Οι προτάσεις Πανόπουλου στην κυβέρνηση Τσίπρα για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης 

–  Υπέρ της απόφασης που πήρε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και εξήγγειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, τάσσεται ο ιδιοκτήτης της Skoda Ξάνθη Χρήστος Πανόπουλος. Ο μεγαλομέτοχος της Skoda υποστηρίζει ότι η βασική ευθύνη ανήκει στους ίδιους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου και έκανε τις προτάσεις του προς την κυβέρνηση για την λύση του προβλήματος.

 

“Η απόφαση της κυβέρνησης είναι απόλυτα λογική, αλλά αυτό που θα ήθελα να θέσω στο τραπέζι είναι ο όρος παράταση, που έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας πλέον. Μια παράταση λοιπόν θα πρότεινα για να υπάρξει λύση, έτσι ώστε μετά το επταήμερο που προανήγγειλε ο κ. Κοντονής, να συνεχίζεται να παίζεται ποδόσφαιρο μόνο στην περίπτωση που όλοι οι φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου θα κατέθεταν ένα σχέδιο για το πώς θα λήξουν τα πρωταθλήματα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ένα σχέδιο που να βρίσκει σύμφωνη την πολιτεια και εκ των πραγμάτων και το κοινό αίσθημα, να μην ξαναξεκινήσει ποτέ. Μόνο έτσι μπορεί να βρεθεί λύση, ένα κοινό μέτωπο όλων των φορέων”, είπε ο κ. Πανόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Μαλισιώβα και Αντώνη Λαγό, αναλύοντας τις δικές του θέσεις για τα πεπραγμένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πως μπορεί να βελτιωθεί.

Παράλληλα, έκανε γνωστές και τις δικές του προτάσεις στον κ. Κοντονή: “Τα σημεία που προσωπικά θα έθετα είναι απαγόρευση μετακίνησης οπαδών μέχρι το τέλος της περιόδου, και αυτή την φορά να τηρηθεί από όλους. Σε περίπτωση που έστω και ένας φίλαθλος ομάδας θα μπει εντός αγωνιστικού χώρου, να τιμωρείται η ομάδα με κεκλεισμένων των θυρών για όλα τα εντός έδρας παιχνίδια. Όχι να μπαίνουν κατά δεκάδες οπαδοί στο γήπεδο, αλλά τιμωρία ακόμη και για έναν που θα μπει στο γήπεδο. Ίδια ποινή και σε περίπτωση προπηλακισμών  ομάδας και παικτών. Και άμεσα να τοποθετηθούν κάμερες όχι μόνο στις κερκίδες αλλά και στην φυσούνα, στα αποδυτήρια και όπου αλλού χρειάζεται, για να μπορεί να ελέγχει η αστυνομία. Όχι αφαίρεσης βαθμών αλλά τιμωρίες της έδρας, κάτι που πονάει πιο πολύ κάθε σωματείο. Και το πιο βασικό: όλες οι γηπεδούχες ομάδες να είναι  100% υπεύθυνες για την ασφάλεια τις έδρας τους, με σεκιούριτι και όχι αστυνομία στο γήπεδο. Και έτσι κάθε ομάδα να διαφυλάττει τα του οίκου της και να προστατεύει αυτή την έδρα της χωρίς να μπορεί να ρίξει τις ευθύνες αλλού”.

Ακόμα ο κ. Πανόπουλος είπε: “Αν θέλει ο κ. Κοντονής πραγματικά κάτι να αλλάξει, θα πρέπει πέρα από μέτρα, να κάτσει σε ένα κοινό τραπέζι με τους τρεις πιο «ισχυρούς» που αυτή την στιγμή έχουν την μεγαλύτερη πίτα από πλευράς κόσμου (σ.σ. Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ), και να βρουν ένα σχέδιο και μια κοινή γραμμή για την βελτίωση του προϊόντος. Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρχει λύση, αν οι «ισχυροί» θέσουν τις βάσεις για να μπορεί να συνεχιστεί χωρίς ακρότητες το πρωτάθλημα. Και το ίδιο να συμβεί και το καλοκαίρι και με την ΑΕΚ που λογικά θα ανέβει στην μεγάλη κατηγορία, αλλιώς να μην ξεκινήσει καν το πρωτάθλημα γιατί είναι δεδομένο πως θα έχουμε τα ίδια. Υπάρχει τρόπος να υπάρξει λύση αλλά μόνο με κοινή βούληση όλων και με ένα κοινό σχέδιο. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να υπάρχει λογική από όλους και προπαντός θέληση”.

Σε ερώτηση για την ευθύνη των παραγόντων, σχολίασε: “Θα διαφωνήσω με αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος της Super League, o κ. Μποροβήλος για μερική ευθύνη των παραγόντων. Είμαι της άποψης πως την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο την έχουμε εμείς οι ΠΑΕ. Εμείς είμαστε αυτοί που το έχουμε σχεδιάσει. Καμία αστυνομία, καμία πολιτεία… Εμείς είμαστε οι μόνο υπαίτιοι για το επίπεδο και την ποιότητα του Ελληνικού ποδοσφαίρου και κανένας άλλος” επισήμανε ο Χρήστος Πανόπουλος, η γνώμη του οποίου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου του ρόλου που έπαιξε στην δημιουργία της Super League, η οποία ως γνωστόν αποτελεί δικό του πνευματικό δημιούργημα, αφού αυτός την οραματίστηκε και έπεισε τους Σωκράτη Κόκκαλη, Γιάννη Βαρδινογιάννη και Ντέμη Νικολαΐδη για την δημιουργία της πριν μια δεκαετία περίπου.

Τέλος, σε ερώτημα για το να πιστεύει πως θα βρεθεί λύση, ο Χρήστος Πανόπουλος απάντησε: “Υπάρχει τρόπος να υπάρξει λύση αλλά μόνο με κοινή βούληση όλων όσων εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο”.