Ο Δήμος Μπαξεβανίδης μιλά στο ThrakiSportS για τον μέχρι στιγμής απολογισμό της Ξάνθης και τη συνέχεια

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας, αν και διευκρινίζει ότι το ξεκίνημα στο 2015 δεν ήταν αυτό που θα ήθελε ο ίδιος και οι συμπαίκτες του, εμφανίζεται ο εκ των αρχηγών της Skoda Δήμος Μπαξεβανίδης σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο ThrakiSportS.

Ο θρακιώτης ποδοσφαιριστής, που αποβλήθηκε στο τελευταίο παιχνίδι με την Βέροια και έτσι θα είναι εκτός αποστολής στην Κέρκυρα, δίνει συγχαρητήρια στους συμπαίκτες του για το πάθος και την απόδοσή τους στο ματς της Τετάρτης, όταν η ομάδα κλήθηκε να αγωνιστεί με δέκα.

Σχολιάζει το τι έφταιξε στα τελευταία τρία παιχνίδια, θυμάται τις καλές και τις κακές στιγμές της προηγούμενης χρονιάς, κάνει τις προβλέψεις του για το φετινό πρωτάθλημα και το που θα καταλήξει ο τίτλος και οριοθετεί τους στόχους του ξανθιώτικου συλλόγου για την συνέχεια, μέσα από μια φιλική πρωτίστως κουβέντα με το ThrakiSportS.

Για αρχή, θα ήθελα να μου κάνεις έναν μίνι απολογισμό για το 2014…

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ομάδα το 2014, με την ποδοσφαιρική σεζόν να τελειώνει  για μας άσχημα το καλοκαίρι. Στη νέα σεζόν, μέχρι τώρα έχουμε συγκεντρώσει 26 βαθμούς, είμαστε αρκετά καλά. Βέβαια, το 2015 δεν μας ξεκίνησε καλά, έχουμε μόλις δύο βαθμούς σε τρεις αγώνες, αλλά έχουμε και έναν ολόκληρο γύρο μπροστά μας. Είναι σημαντικό να παρουσιαζόμαστε καλοί σε κάθε ματς. Εμείς βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά χωρίς να βάζουμε μακροπρόθεσμους στόχους, ούτε θέσεις. Κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά στοχεύοντας στην νίκη. Θεωρώ πως μέχρι τώρα τα έχουμε πάει μια χαρά και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι και στο τέλος να έχουμε ένα θετικό πρόσημο.

Ποιο ήταν το παιχνίδι που θα ήθελες να ξεχάσεις από την χρονιά που μας πέρασε, και ποιο από αυτά που θεωρείς πως ήταν το καλύτερο…

Θα ξεκινήσω από τα αρνητικά. Καταρχήν, το τωρινό γιατί φταίω εγώ που βγαίνω από το τείχος, δέχομαι την δεύτερη κίτρινη και αφήνω την ομάδα με 10 παίκτες…

Από την περσινή χρονιά; Από το 2014;

Το ματς που θα ήθελα να διαγράψω από την μνήμη μου και θα ήθελα να μην θυμάμαι καν είναι με τον Πλατανιά εδώ μέσα. Για μας ήταν ένα καταστροφικό παιχνίδι καθώς πέρα από την ήττα και σαν εικόνα δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Χώρια που εκείνη η ήττα έπαιξε σημαντικό ρόλο για τους μπελάδες που μπήκε η ομάδα με τα μπαράζ. Για καλό παιχνίδι τώρα, άσχετα με το αποτέλεσμα, ήταν το περσινό με τον ΠΑΟΚ στα Πηγάδια που μπορεί να χάσαμε στο τέλος, ωστόσο ήμασταν πάρα πολύ καλοί στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Είχαμε την υπεροχή, είχαμε τις ευκαιρίες, αλλά εν τέλει χάσαμε από αδράνεια στο τέλος. Καλό παιχνίδι κάναμε και στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Καλλονή οπού συνδυάστηκε και από ένα πολύ καλό σκορ για μας, καθώς κερδίσαμε με 1-5.

Η ομάδα δεν ξεκίνησε καλά στο πρωτάθλημα, αλλά πλέον παρουσιάζει μια τρομερά βελτιωμένη εικόνα. Τι άλλαξε;

Όλες οι ομάδες κάνουν μια «κοιλιά» μέσα στην αγωνιστική περίοδο. Εμείς έτυχε να την κάνουμε στα πρώτα ματς του πρωταθλήματος. Με την έλευση του κ. Λουτσέσκου έχει δείξει η ομάδα διαφορετικό πρόσωπο. Έχουμε βάλει το στοιχείο του πρέσινγκ στο παιχνίδι μας. Δημιουργούμε φάσεις, δουλεύουμε στην ανάπτυξη… και όσο περνούσε και ο καιρός από την μέρα που ήρθε ο κ. Λουτσέσκου, άρχισαν να φαίνονται αυτά τα πράγματα και η δουλειά που γίνεται και στο γήπεδο. Έχουμε αλλάξει την αγωνιστική μας εικόνα, είμαστε χαρούμενοι, το ευχαριστιόμαστε. Διασκεδάζουμε και εμείς οι ίδιοι πλέον στο γήπεδο και όταν κερδίζεις τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ με 4 γκολ, μόνο ευχαρίστηση μπορεί να σου φέρει. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε και περιμένουμε και άλλα μεγάλα παιχνίδια για να πετύχουμε μεγάλες νίκες.

Υπήρχε κάποια στιγμή που να προβληματιστήκατε μην έχουμε τα περσινά…

Ναι φυσικά, κάποια παιχνίδια μας στην αρχή της περιόδου και κυρίως τα φιλικά μας προβλημάτιζαν ιδιαίτερα, αλλά ήταν λογικό. Είχαμε πολύ λίγο καιρό προετοιμασίας… Θέλαμε περισσότερο χρόνο. Δεν μας έβγαιναν στο γήπεδο τα καλά αποτελέσματα και να παίξουμε και καλό ποδόσφαιρο, προβληματιζόμασταν, αλλά εγώ θα δώσω βάρος στην κούραση. Σιγά σιγά η ομάδα βρίσκει τα πατήματα της, έχει γίνει πολύ δουλειά στην φυσική κατάσταση και πλέον την εικόνα την βλέπετε στο γήπεδο.

Η ομάδα παρά τα πολλά παιχνίδια που έχει δώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνει να έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση. Απόδειξη και το ματς με την Βέροια, όπου αν και μετά την αποβολή του έμεινε με αριθμητικό μειονέκτημα, κατάφερε να κρατήσει μπάλα, να προηγηθεί και γενικά να μην φανεί αυτό. Τώρα έρχονται δύο μήνες γεμάτοι με αγώνες. Είστε έτοιμοι να αντεπεξέλθετε;

Θεωρώ πως η ομάδα έχει βάσεις. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δουλέψει αρκετά στην φυσική κατάσταση. Οι περισσότεροι παίκτες έχουν τις βάσεις, σίγουρα όμως το ότι τελειώσαμε αργά και ξεκινήσαμε νωρίς φάνηκε να μας επηρεάζει στην αρχή του πρωταθλήματος, όπου σε αρκετά ματς παρουσιαστήκαμε νωθροί και δεν είχαμε αυτή την φρεσκάδα που ίσως περίμενε ο κόσμος. Η κούραση φαινόταν στα πρώτα παιχνίδια, και για αυτό υπήρχε μια γκρίνια, μια μουρμούρα. Όμως στην συνέχεια η ομάδα αρχίζει να βγάζει στο γήπεδο όλη την δουλειά που έγινε στην προετοιμασία.

Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας; Κακά τα ψέματα, με τις εμφατικές νίκες επί του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού ο πήχης ανέβηκε και οι προσδοκίες του κόσμου μεγάλωσαν…

Την φετινή χρονιά δεν έχουμε οριοθετήσει στόχους, όπως πέρσι που στα μέσα της σεζόν είχαμε 24 βαθμούς και κανείς δεν περίμενε ότι στο τέλος της χρονιάς θα τραβήξουμε  αυτή την περιπέτεια με τα μπαράζ. Κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι και να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Σίγουρα έχουν ανέβει οι απαιτήσεις μετά από τόσο σημαντικές νίκες όπως κόντρα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, αυτό όμως δεν είναι κάτι που μας φέρνει πίεση. Κάθε άλλο θα έλεγα. Είναι κάτι που το χαιρόμαστε και περιμένουμε περισσότερα και εμείς οι ίδιοι από τους εαυτούς μας.

Η ομάδα πριν μπει ο Κλέιτον είχε άλλη εικόνα. Τι έχει αλλάξει ο Βραζιλιάνος με την είσοδο του;

Ο Κλέιτον είναι ένας παρά πολύ καλός ποδοσφαιριστής, όλοι τον ξέρουν στην Ελλάδα. Εμείς χαιρόμαστε που τον έχουμε κοντά μας. Είναι ένας παίκτης με προσωπικότητα που αν βρεθεί στην μέρα του μπορεί να πάρει και ένα παιχνίδι μόνος του. Είμαστε χαρούμενοι που είναι κοντά μας, μας βοηθάει πολύ και ελπίζω να συνεχίσει στην ίδια κατάσταση που βρίσκεται τώρα για να πετύχουμε όλοι μαζί στο τέλος κάτι καλό…  

Είσαι πολλά χρόνια στην ομάδα, σε έχουμε δει να παίζεις σε αρκετές θέσεις και ειδικά τα τελευταία χρόνια σε βλέπουμε πολλές φορές να παίζεις και αριστερό μπακ! Ποια είναι η θέση σου;

Η αλήθεια είναι αυτή, γύρισα από την Δράμα σαν δεξί μπακ. Βέβαια, όταν έφυγα από την Ξάνθη, είχα φύγει σαν χαφ. Δεν έχω πρόβλημα με τις θέσεις. Όπου και να μου ζητηθεί, προσπαθώ και δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για την ομάδα. Στην αρχή δεν θα στο κρύψω πως αυτή η συνεχής αλλαγή θέσεων με πείραζε. Πλέον δεν έχω θέμα, έχω δουλέψει αρκετά και στην θέση του αριστερού μπακ, και τα πράγματα που έχω στο μυαλό μου να κάνω δεξιά τα κάνω και στα αριστερά. Στην αρχή είχα ένα θέμα, γιατί δεν είχα το αριστερό πόδι, αλλά στην συνέχεια το είδα με θετικό μάτι και με πολύ δουλειά κοιτάζω να διευκολύνω πρώτα απ’ όλα τον εαυτό μου.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι;

Φυσικά, κάθε ποδοσφαιριστής όταν ξεκινά την καριέρα του κάνει τα δικά του όνειρα. Έτσι και εγώ όταν ήμουν μικρός ονειρευόμουν, είχα βάλει στόχο κάποια στιγμή να καταφέρω να παίξω σε μια μεγάλη ομάδα. Μέχρι στιγμής είμαι ικανοποιημένος, είμαι χαρούμενος που παίζω στην Ξάνθη και το απολαμβάνω…

Ποιο πρωτάθλημα, από τα ξένα εννοώ, είναι αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο;

Το Ισπανικό νομίζω, και μετά το Ιταλικό.

Το 2015 πάντως δεν ξεκίνησε καλά. Ας τα πάρουμε χρονικά, από το ματς με τον Πανθρακικό και την λευκή ισοπαλία. Τι δεν πήγε καλά;

Το παιχνίδι ήταν δύσκολο, εμείς το γνωρίζαμε πως δεν θα έχει σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. Ξέραμε ότι θα έρθει ο Πανθρακικός και θα κάνει τα πάντα για να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν παρουσιαστήκαμε όπως θα έπρεπε, όπως είπαμε και πριν οι απαιτήσεις έχουν ανέβει, και περιμένουμε και εμείς οι ίδιοι κάτι παραπάνω από τους εαυτούς μας. Παρόλα αυτά, αν κάποιος έπρεπε να κερδίσει, ήμασταν εμείς. Ήμασταν άτυχοι, αλλά ένα παιχνίδι που δεν μπορείς να το κερδίσεις είναι καλό να μην το χάσεις. Ο βαθμός κρίνεται θετικός. Θέλαμε σίγουρα τους τρεις βαθμούς, εφόσον όμως δεν καταφέραμε να πετύχουμε ένα γκολ, ο βαθμός ήταν θετικός.

Παρένθεση, γιατί θα μας διαβάσουν όχι μόνο Ξανθιώτες αλλά και πολλοί Κομοτηναίοι και όλοι ξέρουμε ότι εκεί γεννήθηκες. Πως βλέπεις τον Πανθρακικό; Πιστεύεις ότι μπορείς να σωθεί;

Πιστεύω πως θα τα καταφέρει. Σε μας έπαιξαν πολύ κλειστά. Δεν μπόρεσαν να παίξουν, δεν αναπτύχθηκαν σωστά, ίσως δεν έδειξαν αυτό που μπορούσαν. Έχουν έναν γύρο μπροστά τους. Θεωρώ ότι θα κάνουν τα πάντα για σώσουν την κατηγορία. Σίγουρα είναι σε δύσκολη θέση αλλά νομίζω πως είναι στο χέρι τους.

Πως βλέπεις το φετινό πρωτάθλημα;

Φέτος είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, οι ομάδες δεν έχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Ο ΠΑΟΚ σχεδόν σε όλο τον πρώτο γύρο έδειχνε μια σταθερότητα, αν και στα τελευταία παιχνίδια δυσκολεύεται κάπως να κερδίσει. Ο Ολυμπιακός δεν έχει δείξει το ίδιο πρόσωπο με αυτά που έχει δείξει στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός είναι και αυτός σταθερός, προσπαθεί και είναι κοντά στις πρώτες θέσεις. Από εκεί και πέρα, βλέπω ότι όλες οι ομάδες είναι ίδιες μεταξύ τους, υπάρχει ανταγωνισμός και είναι καλό αυτό. Με δύο νίκες φτάνεις ψηλά και με δύο ήττες βρίσκεσαι κάτω. Και υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, μεταξύ των ομάδων που είναι χαμηλά στην βαθμολογία και θα παλέψουν μέχρι τέλους για την σωτηρία τους.

Βλέπεις κάποιο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου;

Δεν υπάρχει φαβορί. Σίγουρα ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες λύσεις, ο  ΠΑΟΚ δείχνει να είναι πιο «ομάδα» στον αγωνιστικό χώρο  ως τώρα, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον Παναθηναϊκό που είναι μια δουλεμένη ομάδα, και πιστεύω μεταξύ των τριών θα γίνει μεγάλη μάχη.

Να πάμε στον αγώνα της περασμένης Κυριακής με τον Ολυμπιακό, όπου έσπασε το αήττητο της έδρας σας.

Θεωρώ ότι τα τρια γκολ και βάση εικόνας είναι πάρα πολλά, Βρεθήκαμε πίσω στο σκορ με ένα φάουλ, κάναμε προσπάθεια να ισοφαρίσουμε αλλά δεχτήκαμε δεύτερο τέρμα και όταν πας στο ημίχρονο με 2-0 απέναντι στον Ολυμπιακό, όλα γίνονται δύσκολα. Χάσαμε το αήττητο στην έδρα μας. Η δυνατή έδρα ήταν από τους στόχους που είχαμε βάλει.

Για το παιχνίδι με την Βέροια;

Τι να πω; Με δέκα παίκτες εξαιτίας της δικής μου αποβολής και τα παιδιά κατάφεραν να προηγηθούν και θα μπορούσαμε να πάρουμε και τη νίκη. Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου και να τους δώσω συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους. Σίγουρα, αν κρίνουμε με βάση το τι θέλαμε πριν το ματς, θέλαμε πάση θυσία τη νίκη… Έτσι όπως εξελίχθηκε όμως, είναι επιτυχία και ο βαθμός. Κυρίως όμως η εμφάνιση. Μακάρι να ήμουν πιο ψύχραιμος και να μην είχα δεχθεί αυτήν την κάρτα. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά…

Η ομάδα παρουσιάζει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Πολύ ισχυρή εντός, τελείως διαφορετική εκτός… Πού οφείλεται αυτό;

Αν εξαιρέσω ένα με δύο παιχνίδια, με το ματς στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό να είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό, νομίζω πως αυτό που κάνει την διαφορά των εντός με των εκτός έδρας παιχνιδιών είναι η τύχη.  Δεν είχαμε την τύχη ούτε στον Πλατανιά που μπορούσαμε να πάρουμε το διπλό, ούτε στον Ατρόμητο που χωρίς να απειληθούμε χάσαμε το ματς. Νομίζω η τύχη είναι ο παράγοντας που έχει κάνει την διαφορά. Και επίσης, μέσα στην έδρα μας φαινόμαστε να παίζουμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και να θέλουμε περισσότερο την νίκη.

Όπως προανέφερα, έρχονται δύο μήνες με πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο! Tι πιστεύεις πως χρειάζεται η ομάδα για να ανταπεξέλθει σε αυτά τα ματς;

Φρεσκάδα. Θα πρέπει  να υπάρχουν οι φρέσκοι παίκτες, κάτι που θεωρώ πως το έχουμε σαν ομάδα. Το ροστερ μας είναι μεγάλο φέτος, ανά πάσα στιγμή μπορεί ο καθένας να βοηθήσει, σχεδόν όλοι οι παίκτες έχουν φέτος συμμετοχές και όποτε κριθεί από τον προπονητή όποιος και να παίξει θα μπορεί να δώσει λύσεις στην ομάδα. Το πρόγραμμα είναι μεν δύσκολο, αλλά αγώνες θα έχουν αυτό το διάστημα σχεδόν όλες οι ομάδες. Βέβαια, εμάς μας έτυχε και δύσκολος αντίπαλος στο κύπελλο, ο Παναθηναϊκός, αλλά και το κύπελλο είναι σημαντικός στόχος για εμάς και θα δώσουμε τα πάντα για να καταφέρουμε να προκριθούμε, αλλά και να πετύχουμε κι άλλες νίκες στο πρωτάθλημα που θα μας ανεβάσουν στην βαθμολογία…