Η πληρέστερη ανάλυση της λευκής ισοπαλίας μεταξύ Ξάνθης και Πανθρακικού

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Μέχρι το Ελ Θράκικο δεν υπήρχε αγώνας που ο Πανθρακικός να μην είχε δεχθεί γκολ. Δεχόταν εξαιρετικά εύκολα, ιδίως εκτός έδρας. Η Ξάνθη ήταν αήττητη στην έδρα της και μάλιστα προερχόταν από έξι σερί νίκες, οι δυο απέναντι σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό εντυπωσιακές τεσσάρες. Ο Πανθρακικός κατέβηκε με λειψή ομάδα, δέχτηκε πλήγμα και με τον τραυματισμό του Σερφά στο ξεκίνημα. Και εντούτοις έφυγε όρθιος από τα Πηγάδια.

Γιατί κακά τα ψέμματα. Μπορεί οι δυο ομάδες να αναδείχθηκαν ισόπαλες, αλλά ο Πανθρακικός ήταν ο κερδισμένος. Παραμένει μεν στις θέσεις του υποβιβασμού έχοντας όμως πλέον 13 πόντους, αλλά απέχει από αυτές της σωτηρίας μόλις μια νίκη (που φιλοδοξεί να έρθει την προσεχή Κυριακή με τον Ατρόμητο, στο κλείσιμο του πρώτου γύρου).  Η Ξάνθη αντιθέτως έχασε την χρυσή ευκαιρία να πατήσει πεντάδα, παρέα με τον Παναιτωλικό, και φιλοξενεί στα Πηγάδια τον Ολυμπιακό. Και καλό θα ήταν να μην προδιαγράφουν πολλοί την ήττα της. Τα παραδείγματα με τις προαναφερθείσες τεσσάρες είναι άλλωστε πολύ πρόσφατα. 

Πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο τερματοφύλακας του Πανθρακικού Γιώργος Αθανασιάδης. Κατέβασε τα ρολά και όποτε δεν μπορούσε αυτός, ήταν τα δοκάρια εκείνα που απέκρουαν τις επιθέσεις των παικτών του Ράζβαν Λουτσέσκου. Είχαν δύο δοκάρια, ορισμένες σημαντικές ευκαιρίες για ένα γκολ, ωστόσο συνολικά μπλόκαραν απέναντι στο «τείχος» του συλλόγου από την Κομοτηνή. Με το αποτέλεσμα αυτό η Ξάνθη έμεινε αήττητη στα Πηγάδια, ανεβαίνοντας στους 25 βαθμούς, αλλά έχασε χρυσή ευκαιρία να πατήσει σε θέση που οδηγεί στα πλέι οφ και την έξοδο στην Ευρώπη, μια στροφή πριν το τέλος του πρώτου γύρου.

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου επέλεξε σύστημα 4-2-3-1 για τη Skoda Ξάνθη, με τον Κυριακίδη βασικό τερματοφύλακα να αποτελεί θεατή του αγώνα, δεξιό μπακ τον Μπέρτο, αριστερό τον Μπαξεβανίδη και δίδυμο στόπερ τούς Καρυπίδη και Γούτα. Βασιλακάκης και Φλίσκας αποτέλεσαν τους δύο αμυντικούς μέσους των γηπεδούχων, με τον Καπετάνο να παίρνει θέση στη γραμμή κρούσης ως μοναδικός προωθημένος και ίσως να αποτελεί τον κορυφαίο των γηπεδούχων. Τα στηρίγματά του ήταν οι Λουσέρο, Κλέιτον και Σολτάνι, με διάταξη από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Ο Μάνουελ Ρόκα διάλεξε διάταξη 3-5-2 για τον Πανθρακικό, με τον εντυπωσιακό για ακόμα μια φορά Αθανασιάδη κάτω από τα δοκάρια και τους Σερφά, Εμπό, Ποτουρίδη στο κέντρο της άμυνας (με τον πρώτο να αποχωρεί με την συμπλήρωση τριλέπτου για να αντικατασταθεί από τον… Χασομέρη). Το πολυπρόσωπο κέντρο των φιλοξενούμενων αποτέλεσαν οι Τσουμάνης και Παπαγεωργίου στα άκρα, αριστερά και δεξιά αντίστοιχα, ενώ πιο κεντρικά έπαιξαν οι Λαδάκης, Μεχία και Ρομέου. Στην ομάδα της Κομοτηνής άλλαζαν ρόλους στη δυάδα επίθεσης οι Ντιγκινί και Τζάνης.

Η πιο μεγάλη στιγμή για τους γηπεδούχους του Ράζβαν Λουτσέσκου έγινε μόλις στο 3΄ με τον (πρώην κομοτηναίο) Λουσέρο να σουτάρει εκτός περιοχής, τον Αθανασιάδη να διώχνει και το δοκάρι να μην επιτρέπει, εν συνεχεία, το 1-0 της Skoda. Η αναγκαστική αλλαγή του Σερφά, που χτύπησε στο γόνατο, επηρέασε όχι τη συνοχή του Πανθρακικού μα το ρυθμό του αγώνα λόγω της διακοπής. Επάνω, μάλιστα, που η Ξάνθη έμοιαζε ασυγκράτητη επιθετικά. Και τελικά εκ των υστέρων δείχνει να… βοήθησε τον Πανθρακικό. Πάγωσε τον ρυθμό, υπνώτισε τους γηπεδούχους που νόμιζαν ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν το γκολ και έτσι το πλήρωσαν.

Η αμυντική λειτουργία του Πανθρακικού αποτέλεσε το όπλο του στο πρώτο 45λεπτο του ντέρμπι της Θράκης. Η Ξάνθη, τις φορές που της δόθηκε η δυνατότητα, υπήρξαν στιγμές που έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και αυτόνητα ήρθαν και οι ευκαιρίες. Ωστόσο στις περισσότερες από αυτές, ο γκολκίπερ των φιλοξενούμενων Αθανασιάδης ήταν παρών και κράτησε το «μηδέν». Με καλές τοποθετήσεις και τακτική στα μετόπισθεν, οι παίκτες του Μάνουελ Ρόκα έκαναν σημαντική δουλειά, σπάζοντας το ρυθμό της Ξάνθης και διατηρώντας σχετικά εύκολα το 0-0.

Ο σύλλογος της Κομοτηνής σιγά-σιγά ισορρόπησε την κατοχή, μετέφερε το παιχνίδι από τα καρέ του στο κέντρο του γηπέδου και κινδύνεψε, μόνο, σε δύο-τρεις περιπτώσεις ως το τέλος του ημιχρόνου. Στο 38΄ ο Καπετάνος έγινε αποδέκτης της μπάλας, μετά από κόντρα επίθεση της Ξάνθης, όμως το πλασέ του σταμάτησε στον Αθανασιάδη. Ο Έλληνας γκολκίπερ κράτησε το «μηδέν» και στη διπλή ευκαιρία του 41΄ για τους Ακρίτες, όπου Μπαξεβανίδης και Καπετάνος δεν μπόρεσαν να τον νικήσουν.

Εκ των διακριθέντων των φιλοξενούμενων ήταν ο Εμπόου, ο οποίος σε μία-δύο περιπτώσεις διόρθωσε στα μετόπισθεν σφάλματα στην αμυντική λειτουργία των «πράσινων» που πήραν και σημαντική βοήθεια από τα χαφ τους τα οποία έτρεξαν πολύ για να μην απειληθεί περισσότερο η προβλεπόμενη τακτική.

Στην επανάληψη, η μαζική άμυνα του Πανθρακικού εξακολούθησε να περιορίζει τα ατού της Ξάνθης, όπως ο Κλέιτον που έκανε από τα χειρότερα παιχνίδια του, ενώ όταν ο κόουτς Ρόκα χρειάστηκε να φρεσκάρει τη γραμμή κρούσης της ομάδας του και μπήκε ο Ίγκορ, ο οποίος επέστρεψε από τραυματισμό, τελικά διατήρησε το πλάνο να μην δεχθούν γκολ οι φιλοξενούμενοι.  Η πρωτοβουλία των κινήσεων και οι τελικές (10-1 στο σύνολο!!!) άνηκαν προφανέστατα στους γηπεδούχους, που είχαν και δεύτερο δοκάρι με τον Καπετάνο στο 67΄ όταν το σουτ του Έλληνα επιθετικού σταμάτησε στο δεξί κάθετο του Αθανασιάδη. 

Κάπως έτσι, ο Πανθρακικός «μπλόκαρε» τη Skoda στο ντέρμπι των Πηγαδίων για την 17η αγωνιστική της Super League καταφέροντας να φύγει με λευκή ισοπαλία από τα Πηγάδια. Η ομάδα του Μανουέλ Ρόκα έφθασε τους 13 πόντους και μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Το ίδιο και η Ξάνθη. Σχετικά εύκολο έργο είχε ο διαιτητής Απόστολος Αμπάρκιολης (Καβάλας) που είχε σαν βοηθούς τους Γρεβένη (Χαλκιδικής) και Σίπκα (Πέλλας). Έδειξε τρεις κίτρινες κάρτες, όλες σε παίκτες του Πανθρακικού (Ρομέου, Τζάνη, Αθανασιάδη). Όσο για τους φιλάθλους; Μάλλον θα ξεχάσουν γρήγορα την παρουσία τους αυτό το κρύο βράδυ στο Skoda Xanthi Arena.

SKODA ΞΑΝΘΗ  (Ράζβαν Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Μπαξεβανίδης, Καρυπίδης, Γούτας, Μπέρτος, Βασιλακάκης, Φλίσκας (79΄ Ομπόντο), Λουσέρο, Κλέιτον (67΄ Βάλτερ), Σολτάνι, Καπετάνος.
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Μάνουελ Ρόκα): Αθανασιάδης, Σερφά (4΄ Χασομέρης), Εμπό, Ποτουρίδης, Τσουμάνης, Λαδάκης, Μεχία, Ρομέου (78΄ Ίγκορ), Παπαγεωργίου, Τζάνης, Ντιγκινί.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ LIVE TOY ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΜΑΝΟΥΕΛ ΡΟΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΤΩΝ ΠΗΓΑΔΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛ ΘΡΑΚΙΚΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ