει το παιχνίδι τηλεοπτικά εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα, η διοίκηση του ΑΟΟ εξασφάλισε μέσω της Diana που ήταν ο μεγάλος χορηγός της ομάδας τα δύο, αλλά η διαφορά ήταν μεγάλη και έμελλε έτσι να μην μεταδοθεί ποτέ ο πιο θρυλικός αγώνας οποιασδήποτε ομάδας της Θράκης σε ομαδικό άθλημα. Ένας αγώνας που έμελλε να μάθουμε τις λεπτομέρειές του την επομένη, μέσα από τα ιστορικά πρωτοσέλιδα του Sportime, του Φωτός και της Αθλητικής Ηχούς – με το πρώτο να επιλέγει να κάνει το καμάρι του Έβρου πρώτο του θέμα, αναδεικνύοντας τον άθλο σε όλη την Ελλάδα. “Ακούστε το Έλληνες, η ακριτική Ορεστιάδα από την εσχατιά της Ευρώπης στον τελικό της Ευρώπης”, όπως θα έλεγαν οι σημερινοί σπίκερ.

“Θα παίξουμε ελεύθερα χωρίς άγχος και ό,τι βγει” δήλωνε λίγο πριν την αναχώρηση για την Πάρμα ο μεγάλος Νίκος Σαμαράς. “Δεν είναι ακτύπητη ομάδα. Δεν μπορούμε να τη θεωρήσουμε φαβορί” συμπλήρωσε ο προπονητής της ομάδας Στόγιαν Στόεφ, αν και στην αντίπερα όχθη υπήρχε μια ομάδα θρύλος του βόλεϊ, στην συλλογή της οποίας υπήρχαν όλων των ειδών τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Μια ομάδα με πολλά λεφτά (ελέω Σίλβιο Μπερλουσκόνι) που ακριβώς ένα χρόνο πριν είχε ξανασυναντήσει και είχε αποκλείσει την Ορεστιάδα, πάλι στους τέσσερις της Ευρώπης, του Κυπελλούχων τότε. Ελάχιστοι, παρά τα λεγόμεενα, περίμεναν αυτήν την μεγάλη επιτυχία. Και όταν άρχισαν να έρχονται τα τηλεγραφήματα (δεν υπήρχε τότε ίντερνετ, ούτε κινητά τηλέφωνα), όλοι άρχισαν να τρίβουν τα μάτια τους.

Ο θρύλος λέει ότι μέχρι και ένα σημαντικό κυβερνητικό συμβούλιο που υπήρχε τότε υπό την προεδρία του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, είχε διακοπεί μόλις έγινε εκείνη η ιστορική ανατροπή επί της ομάδας του Μπερλουσκόνι και άπαντες άρχισαν να συζητούν για το θαύμα της Ορεστιάδας.  Πρόκειται για αποκάλυψη που είχε κάνει λίγες μέρες αργότερα ο τότε υπουργός Εξωτερικών και σήμερα (για λίγες ημέρες ακόμα) Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που υπήρξε παλιός διεθνής βολεϊμπολίστας και έσπευσε να καλέσει την Ορεστιάδα και να την υποδεχθεί στο νεοκλασικό κτήριο του υπουργείο Εξωτερικών στην Βασιλίσσης Σοφίας, αναγνωρίζοντας ότι με την επιτυχία της ένωσε τους Έλληνες σε μια δύσκολη στιγμή για τα εθνικά θέματα (παραμονές της κρίσης των Ιμίων με την Τουρκία και με το Μακεδονικό-Σκοπιανό ζήτημα στην πρώτη γραμμή).

Σε εκείνον τον θρυλικό ημιτελικό, η Ορεστιάδα βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ (15-12 σε 31 λεπτά και 15-13 σε 26 λεπτά στο παλιό σύστημα με τις αλλαγές) ωστόσο κατάφερε να αντιδράσει. Καταντώντας με 12-15 το τρίτο σετ σε 33 λεπτά και με 11-15 σε 29 λεπτά το τέταρτο, πέτυχε να ισοφαρίσει σε 2-2 και να οδηγήσει τον αγώνα στο τάι μπρέικ. Εκεί οι Θρακιώτες με εντυπωσιακά ψυχικά αποθέματα ανέτρεψαν  ματς μπολ των μιλανέζων στο 14-13 για να καταφέρουν τελικά μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι και ένα σετ που κράτησε 17 λεπτα να κερδίσουν με 16-18 και να πάρουν την ιστορική νίκη – πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας (για πρώτη και δυστυχώς τελευταία φορά στην ιστορία της ομάδας, που συνολικά έφτασε τέσσερις φορές σε φάιναλ φορ ευρωπαϊκών διοργανώσεων).

Η Ορεστιάδα έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κερδίζει ιταλική σε ιταλικό έδαφος και η πρώτη ελληνική που προκρίθηκε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης εκτός ελληνικών συνόρων. 19 πόντους είχε σημειώσει ο Σαμαράς (που είχε κερδίσει και 17 αλλαγές) και από 9 πόντους είχαν κερδίσει οι Τσακιρόπουλος (23), Στόεφ (21) και Γραμματικόπουλος (11). Επτά πόντους είχε και ο Μποζίδης (6 αλλαγές), δύο ο Τζούριτς (8 αλλαγές) ενώ στο παιχνίδι είχαν συμμετοχή σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής οι Αμαξόπουλος και Μοσχοφίδης. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του “Φωτός” και τον “δικό μας” Στέφανο Λεμονίδη, απεσταλμένο του τότε στην Πάρμα, η Ορεστιάδα είχε ως μεγάλο όπλο το μπλοκ από όπου πήρε 22 πόντους, το σερβίς καθώς κέρδισε 11 άσσους και την υποδοχή που κυμάνθηκε στο 69%.

Κάπως έτσι ήρθε η ιστορική πρόκριση. Μια μέσα σαν και αυτήν, 20 χρόνια πριν. Και με αφορμή εκείνη την επιτυχία, το ThrakiSportS αυτό το διήμερο 4 και 5 Μαρτίου (που είχε διεξαχθεί εκείνο το ιστορικό φάιναλ φορ) θα θυμηθεί  μέσα από δημοσιεύματα της εποχής, φωτογραφίες (κάποιες ανέκδοτες) αλλά και μαρτυρίες όσων έζησαν από κοντά εκείνα τα γεγονότα, τις στιγμές που χάραξαν μια ολόκληρη γενιά. Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες αναρτήσεις…