Στην Αλεξανδρούπολη ο πλέον σύγχρονος αξονικός τομογράφος της χώρας

Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί από χθες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ο πλέον σύγχρονος αξονικός τομογράφος που διαθέτει νοσοκομείο στη χώρα μας. Το νέο μηχάνημα, αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις, τόσο στους γιατρούς, όσο και στους ασθενείς.

 

Το κόστος του νέου αξονικού τομογράφου, τον οποίο εξασφάλισε το νοσοκομείο μέσω ΕΣΠΑ, αγγίζει τις 795.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα υπολογιστικής τομογραφίας 128 τομών, την στιγμή που ο παλαιότερος αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου ήταν 1 τομής.

Το νέο μηχάνημα, προσφέρει ταχύτατη σάρωση και απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος, ενώ δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ιατρικών εικόνων εξαιρετικής διαγνωστικής ακρίβειας. Παράλληλα, πέρα από την ταχύτερη εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, επιτρέπει τη διενέργεια νέου τύπου εξετάσεων, όπως είναι η μη επεμβατική εξέταση καρδιακών αγγείων και άλλων παθήσεων καρδιάς και εγκεφάλου. Βεβαίως, το πλέον σημαντικό για τους ίδιους τους ασθενείς, ιδιαίτερα για εκείνους που χρειάζεται να υποβάλλονται συχνά σε αξονική τομογραφία, είναι το γεγονός ότι με τον νέο τομογράφο η εξέταση γίνεται ασφαλέστερη, αφού η ακτινοβολία που εκπέμπεται είναι κατά 80% λιγότερη, ενώ δεν υπάρχει κανένα όριο βάρους.

Έτσι, οι γιατροί του ΠΓΝΑ έχουν ένα εργαλείο, αξιόπιστο, που παρέχει την απαραίτητη σιγουριά για μία ακριβή διάγνωση. Παράλληλα, αναβαθμίζει την εκπαίδευση φοιτητών και ειδικευόμενων γιατρών, ενώ με αυτή την τεχνολογία αιχμής, προωθείται περαιτέρω η ιατρική έρευνα, ένας τομέας που η χώρα μας πρέπει να αναδείξει περισσότερο. 

Από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου, ο Δημήτρης Λαζόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του και σημείωσε: «Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τους ταχείς ρυθμούς για την προσθήκη νέου εξοπλισμού και τις επόμενες ημέρες να έχουμε κι άλλες καλές ειδήσεις». 

Σημειώνεται ότι ο παλιός αξονικός τομογράφος, που μετρά πλέον 12 χρόνια, συνεχίζει να βρίσκεται σε λειτουργία και θα χρησιμοποιείται όποτε υπάρχει ανάγκη. Ο νέος τομογράφος έχει τοποθετηθεί σε χώρο διαμορφωμένο κατάλληλα, δίπλα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, όπως προβλέπει η σύγχρονη χωροθέτηση στα νοσοκομεία.

 

Πηγή:  http://www.gnomionline.gr