Κατάρρευση γέφυρας στην Ροδόπη εξαιτίας των καιρικών συνθηκών

Υποδομές παλιές, που αποδεικνύονται όχι απλά ανεπαρκείς, αλλά ανίκανες να αντέξουν στις καιρικές συνθήκες, ανέδειξαν οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους, τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού χειμώνα στη Ροδόπη. Έτσι η πτώση μίας γέφυρας στον οικισμό Λαμπρό του Δήμου Αρριανών ήταν απλά αναπόφευκτη, υπό την πίεση του όγκου των νερών που κατέβασε το ποτάμι αλλά και των φερτών υλικών που έφερε μαζί του η κάθε κακοκαιρία.

 

Τις εικόνες κατέγραψαν μέλη της παράταξης της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αρριανών «Λαϊκό Κίνημα» θέλοντας να καταδείξουν υποδομές που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων της περιοχής.  Ο Δήμος Αρριανών είναι ο μεγαλύτερος γεωγραφικά δήμος της Ροδόπης με έκταση που ξεπερνά τα 770 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξεκινώντας από τον κάμπο της Ροδόπης και καταλήγοντας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. 

Στους κόλπους του περιλαμβάνει 57 χωριά και πόλεις, ενώ προέκυψε από την συνένωση της Κοινότητας Οργάνης, της κοινότητας Κέχρου, του Δήμου Φιλύρας και του δήμου Αρριανών. Είναι ο Δήμος που έχει στην επικράτειά του τις περισσότερες ιρλανδικές διαβάσεις, τα περάσματα ποταμών, που καθίστανται απροσπέλαστα μετά από κάθε μεγάλη βροχή.

Έχουμε, κατά καιρούς, θρηνήσει θύματα, στις ιρλανδικές διαβάσεις από ανθρώπους που επιχείρησαν τη διέλευσή τους όταν τα νερά των ποταμών ήταν φουσκωμένα. Μία τέτοια γέφυρα ήταν και αυτή που κατέρρευσε στο Λαμπρό, χωρίς ευτυχώς τη στιγμή της κατάρρευσης κάποιος να διέρχεται από εκεί. 

Μπορεί η γέφυρα στο Λαμπρό να μην μπορεί να συγκριθεί με το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, που κατέρρευσε και δόθηκε κυβερνητική υπόσχεση ότι θα αποκατασταθεί, όμως κάθε γέφυρα και κάθε δρόμος που καταρρέει στη Ροδόπη σημαίνει απομόνωση των κατοίκων του.  Η μέριμνα για τις υποδομές πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα ιδιαίτερα στο Δήμο Αρριανών όπου τα 1000 χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων και οι γέφυρες καταστρέφονται με τις νεροποντές και προκαλούν πολλά προβλήματα στην διέλευσή τους. 


Πηγή: http://www.xronos.gr