Πώς μπορεί ο Πανθρακικός να διεκδικήσει στα χαρτιά την πρόκριση επί του ΟΦΗ

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Μοιάζει με την χαριστική βολή για τον ΟΦΗ η τελευταία απόφαση της Super League, που δεν όρισε το παιχνίδι με τον Ατρόμητο και αφαίρεσε 4 βαθμούς από τους Κρητικούς, λόγω των ανεξόφλητων οφειλών προς τους Τζόρντι και Χόρχε Λόπεζ. Η ομάδα δείχνει να ακολουθεί με μαθηματική ακρίβεια την πορεία της Νίκης Βόλου και οι Πανθρακικός και Ξάνθη έχουν προφανέστατα έναν αντίπαλο λιγότερο στην πορεία τους στο πρωτάθλημα.

 

Οι δύο Ισπανοί πρώην παίκτες των «ασπρόμαυρων» είχαν προσφύγει στη FIFA για τις οφειλές προς αυτούς και η Super League αναγκάστηκε να επιβάλει τις κυρώσεις που είχαν αποφασιστεί από το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. Και αυτό σημαίνει αφαίρεση συνολικά 4 βαθμών, αλλά μη ορισμό του κυριακάτικου αγώνα με τον Ατρόμητο. Αυτό είναι ήδη αποφασισμένο και δεν αλλάζει, ήδη έχουν αφαιρεθεί οι βαθμοί και έχει ματαιωθεί η αναμέτρηση της προσεχούς αγωνιστικής.

Αν δεν εξοφληθούν οι δύο παίκτες άμεσα, δεν θα οριστούν και οι επόμενοι αγώνες του ΟΦΗ. Αυτό σημαίνει ότι ο Πανθρακικός και η Ξάνθη θα κερδίσουν στα χαρτιά τους μελλοντικούς αγώνες τους με την συγκεκριμένη ομάδα, όπως όμως και όλοι οι υπόλοιποι αντίπαλοί τους. Ενα ζήτημα που ωστόσο τίθεται είναι τι θα γίνει με την πρόκριση του ΟΦΗ επί του Πανθρακικού, με το συνολικό βαρύ σκορ 5-0, στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος. Δεδομένων των εξελίξεων, υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθεί ο Πανθρακικός στην θέση του ΟΦΗ και να πάρει την πρόκριση από το παράθυρο;

Καταρχήν, αυτό που προκαλεί εντύπωση και μένει μαύρη κηλίδα στην ομάδα της Θράκης είναι ότι από αυτήν  την ομάδα, που όλα δείχνουν ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την διάλυση, κάτι που συνέβαινε και την περασμένη εβδομάδα, πριν τα δυο παιχνίδια του κυπέλλου δηλαδή, ο Πανθρακικός κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) όχι απλά να χάσει αλλά ουσιαστικά να εξευτελιστεί, όπως σχολιάζουν και τα δημοσιεύματα των μεγαλυτέρων αθλητικών εφημερίδων και ιστοσελίδων. Παρόλα αυτά όμως, τίθεται ένα ερώτημα αν ο Πανθρακικός μπορεί να διεκδικήσει πρόκριση από το παράθυρο.

Η απάντηση σε αυτό έχει να κάνει με νομικά ζητήματα και για να διεκδικηθεί κάτι τέτοιο πρέπει οι παράγοντες του Πανθρακικού να κινηθούν άμεσα. Σε κάθε περίπτωση πριν την κλήρωση, που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Πέμπτης. Οφείλει λοιπόν ο Πανθρακικός να υποβάλει ένσταση στην αρμόδια Επιτροπή Κυπέλλου της ΕΠΟ πριν την κλήρωση, ζητώντας να πάρει την θέση του ΟΦΗ σε περίπτωση που αυτός οριστικά ουσιαστικά αποσυρθεί από τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει πριν την διεξαγωγή του πρώτου αγώνα των προημιτελικών. Προφανώς απόφαση δεν θα υπάρξει αμέσως, δεδομένου όμως ότι η ένσταση θα υποβληθεί προ της κλήρωσης, ενδεχομένως η ΕΠΟ θα υποχρεωθεί μέχρι να εξεταστεί να τοποθετήσει αστερίσκο στην κλήρωση που θα γίνει για τον ΟΦΗ.

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι ακόμα και αν κατατεθεί η ένσταση, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δικαιωθεί  η πλευρά του Πανθρακικού και θα πάρει την θέση του ΟΦΗ. Το πιο πιθανό είναι από την στιγμή που υπήρξε αποκλεισμός στα γήπεδα και δεδομένου ότι μέχρι την κλήρωση είναι πιθανόν να μην έχει υπάρξει οριστική δήλωση αποχώρησης ή αποβολής του ΟΦΗ (αφού υπάρχει το έστω και με ελάχιστες πιθανότητες σενάριο να βρεθεί χρηματοδότης, να πληρωθούν τα χρέη και να οριστούν τα επόμενα παιχνίδια), δύσκολα θα γίνει αποδεκτό ένα αίτημα να πάρει την θέση του ΟΦΗ άλλη ομάδα. Το πιο πιθανό είναι να κληρωθούν τρεις προημιτελικοί και ένας υπερτυχερός να προκριθεί απευθείας στους τέσσερις της διοργάνωσης, δεδομένου ότι μέχρι τότε ο ΟΦΗ θα έχει αποσυρθεί.

Ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο σίγουρα δεν αρέσει στον Ote TV που έχει σκάσει κάμποσα χρήματα για να εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ούτε στους υπόλοιπους χορηγούς της Ομοσπονδίας. Για αυτό και, με δεδομένες τις πιέσεις τους, κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει μια απόφαση να πάρει ο Πανθρακικός την θέση του ΟΦΗ, σε περίπτωση που υπάρχει οριστική αποχώρηση ή αποβολή της ομάδας της Κρήτης μέχρι και την διεξαγωγή των προημιτελικών. Αλλά για να γίνει αυτό και να υπάρχουν ελπίδες, οφείλει άμεσα η διοίκηση του Πανθρακικού να υποβάλει σχετικό αίτημα – ένσταση στην ΕΠΟ.

Άλλωστε, παρόμοια είναι η περίπτωση της ένστασης που φέρεται να έχει καταθέσει ο Πανθρακικός προς την Super League για να επιστραφούν οι βαθμοί που έχασε στην Μαγνησία από τη Νίκη Βόλου. Δημοσιεύματα για την κατάθεση της σχετικής έντασης υπήρξαν πριν μερικές εβδομάδες, χωρίς να υπάρξει κάποια διάψευση από την ΠΑΕ Πανθρακικός. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δύσκολα θα γίνει αποδεκτή, αλλά η διοίκηση της ΠΑΕ Πανθρακικός ορθά έσπευσε να διεκδικήσει τις όποιες ελπίδες της να κερδίσει αυτούς τους τρεις βαθμούς που έχασε στο γήπεδο αναδρομικά, δεδομένου ότι άλλες ομάδες τους πήραν στα χαρτιά. 

Στην ίδια λογική λοιπόν και με βάση το σκεπτικό που αναφέρθηκε πιο πριν, ο Πανθρακικός έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει τις πιθανότητές του να προκριθεί στην προημιτελική φάση του κυπέλλου, όπου με βάση τις ομάδες που μέχρι στιγμής έχουν περάσει, δεν αποκλείεται αν έχει κέφια η κληρωτίδα να ανοίξει ο δρόμος ακόμα και για τον τελικό! Ωστόσο, για να μπορέσει να διεκδικήσει αυτές τις πιθανότητες, όπως κάνει στο πρωτάθλημα για την περίπτωση της Νίκης Βόλου, οφείλει η διοίκηση του Πανθρακικού να δράσει άμεσα. Και το ερώτημα είναι ασφαλώς σε αυτήν την φάση αν θέλει κάτι τέτοιο…