Η αλήθεια για τον διαιτητή μέσα από τα μάτια του προέδρου του Συνδέσμου Θράκης

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

– Μέσα από ένα κείμενο το οποίο εστάλη σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θράκης αναλύει τον έλληνα διαιτητή και συγκεκριμένα απαντάει στο ερώτημα ποιά είναι η αλήθεια για τους διαιτητές. Αναλυτικά το άρθρο του κ. Δημήτρη Μιχέλη έχει ως εξής:

Τον τελευταίο χρόνο πάρα πολλά ειπώθηκαν, γράφτηκαν και έγιναν κατά των Διαιτητών και μάλιστα με ιδιαίτερο ζήλο.
    
Μετά την όλη αυτή μεθοδευμένη εκστρατεία κατά των Διαιτητών, στο σύνολο σχεδόν των απλών και αγνών ανθρώπων οι οποίοι είχαν την τιμή να υπηρετήσουν τίμια την καλαθοσφαίριση και να γνωρίσουν από κοντά τους Διαιτητές, δημιουργήθηκε μεγάλη σύγχυση και απορία αφού στη σκέψη τους πλανώνται τα εξής ερωτήματα:

Ποια τέλος πάντων είναι η αλήθεια για τους Διαιτητές;

Είναι εκείνοι που γνωρίσαμε εμείς, δηλαδή φανατικοί υποστηρικτές των ιδεωδών της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης ή είναι υποκριτές, είναι καιροσκόποι, είναι ιδιοτελείς και εραστές της εξουσίας;

Στα ερωτήματα αυτά πολλοί απάντησαν, πολλοί απαντούν  και πολλοί θα απαντούν.

Κατ’ αρχήν τη δημιουργία του κλίματος κατά των Διαιτητών οργάνωσαν και κατεύθυναν οι εξ επαγγέλματος διεκδικητές της εξουσίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν γνώρισαν τον Διαιτητή, διότι απλούστατα δεν τον συνάντησαν ποτέ, αφού απλούστατα δεν υπηρέτησαν την καλαθοσφαίριση ή κατάφεραν να την υπηρετήσουν ως επισκέπτες.

Κατά κανόνα, τον Διαιτητή τον τοποθετούν εκεί που αυτοί από την δική τους σκοπιά τον θέλουν, εκεί που τα σχέδιά τους και οι επιδιώξεις τους εξυπηρετούνται, εκεί που οι διάφορες σκοπιμότητες υπαγορεύουν ή εκεί που τα συναισθήματά τους τούς κατευθύνουν.

Εκείνοι όμως που δε απάντησαν είναι οι ίδιοι οι Διαιτητές και κυρίως οι Διαιτητές οι οποίοι θα απαντούσαν όχι ως εκπρόσωποι κάποιας Υπηρεσίας, όχι ως εντεταλμένοι και υπηρετούντες κάποια κατεύθυνση ή κάποια σκοπιμότητα, αλλά οι αδέσμευτοι, οι αυθόρμητοι, οι ανώνυμοι, οι ιδεολόγοι Διαιτητές, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης.

Και δεν απάντησαν όχι διότι δεν θέλουν, όχι διότι είναι απρόθυμοι, όχι διότι θέλουν κάτι να κρύψουν, απεναντίας θέλουν να μιλήσουν, θέλουν να φωνάξουν και να ακουσθούν σε όλους όσους ασχολούνται με το άθλημα, διότι τους αδικούν και τους θυσιάζουν στις σκοπιμότητες των σκοτεινών ιδιοτελών κυκλωμάτων.

Δεν απάντησαν διότι δεν μπορούν να μιλήσουν, ενώ θα ήθελαν να ανοίξουν την καρδιά τους και να παρουσιάσουν σε όλο τον κόσμο ανάγλυφο της αγνότητας της ψυχής τους, τον χαρακτήρα τους, τις σκέψεις τους.

Πόσο θα ήθελαν να μεταδώσουν σε όλο το μπασκετικό κόσμο την πραγματικότητα που δεν είναι τίποτα άλλο από αγνότητα προθέσεων και γενναιότητα ψυχής. Πόσο θα ήθελαν να βροντοφωνάξουν και να ακουσθούν στα πέρατα των ελληνικών γηπέδων ότι: «Μας αδικούν οι υπηρέτες της σκοπιμότητας».

Οι Διαιτητές δεν είναι κοινωνική τάξη, είναι παιδιά όλου του λαού και κυρίως του λαού, είναι γεννήματα όλης της Ελλάδας, απ’ άκρη σε άκρη.

Οι Διαιτητές είναι στο έπακρον ευαίσθητοι και κατ’ εξοχήν ιδεαλιστές, τόσο μάλιστα περισσότερο όσο νεώτεροι είναι στην ιεραρχία της διαιτησίας και την ηλικία.

Ας κοιτάξουμε σ’ όλες τις Ομοσπονδίες του κόσμου: Που έχουν τοποθετήσει τον Διαιτητή της πατρίδας τους;

Και ας διερωτηθούμε, όλοι αυτοί ουδεμιάς εξαιρουμένης, κάνουν λάθος; Ή το μέγα λάθος είμαστε εμείς, που ταπεινώνουμε το Διαιτητή;

Η ταπείνωση των Διαιτητών έχει άμεση επίπτωση στη δυναμική, το κύρος και την αξιοπιστία των αγώνων, συνεπώς στη δυναμική, το κύρος και την αξιοπιστία της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης. Μην το ξεχνάμε ποτέ!

Με σεβασμό στον Έλληνα Διαιτητή Καλαθοσφαίρισης