Ευρωπαίοι επιστήμονες ενημερώνουν το Περιφερειακό Συμβούλιο για ζωονόσο από Τουρκία

Με βασιλόπιτα και φλουρί ξεκίνησε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου. Τυχεροί ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Καβάλας Χρήστος Γάκης και Δράμας Σπύρος Τουρτούρης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Σταύρου Καμπέλη, πρώην γενικού γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τρίτης 17 Φεβρουαρίου σε ηλικία 67 ετών. Στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η περιφέρεια να στηρίξει το παιδικό χωριό SOS κατά πλειοψηφία. Επ’ αυτού η AEGEAN δήλωσε ότι θα προβεί σε διαφημιστικές καταχωρήσεις στο περιοδικό της και μάλιστα ήδη υπάρχει σχετικό αφιέρωμα στην Καβάλα.

Πριν την ημερήσια διάταξη ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης ενημέρωσε γύρω από μια σειρά θεμάτων. Ως προς το πρόγραμμα Ελλάδα – Βουλγαρία μετέφερε ότι δεν έχει εγκριθεί αλλά χρειάζεται κινητοποίηση των περιφερειακών ενοτήτων ώστε τα έργα, οι δράσεις και οι ιδέες που μπορούν να ενταχθούν να ξεκινήσουν να ετοιμάζονται διότι θα χρειαστούν κι εταίρους από την βουλγαρική πλευρά. Πρόσθεσε ότι έστειλε επιστολή στον νέο Υπουργό Υποδομών Γιώργο Σταθάκη καθώς επίσης προς τον υφυπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπιρτζή ζητώντας επιβεβαίωση των μεγάλων έργων στα όρια της ΠΑΜ-Θ για τα οποία έχουν λάβει υποσχέσεις υλοποίησης.

Αναφέρθηκε επίσης στο γραφείο που διατηρεί η περιφέρεια στις Βρυξέλλες το οποίο είχε αγοραστεί πριν από μια δεκαετία περίπου επί εποχής Μιχάλη Αγγελόπουλου και είναι εδώ και χρόνια αδρανοποιημένο. Το θέμα που έθεσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης αφορά στην αξιοποίησή του η οποία όπως είπε δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο lobbying με την πρόσληψη ενός ατόμου, κατά συνέπεια χρειάζεται να πέσουν στο τραπέζι ιδέες.

Ο κ. Παυλίδης άνοιξε ένα από τα σημαντικά για την περιοχή θέματα που αφορά στις ζωονόσους. Μετέφερε ότι στην Τουρκία εμφανίστηκε μια ζωονόσος που προσβάλλει τα βοοειδή και μάλιστα εντοπίστηκε απέναντι από την Λέσβο και την Χίο. Η περιφέρεια με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει ειδικούς επιστήμονες από την Μ. Βρετανία και χώρες της Β. Ευρώπης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου.

Προχωρά η υλοποίηση μιας ημερίδας που θα λάβει χώρα στην Αλεξανδρούπολη στις 6 Μαρτίου με την συμμετοχή των επιστημόνων. Μένοντας στο θέμα της κτηνοτροφίας ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι δόθηκε η εντολή να γίνει ενημέρωση στους κτηνοτρόφους γύρω από τον σταβλισμό των ζώων. Την ερχόμενη Πέμπτη ο κ. Παυλίδης θα μεταβεί στην Αδριανούπολη προκειμένου να υπάρξει συνεργασία με τους γείτονες.

Η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο σκόντεψε ν’ ανάψει όταν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης ζήτησε από το σώμα επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση να θέλει αξιοποίηση των λιγνιτικών πεδίων σε Δράμα και Ελασσόνα με το σχόλιο «δεν θέλουμε να γίνουμε Πτολεμαϊδα», προκαλώντας την αντίδραση του υποψήφιου περιφερειάρχη Κώστα Μορφίδη που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πηγή:  http://inagreece.gr