Λαθροκυνηγοί σκότωσαν αργυροπελεκάνο στο Δέλτα Έβρου

Ένας ενήλικος αργυροπελεκάνος Pelecanus crispus βρέθηκε νεκρός, σε νησίδα κοντά στις εκβολές του Έβρου. Πρόκειται για ένα παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση είδος ενώ στην Ελλάδα φιλοξενούνται πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

Ο Αχίλλειος έφερε πομπό στη ράχη του μέσω του οποίου παρακολουθούνταν οι μετακινήσεις του εδώ και μερικούς μήνες στο πλαίσιο προγράμματος τηλεμετρίας που εκπονεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών από το 2012. 
Παγιδεύτηκε στη Μικρή Πρέσπα το καλοκαίρι όπου και του τοποθετήθηκε ο πομπός και μετά από περιπλάνηση μερικών εβδομάδων σε διάφορους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας επέλεξε το Δέλτα του Έβρου για να διαχειμάσει όπως και πολλά άλλα άτομα του είδους του.

Εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου κατευθύνθηκαν με βάρκα στο σημείο από το οποίο λαμβάνονταν τα τελευταία στίγματα του πομπού του που έδειχναν πλήρη ακινησία, συνέλεξαν το νεκρό πελεκάνο και τον μετέφεραν σε κτηνίατρο της Αλεξανδρούπολης.

Οι ακτινογραφίες έδειξαν πληθώρα ψιλών σκαγιών στο θώρακα και την αριστερή φτερούγα, ένδειξη ότι ο πελεκάνος ήταν στόχος των λαθροκυνηγών.

Πέρσι την ίδια εποχή είχαν πυροβολήσει και άλλον αργυροπελεκάνο στην ίδια περιοχή

Το περιστατικό θεωρείται ιδιαιτέρως σοβαρό, επειδή πέρσι την ίδια εποχή κι άλλος ένας αργυροπελεκάνος με πομπό πυροβολήθηκε στην ίδια περιοχή. 

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών καταδικάζουν για άλλη μια φορά τη λαθροθηρία και καλούν όλους τους πολίτες να συμβάλλουν με τις ενέργειές τους στην αποτροπή της υποβάθμισης της προστασίας του είδους.

 

Πηγή:  http://www.newsit.gr