Χρυσή Μπάλα: Δεν ψήφισε ούτε Ρονάλντο ούτε Μέσι ούτε Νόιερ για κορυφαίο ο Τόρο! Δείτε την επιλογή του…

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Παναγιώτης Τζαμπαζλής

–  Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο ποδοσφαιριστής που κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα» για το 2014, αφήνοντας πίσω του τον Λιονέλ Μέσι και τον Μάνουελ Νόιερ. Λίγες ώρες μετά την απονομή στο Χόλιγουντ των “Χρυσών Σφαιρών” του Κινηματογράφου, σε μια λαμπρή τελετή έλαβε τέλος και η… αγωνία αναφορικά με το ποιος είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της περασμένης χρονιάς.

 

Ο πορτογάλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης αναδείχθηκε πρώτος στον ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνεται πλέον υπό την αιγίδα της FIFA και στον οποίο καλούνται να ψηφίσουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές, οι αρχηγοί όλων των εθνικών ομάδων αλλά και μια ομάδα δημοσιογράφων του γαλλικού περιοδικού France Football. Μάλιστα, για πρώτη φορά σε αυτήν την ψηφοφορία συμμετείχε και ένας Θρακιώτης: ο Βασίής Τοροσίδης, ως αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο για δεύτερη συνεχόμενη φορά κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα», με τους Λιονέλ Μέσι και Μάνουελ Νόιερ να μένουν… πιο πίσω στην κούρσα. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Εθνικής Πορτογαλίας, πήρε τις περισσότερες ψήφους και «εξαργύρωσε» έτσι την τρομερή χρονιά που έκανε με τη «Βασίλισσα». Άλλωστε, ο Ρονάλντο κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, το Κύπελλο Ισπανίας, το Σούπερ Καπ Ευρώπης και το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων με τη Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο 2014. Τέσσερις τιτλοι, που τον έφεραν για ακόμα μια χρονιά στην κορυφή του κόσμου! Έχασε ωστόσο το πρωτάθλημα από την Ατλέτικο Μαδρίτης ενώ είναι αλήθεια ότι και με την Πορτογαλία δεν μπόρεσε να πάει και πολύ μακριά στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

«Είναι μια μεγάλη στιγμή για εμένα και την οικογένειά μου», είπε αρχικά ο Ρονάλντο και πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με ψήφισαν, στόχος μου είναι να δουλεύω και να βελτιώνομαι για να γίνω ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία». Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε και ο γιος του Ρονάλντο ο οποίος κράτησε το βραβείο μαζί με τον μπαμπά του. Αυτή τη φορά, ο Πορτογάλος δεν… δάκρυσε όπως περσί, αλλά ήταν εμφανής η ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα! 

Τη χρονιά που πέρασε, ο Ρονάλντο πέρα από το Τσάμπιονς Λιγκ που κατέκτησε, πέτυχε και ρεκόρ τερμάτων (17) στη διοργάνωση, ενώ ήταν και πρώτος σκόρερ των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων με 31 γκολ. Ο Λιονέλ Μέσι, νικητής την τετραετία 2009-2012, ήταν στην τριάδα, αλλά στην κρίση των αρχηγών και προπονητών εθνικών ομάδων, καθώς και των δημοσιογράφων που μετείχαν στην ψηφοφορία, έπαιξε σίγουρα ρόλο το γεγονός ότι δεν κατάκτησε κάποιον τίτλο μέσα στην περασμένη σεζόν.

Ο Μανουέλ Νόιερ στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την εθνική Γερμανίας, πήρε και το νταμπλ στην πατρίδα του με τη Μπάγερν, όμως δεν κατάφερε να επικρατήσει του Ρονάλντο και να γίνει ο πρώτος τερματοφύλακας μετά τον θρυλικό Λεβ Γιασίν (1963) που κατακτά το βραβείο – αν και πολλοί υποστήριζαν ότι το άξιζε. Όπως προαναφέρθηκε, στην ψηφοφορία είχαν δικαίωμα ψήφοι οι προπονητές και οι αρχηγοί των Εθνικών ομάδων όλων των χωρών, κάτι που έκαναν και οι Βασίλης Τοροσίδης και Κλαούντιο Ρανιέρι για λογαριασμό της Ελλάδας, καθώς και δημοσιογράφοι του γαλλικού περιοδικού, ανάμεσά τους και ο Έλληνας Μάνος Σταραμόπουλος.

Πέρσι στην αντίστοιχη ψηφοφορία είχαν πάρει μέρος οι Φερνάντο Σάντος και Γιώργος Καργκούνης, ως προπονητής και αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας. Φέτος, ψήφισαν οι Βασίλης Τοροσίδης και Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο Ιταλός δεν είχε καταφέρει να… φύγει ακόμα όταν κλήθηκε από τη FIFA να δώσει τις δικές του επιλογές, τόσο για την ανάδειξη του κορυφαίου παίκτη στον πλανήτη όσο και για τον κορυφαίο προπονητή.

Έκπληξη ωστόσο προκαλεί ο τρόπος που ψήφισε ο Τόρο. Ο ξανθιώτης αρχηγός της Εθνικής Ομάδας έδωσε τους πέντε ψήφους στον Άριεν Ρόμπεν, ουσιαστικά χαρακτηρίζοντάς τον ως κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου για την χρονιά που έφυγε. Τρεις ψήφους στον (τελικό νικητή) Κριστιάνο Ρονάλντο και έναν στον Φίλιπ Λαμ, που επίσης δεν μπήκε στην τριάδα, όπως και ο Ρόμπεν. Σε ό,τι αφορά τον καλύτερο προπονητή στον πλανήτη, ο άσος της Ρόμα διάλεξε τον Κάρλο Αντσελότι, με τον Γιόακιμ Λεβ και τον Ντιέγκο Σιμεόνε να ακολουθεί.

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι από την πλευρά του, ψήφισε τον Μάνουελ Νόιερ για καλύτερο παίκτη του κόσμου με δεύτερο τον Ρονάλντο και τρίτο τον Ρόμπεν. Στους… συναδέλφους του, προτίμησε τον Γιόακιμ Λεβ και στη συνέχεια τους Αντσελότι και Σιμεόνε! Ο μοναδικός από τους Έλληνες εκπροσώπους του Τύπου που είχε δικαίωμα ψήφου, ο Μάνος Σταραμόπουλος ψήφισε κατά σειρά τους Μάνουελ Νόιερ, Άριεν Ρόμπεν και Κριστιάνο Ρονάλντο. Κάτι που σημαίνει – και είναι αξιομνημόνευτο – ότι κανείς από τους τρεις Έλληνες δεν προτίμησε τον Λιονέλ Μέσι.