Μπάχαλο με τις χορηγίες του Καρναβαλιού Ξάνθης! Στον αέρα και η τηλεοπτική μετάδοση!!!

Τις καταστάσεις και τις προσωπικές επιλογές που έπληξαν την εικόνα των ΘΛΕ ανέδειξε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα θέματα του Κεντρου Πολιτισμού ενώ το πολιτικό συμπέρασμα ήταν το έμμεσο- ή άμμεσο για άλλους-  «άδειασμα» του Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού από το Δήμαρχο Χ. Δημαρχόπουλος για το θέμα των χορηγιών. 

 

Μετά από ερωτήσεις του Νίκου Ανταμπούφη για την ύπαρξη χορηγών επικοινωνίας στο έντυπο πρόγραμμα των ΘΛΕ,  αυθαίρετα και χωρίς να υπάρχει απόφαση Δ.Σ. και αγνοώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ της πόλης. Μάλιστα επεσήμανε, φωτογραφίζοντας τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού ότι η επιστολή του διέρρευσε σε άμεσα εμπλεκόμενο ΜΜΕ, το οποίο απάντησε δημοσίως, πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. και ότι οι ΘΛΕ δεν ανήκουν σε κάποιον παράγοντα ή σε κάποια ομάδα.

Στο θέμα παρενέβη επίσης και ο Γιώργος Κολλάρος λέγοντας ότι για το θέμα υπάρχει επιστολή των ΜΜΕ προς το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων και ότι ρωτούν ευγενικά ενώ θα έπρεπε να επιτεθούν στο Δήμο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Π. Λύρατζης υποστήριξε γενικώς και αορίστως ότι οι πόρτες του Κέντρου Πολιτισμού είναι ανοιχτές για τα ΜΜΕ ενώ ισχυρίστηκε ότι έγινε κάλεσμα σε όλα τα ΜΜΕ για να είναι χορηγοί σε άλλο έντυπο, παραλείποντας εντέχνως να αναφέρει ότι η έκδοση ενός μικρού τρίπτυχου χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα αποφασίστηκε, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τα ΜΜΕ και ότι αυτά προσκλήθηκαν μόνο αφού είχε κυκλοφορήσει το πρόγραμμα !

Ειδικότερα ανέφερε ότι αυτοί που προβάλλονται ως χορηγοί επικοινωνίας εκδήλωσαν μόνοι τους την πρόθεση αν και οι ίδιοι τον διαψεύδουν έχοντας δημοσιεύσει ότι δέχθηκαν πρόσκληση του Δημ. Συμβουλίου, άρα θα παραμείνει άγνωστο ποιος, τελικά, ψεύδεται…

Ο Ν. Ανταμπούφης αντέδρασε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος του έδωσε την ίδια απάντηση που είχε διαβάσει την προηγούμενη μέρα σε ΜΜΕ (!) και ότι δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημά του αν υπάρχει απόφαση συλλογικού οργάνου για την ύπαρξη Χορηγού Επικοινωνίας.

Αρκετοί εκπρόσωποι ΜΜΕ επιτέθηκαν στον Πρόεδρο, εκτός διαδικασίας,  ζήτημα έκλεισε πολιτικά με ηχηρό τρόπο, ο ίδιος ο Δήμαρχος Ξάνθης, ο οποίος παρενέβη στη συζήτηση και ανέφερε: » Ευχαριστώ όλα τα ΜΜΕ για την προβολή τους. Ο θεσμός των ΘΛΕ όλα αυτά τα χρόνια. Είναι υπόθεση όλης της Ξάνθης, των εθελοντών και των ΜΜΕ. Για το λόγο αυτό ευχαριστώ τα ΜΜΕ γιατί παρά τα όσα έγιναν και συζητάμε σήμερα εδώ, συνεχίζουν και προβάλουν το θεσμό, που ξεκίνησε ήδη»

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόβλημα στην τηλεοπτική μετάδοση από τη ΝΕΡΙΤ και ότι είναι σε συζητήσεις και με ιδιωτικά ΜΜΕ  για να βρεθεί κανάλι. Σε ερώτηση για την πληρωμή των παρουσιαστών σε περίπτωση που δεν μεταδοθεί η παρέλαση απάντησε ότι ο Δήμος καλύπτει μόνο τη διαμονή τους αν και παρέλειψε να αναφέρει ότι ήδη έχει προβλεφθεί η πληρωμή 3.700 ευρώ για τον παρουσιαστή από το Δήμο αλλά έχει γίνει και η ανάληψη δέσμευσης για την ενοικίαση τηλεοπτικού συνεργείου

Για το θέμα αυτό, ομάδα Μέσων Ενημέρωσης της Ξάνθης απέστειλε σχετική επιστολή στο Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων -που στην ουσία απαντήθηκε με μία φράση από το Δήμαρχο- και η οποία ανέφερε:

Με έκπληξη παραλάβαμε το πρόγραμμα των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών όπου εμφανίζονται δύο τοπικά ΜΜΕ ως «Χορηγοί Επικοινωνίας» των εκδηλώσεων του φετινού Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, γεγονός πρωτόγνωρο για το μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της Περιφέρειας ΑΜΘ, κάτι για το οποίο οφείλουμε να  επισημάνουμε τα εξής:

1.Όλα, ανεξαιρέτως, τα ΜΜΕ της Ξάνθης προβάλουν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον θεσμό του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού από την πρώτη μέρα της λειτουργίας τους μέχρι σήμερα.  

2. Η σχετική χορηγική συμφωνία είναι προφανές ότι έγινε εν κρυπτώ και εν αγνοία όλων των υπολοίπων ΜΜΕ, τα οποία δεν ερωτήθηκαν . Όμως, ούτως ή άλλως, η συγκεκριμένη χορηγία είναι άνευ αντικειμένου εφόσον όλα τα ΜΜΕ προβάλουν τις εκδηλώσεις, χωρίς εξαιρέσεις. 

3. Όλα τα ΜΜΕ της Ξάνθης δεν απολαμβάνουν καμίας οικονομικής ανταμοιβής για την προβολή της οποίας τυγχάνει ο θεσμός ενώ η επιτυχία του και η πλατιά λαϊκή βάση, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε αυτά. Οι όποιες, συμβολικές επί της ουσίας, ενισχύσεις υπήρχαν για την προβολή των θεσμών έχουν καταργηθεί, προσχηματικά κατά την άποψή μας, αφού υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα ΟΤΑ που φροντίζουν για την προβολή θεσμών, στηρίζοντας τα οικεία Μέσα Ενημέρωσης. 

4. Στην «χορηγία επικοινωνίας» των φετινών ΘΛΕ, αυτό που επιτυγχάνεται είναι να προσφέρεται δωρεάν προβολή στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε ένα κοινό δεκάδων χιλιάδων  πολιτών που διαβάζουν το έντυπο πρόγραμμα του Καρναβαλιού, σε βάρος των υπολοίπων.  Θεωρούμε, δε,  προσβλητικό το γεγονός ότι, μετά την κυκλοφορία του προγράμματος και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, η ηγεσία του Κέντρου Πολιτισμού υπόσχεται ότι θα εκδώσει άλλο (!) έντυπο στο οποίο θα αναφέρονται ως Χορηγοί τα υπόλοιπα Μέσα !

5. Ο θεσμός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, ο μεγαλύτερος της Περιφέρειας ΑΜΘ,  έχει τέτοια φήμη και λαϊκή αποδοχή που είναι τουλάχιστον άστοχος και αδόκιμος ο όρος της «χορηγίας επικοινωνίας». Επιπρόσθετα δεν προκύπτει, τυπική ή ουσιαστική, ανάληψη υποχρεώσεων από τον «χορηγό» που να τον διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα ΜΜΕ και εγείρεται σοβαρό τυπικό ζήτημα για την αναγραφή των λογοτύπων τους, σε έντυπο που πληρώνεται με χρήματα των δημοτών. Για τους ίδιους λόγους θεωρούμε ότι είναι άστοχη  η ύπαρξη, επίσης,  χορηγού επικοινωνίας από κάποια χαμηλής δυναμικής, σχεδόν άγνωστα,  ΜΜΕ της συμπρωτεύουσας. 

6.  Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα έπρεπε να προτρέψουμε το Κέντρο Πολιτισμού και το Δήμο Ξάνθης να προβάλλουν τις εκδηλώσεις μόνο από αυτούς που επιλέχθηκαν αυθαίρετα ως «χορηγοί» αλλά αυτό συγκρούεται με την αποστολή και των προορισμό μας για την ενημέρωση του κοινού και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Υπό αυτή την οπτική, η επιλογή του Κέντρου Πολιτισμού αυτοαναιρείται στην πράξη !  

Κύριε Δήμαρχε, 

Για τους λόγους που σας εκθέτουμε  και θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη πρακτική που ακολουθήθηκε προσβάλει την ηθική και επιχειρηματική μας υπόσταση αλλά και το κύρος του Δήμου και του μεγάλου θεσμού των ΘΛΕ, σε βαθμό που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων του Κέντρου Πολιτισμού, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να μας πληροφορήσετε ποιος ευθύνεται για τη συγκεκριμένη απόφαση, αν εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού το σχετικό προσχέδιο προγράμματος στη μορφή που εκτυπώθηκε και αν τυγχάνει της δικής σας έγκρισης και αποδοχής. 

Διευθυντές ΜΜΕ Ξάνθης 

 

Πηγή:  http://www.xanthipress.gr