Φάκελος Ελ Θράκικο: Αυτοί που έχουν περάσει καί από Ξάνθη καί από Πανθρακικό

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Έφτασε η μεγάλη ημέρα του “Ελ Θράκικο” (έναν χρόνο μετά το άκρως επεισοδιακό προηγούμενο) και οπωσδήποτε έχει ξεχωριστή σημασία για την κλειστή αυτή ομάδα ανθρώπων που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν από διάφορα πόστα τόσο την Skoda Ξάνθη όσο και τον Πανθρακικό – και οι οποίοι πιθανότατα θα μοιάζουν με διχασμένες προσωπικότητες στο γειτονικό ντέρμπι της Δευτέρας.

Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται βέβαια όσοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη μία ή στην άλλη ομάδα. Για παράδειγμα, ο Ντενίζ Μπαϊκαρά και ο Δημήτρης Χασομέρης είναι δύο παίκτες του Πανθρακικού που για πολλά χρόνια, πριν φορέσουν την φανέλα της ομάδας της Κομοτηνής, φορούσαν αυτήν της Ξάνθης. Ο τούρκος μεσοεπιθετικός ήρθε στην Ελλάδα για χάρη της Skoda, αλλά και ο Χασομέρης ανδρώθηκε στα ΤΕΠ των Πηγαδίων. Αντίστοιχα, ο αργεντίνος Αντριάν Λουσέρο που πήγε το περασμένο καλοκαίρι στα Πηγάδια, μέχρι πριν ενάμισι χρόνο έβγαζε το ψωμί του στην Κομοτηνή. Μάλιστα, το καλοκαίρι λέγεται ότι τον διεκδίκησε ξανά ο Πανθρακικός, έφαγε… “πόρτα” και τελικά κατέληξε στην γειτονική πόλη.

Δύο προπονητές έχουν καθίσει στον πάγκο τόσο των Ξανθιωτών όσο και των Κομοτηναίων. Ο λόγος για τους Γιάννη Γούναρη και Εμίλιο Φερέρα. Ο Γούναρης βρέθηκε στον πάγκο του ΑΟΞ από την πρώτη χρονιά της ανόδου του στην Α’ Εθνική και με διάφορες διακοπές μέχρι και το 1994, ενώ μια δεκαετία μετά και συγκεκριμένα το 2006 βρέθηκε στον πάγκο και του Πανθρακικού, που τότε αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική και είχε ξεκινήσει την προσπάθεια για να ανέβει στα μεγάλα σαλόνια. Ο Ισπανός (αλλά μεγαλωμένος στο Βέλγιο) Φερέρα, από την άλλη, βρέθηκε στον πάγκο της Ξάνθης το 2007, ενώ την επόμενη χρονιά μετακόμισε στην τεχνική ηγεσία του Πανθρακικού, τον οποίο κατάφερε να διατηρήσει στην Σούπερ Λίγκα κατά την πρώτη του παρουσία σε αυτήν.

Από ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια, τέσσερις είναι αυτοί που συνεχίζουν την καριέρα τους και έχουν περάσει και από τις δύο ομάδες, πέραν των Μπαϊκαρά και Χασομέρη που προαναφέραμε. Ο επιθετικός Δημήτρης Σουάνης και ο τερματοφύλακας Σπύρος Βρονταράς, έχουν φορέσει την φανέλα τόσο του Πανθρακικού όσο και της Skoda, ενώ το ίδιο ισχύει και με τον Σταύρο Τζιορτζόπουλο όπως και με τον Θρακιώτη Βλάση Καζάκη, με καταγωγή από τον Ίασμο, που βρέθηκε στην Ξάνθη από το 2002 ως και το 2008, πήγε το 2009 στην Κομοτηνή για δυόμισι χρόνια και επέστρεψε για λίγο στην Ξάνθη το 2011, ενώ φέτος αγωνίζεται με τα χρώματα του Αιγινιακού. Επίσης σχετικά πρόσφατα, τις εστίες και των δύο ομάδων υπερασπίστηκε ο Στέφανος Καρκάνης, ενώ πριν τέσσερα χρόνια αγωνίστηκε στον Πανθρακικό ο Νίκος Ζαπρόπουλος, που σήμερα κάνει προπονητική καριέρα και πιο πριν είχε περάσει σχεδόν μια δεκαετία στην Ξάνθη.

Από την άλλη, λίγοι ίσως θυμούνται ότι ο βοηθός του Νίκου Καραγεωργίου στον πάγκο κατά το τελευταίο πέρασμά του από την Skoda Ξάνθης Μανώλης Παπαματθαιάκης, πριν ενάμισι χρόνο, είχε φορέσει ως παίκτης την φανέλα του Πανθρακικού, στα χρόνια που αγωνιζόταν η ομάδα της Κομοτηνής στην Δ’ Εθνική Κατηγορία, ενώ σαν ποδοσφαιριστής είχε φορέσει την φανέλα και της τρίτης ιστορικής ομάδας της Θράκης, του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

Και πιο παλιά όμως, την δεκαετία του ’80 υπήρχαν παίκτες όπως ο Γιώργος Τόγκου ή ο Σταύρος Σαλπιγγίδης, που έφυγε από την ζωή πριν δέκα περίπου χρόνια, οι οποίοι έκαναν πορεία από τον Πανθρακικό στην Ξάνθη. Κανείς δεν πρέπει βέβαια να ξεχνά και τον Χάρη Μπανιώτη, που έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Πανθρακικό πριν μεγαλουργήσει στον ΠΑΟΚ, πάρει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό και τελικά παίξει στο τέλος της καριέρας του και στην Ξάνθη, στις πρώτες χρονιές της στην Α’ Εθνική.

Και σε όλους αυτούς, προσθέστε τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Πανθρακικού Κώστα Νικολαΐδη που πριν επτά χρόνια είχε προσληφθεί ως γυμναστής στην Ξάνθη, την σημερινή υπεύθυνη αποκατάστασης της ΠΑΕ της Κομοτηνής Μένια Γιοφτσίδου που επίσης έχει εργαστεί στην Ξάνθη, όπως και φυσικά ο Μπάμπης Κυρλίδης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΠΑΕ Πανθρακικός που ήρθε πριν επτά χρόνια με μεταγραφή εκεί μετά από μακρά θητεία στην Skoda. Και προφανώς υπάρχουν και αρκετοί άλλοι, τους οποίους πιθανότατα ξεχνάμε (και κάθε συμβολή δεκτή)…