Χιλιάδες κύκνοι στο Δέλτα του Έβρου! Τι αναφέρει η τελευταία καταγραφή…

Χιλιάδες κύκνο βρίσκονται αυτό το διάστημα στο Δέλτα του Έβρου, προσφέροντας εντυπωσιακό θέαμα στους επισκέπτες του περίφημου υγροβιότοπου. Μάλιστα, οι επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης κατέγραψαν πριν από λίγες ημέρες περίπου 3.645 νανύκνους, αριθμός-ρεκόρ όχι μόνο για το Δέλτα, αλλά για όλη την Ελλάδα!

 

Το Δέλτα αποτελούσε και αποτελεί ένα σταθερό προορισμό για τους διαχειμάζοντες κύκνους – όπως και για πολλά άλλα είδη – καθώς προσφέρει αφθονία τροφής και ασφαλές καταφύγιο.Στην τελευταία καταγραφή των κύκνων στο Δέλτα Έβρου, στις θέσεις κουρνιάσματός τους, που έγινε την περασμένη Τετάρτη από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, καταγράφηκαν πραγματικά εντυπωσιακοί αριθμοί. Είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει σημαντική αύξηση τα τελευταία έτη στον πληθυσμό κυρίως των Νανόκυκνων και των Αγριόκυκνων, κάτι που επιβεβαιώνεται και φέτος. 10.800 κύκνοι!

Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν Βουβόκυκνοι και συγκεκριμένα οι αριθμοί που καταγράφηκαν ήταν:

5.360 Βουβόκυκνοι
3.645 Νανόκυκνοι 
1.170 Αγριόκυκνοι και
645 κύκνοι απροσδιόριστου είδους (δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν).
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των Νανόκυκνων που καταγράφηκε αποτελεί τη μέγιστη μέτρηση που έχει γίνει στο Δέλτα Έβρου και στην Ελλάδα γενικότερα, ενώ ο συνολικός αριθμός και των τριών ειδών, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.
Στην ίδια περιοχή του κουρνιάσματος των κύκνων καταγράφηκαν ακόμα 450 Καστανόπαπιες, ενώ μαζί με τους κύκνους φαίνεται ότι «ταξιδεύει» και ένας Γερανός, ο οποίος τους ακολούθησε στην θέση όπου διανυκτέρευσαν.