Στην Θράκη η μία από τις 86 εγγραφές των νέων ατόμων της Λίστας Λαγκάρντ!

Περισσότερα στοιχεία για τα 86 άτομα που έλειπαν από την αρχική λίστα Λαγκάρντ δίνονται από νεότερο ρεπορτάζ, όπου υπάρχουν λεπτομέρειες για ποσά, εθνικότητες και καταγωγή.  Σύμφωνα με αυτές μια εγγραφή με τόπο γέννησης την Κομοτηνή, υπηκοότητα Λιβανέζικη και ποσά που φτάνουν τις 356.000 ευρώ σε καταθέσεις.

Το Κουτί  της Πανδώρας αναφέρει σχετικά:

Η υπόθεση SwissLeaks, η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων τραπεζικών δεδομένων στην Ιστορία, προχωρά και όπως διαπιστώνεται ελληνικές καταθέσεις συνολικού ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ, δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα Λαγκάρντ του 2010, την οποία αποκάλυψε ο Κώστας Βαξεβάνης στο  HOT DOC.

H γαλλική εφημερίδα Le Monde που ηγείται της σχετικής δημοσιογραφικής έρευνας, απέκτησε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που υπέκλεψε ο Ερβέ Φαλσιανί από την HSBC Γενεύης την περίοδο 2006-2007, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Νέων που ανακάλυψαν…εσχάτως τη λίστα Λαγκάρντα τόσα χρόνια μετά τη δημοσίευσή της από το HOT DOC .

Ο Φαλσιανί είχε παραδώσει τα στοιχεία στις γαλλικές φορολογικές Αρχές που τα επεξεργάστηκαν, τα διαχώρισαν ανά κράτος και τα μοίρασαν στους εταίρους τους – ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπου τα δεδομένα ονομάστηκαν λίστα Λαγκάρντ.

Η Monde βρήκε όλα τα στοιχεία από πηγές της στις γαλλικές Αρχές και τα διέθεσε στην ICIJ και στα μέλη της για να τα ερευνήσουν σε βάθος. Αναλυτές και ερευνητές δημοσιογράφοι με εξειδίκευση στην πληροφορική επί μήνες επεξεργάζονταν τα στοιχεία με διαφορετικούς τρόπους από αυτούς των γαλλικών Αρχών, χρησιμοποιώντας περισσότερες παραμέτρους για τον διαχωρισμό τους ανά χώρα.

Για την Ελλάδα προέκυψαν 86 εγγραφές περισσότερες απ” ό,τι στη λίστα Λαγκάρντ: από 2.062 που ήρθαν στη χώρα μας το 2010, με την επανεπεξεργασία και την εφαρμογή χαλαρότερων παραμέτρων στο SwissLeaks προέκυψαν 2.148.

 width=

 width=

Πρόκειται για πρόσωπα που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε έχουν αποκτήσει ελληνική εθνικότητα, αλλά εντάχθηκαν από τις γαλλικές Αρχές σε λίστες άλλων χωρών καθώς η διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας που είχαν δηλώσει ήταν σε χώρες του εξωτερικού.

Το σύνολο των χρημάτων με τα οποία συνδέονται ανέρχονται σε περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι κάποιοι καταθέτες μοιράζονται τους ίδιους λογαριασμούς, εμφανίζοντας ακριβώς τα ίδια ποσά τα οποία παρουσιάζονται δύο ή και περισσότερες φορές. Αυτά δεν πρέπει να διπλομετρηθούν καθώς πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς καταθέσεις.

Για να καταρτιστεί ο τελικός κατάλογος με τους Έλληνες καταθέτες, χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια πιο χαλαρά από αυτά που είχαν εφαρμοστεί για τη λίστα Λαγκαρντ. Πρώτες είχαν δοκιμάσει τη μέθοδο οι ίδιες οι φορολογικές Αρχές της Γαλλίας για να εντοπίσουν τους φορολογουμένους που είχαν δηλώσει στην τράπεζα κατοικία εκτός Γαλλίας, όπως αναφέρεται σε εμπιστευτικό υπόμνημα του 2009.

Από την ανάλυση των στοιχείων των 86 νέων εγγραφών ελληνικού ενδιαφέροντος φαίνεται πως 8 καταθέτες μοιράζονταν σχεδόν 185 εκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο ποσό που εντοπίστηκε σε λογαριασμό ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια.

 

Πηγή:  http://www.xanthipress.gr