Καμία χρηματοδότηση για τη Σαμοθράκη από το ΕΣΠΑ

Με τις υπ. Αριθμ. 504,518 27/1/2015 αποφάσεις του Περιφερειάρχη ΑΜΘ απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 τα παρακάτω έργα του Δήμου Σαμοθράκης.

 

  1. Κατασκευή περιφερειακής οδού σύνδεσης Καμαριώτισσας με επαρχιακή οδό Καμαριώτισσας- Χώρας στην θέση Σωληνάρι προϋπολογισμού. Προϋπολογισμού 4.369.516,30ευρώ

  2. Βελτίωση περιφερειακού τοπικού οδικού δικτύου Χώρας Αλωνίων διαμόρφωση βόρειας εισόδου οικισμού Χώρας και κατασκευή περιμετρικής οδού Χώρας. Προϋπολογισμού 1.545.000,00 ευρώ

Συνεπώς η Σαμοθράκη δεν χρηματοδοτήθηκε με κανένα έργο την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Η απένταξη αυτή ανεξάρτητα από την τυπική της δικαιολογία, αναδεικνύει τις πολλές και ουσιαστικές λειτουργικές αδυναμίες των Δήμων και του τρόπου κατανομής των πόρων στις Περιφέρειες. Η οριζόντια καλλικρατική αντίληψη του νομοθετικού πλαισίου προφανώς απαιτεί τα ίδια από όλους τους Δήμους, ενώ είναι γνωστό ότι οι μικρο-νησιωτικοί Δήμοι έχουν σοβαρές αδυναμίες τεχνικής στελέχωσης και οικονομικής επάρκειας, ταυτόχρονα δε, η μελετητική ωριμότητα έργων απαιτεί μεγάλα ποσά που τα ισχνά ταμεία αυτών των Δήμων αδυνατούν να διαθέσουν. Οι Δήμοι δε που διαθέτουν τεχνική και οικονομική επάρκεια αν και σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορούν βεβαίως να ακολουθήσουν την τυπική ορθή διαδικασία, οι Δήμοι ωστόσο με τις προαναφερθείσες παραπάνω αδυναμίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την κατασκευή ενός έργου στα όρια του Δήμου τους, καταφεύγουν στο γνωστό ελληνικό μοντέλο που απαιτεί Δημάρχους με ευρύτερη πολιτική εμβέλεια, κομματική στήριξη, εξυπνάδα ή πονηριά διείσδυσης στα άδυτα μιας υπέρμετρης γραφειοκρατίας ή σε άλλη περίπτωση με την ”λεβεντιά” μιας μεγάλης κινητοποίησης με συμμαχίες στα ΜΜΕ.

Η πρακτική αυτή μας βρίσκει αντίθετους και καταγγέλλουμε τους τρόπους αυτούς ως ξεπερασμένους. Ζητούμε απλά την επαναδόμηση του συστήματος χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων υποδομής με απόλυτη κατανόηση στις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου και τις προσπάθειες ενός Δημάρχου που απλώς μιλάει ελληνικά για το καλό του τόπου του.

 

Πηγή:  http://www.radiomax.gr