Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον διαιτητή του “Ελ Θράκικο” της Δευτέρας

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

– Ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους διαιτητές ορίστηκε να διευθύνει το Θρακιώτικο ντέρμπι της Δευτέρας στα Πηγάδια, με τον διαιτητή της ΕΠΣ Καβάλας Απόστολο Αμπάρκιολη να είναι ο «εκλεκτός» της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

Από τους πλέον «ταλαιπωρημένους» διαιτητές που σφυρίζουν παιχνίδια για την μεγάλη κατηγορία είναι ο Μακεδόνας ρέφερι, που έχει κατηγορηθεί από πολλούς για αρκετά πράγματα, χωρίς ωστόσο να μπορεί κάποιος να αποδείξει κάτι, ότι συμβαίνει εδώ και μια δεκαετία δηλαδή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Αμπάρκιολης γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1980 σε ένα χωριό έξω από την Θεσσαλονίκη, με την ενασχόληση του με την διαιτησία να είναι εντελώς τυχαία, μια και όπως έχει πει ο ίδιος σε δήλωσε του στα 17 του και ενώ  έπαιζε στην ομάδα του χωριού του είχε μια κουβέντα με τον διαιτητή της αναμέτρησης, που τον παρότρυνε να ασχοληθεί με την διαιτησία. Ο Αμπάρκιολης εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και από τον Οκτώβριο του 2013 πήρε μεταγραφή στην ΕΠΣ Καβάλας, οπού μετακόμισε λόγω της δουλειάς της γυναίκας του (γιατρός στο νοσοκομείο Καβάλας).

Το ντεμπούτο του στην μεγάλη κατηγορία ήρθε στις 24 Αυγούστου του 2009 και στον αγώνα Πανιώνιος – Εργοτέλης που έληξε ισόπαλος 1-1, από το πρώτο του παιχνίδι και μέχρι και σήμερα ο Αμπάρκιολης θεωρείται ένας διαιτητής που δείχνει την κίτρινη με άνεση, ενώ σπάνια καταλογίζει πέναλτι, για την ακρίβεια δίνει 1 με 2 πέναλτι την σαιζόν.

Πάμε όμως να δούμε την παράδοση του με τις δύο ομάδες της Θράκης.

Σχετικά κακή η παράδοση της Ξάνθης μαζί του, αν και μικρή μια και έχει σφυρίξει συνολικά σε τέσσερα παιχνίδια και μόλις ένα στα Πηγάδια. Στο μοναδικό παιχνίδι που σφύριξε στα Πηγάδια ο Μακεδόνας ρέφερι η Ξάνθη γνώρισε την ήττα από τον Πανιώνιο στις 8 Νοεμβρίου του 2009 με 1-2. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν δύο παιχνίδια με την Καβάλα στην πόλη της Μακεδονίας οπού η Ξάνθη στο ένα ηττήθηκε με 2-1 και στο άλλο έφυγε με την ισοπαλία. Το τελευταίο παιχνίδι της Ξάνθης με τον Αμπάρκιολη διαιτητή είναι και το μοναδικό νικηφόρο, με την Ξάνθη να περνά σαν σίφουνας από την Λιβαδειά κερδίζοντας την τοπική ομάδα με 1-4 στις 3 Απριλίου του 2013.

Σε αυτά τα τέσσερα ματς ο Αμπάρκιολης έχει υποδείξει συνολικά 18 κίτρινες και δύο κόκκινες, με τους παίκτες της Ξάνθης να έχουν αντικρίσει τις 11 από αυτές, ενώ και οι δύο κόκκινες ήταν για παίκτες της Ξάνθης που βγήκαν στα τελευταία λεπτά των αγώνων οπού τόσο ο Αντεφέμι στο ισόπαλο παιχνίδι με την Καβάλα όσο και ο Κομεσίδης στην νίκη μέσα στην Λιβαδειά αποβλήθηκαν με δεύτερη κίτρινη στα τελευταία λεπτά των αγώνων, για την ακρίβεια στο 90’ ο Αντεφέμι και στο 85’ ο Κομεσίδης.
 
08/11/09 Ξάνθη – Πανιώνιος   1-2
20-2-10   Καβάλα –Ξάνθη   2-1
10/04/11 Καβάλα –Ξάνθη   1-1
03/03/13 Λεβαδειακός – Ξάνθη  1-4

Πάμε τώρα στον Πανθρακικό, η ομάδα της Κομοτηνής έχει αγωνιστεί συνολικά σε τέσσερα παιχνίδια με τον Αμπάρκιολη διαιτητή, με μόλις το ένα να είναι μακριά από την πόλη της Θράκης. Το πρώτο ματς του Πανθρακικού που σφύριξε ο Αμπάρκιολης ήτα στις 21 Απριλίου του 2010 και στην ήττα με 2-0 από τον Λεβαδειακό στην πόλη της Βοιωτίας, ενώ ακολούθησαν τρία παιχνίδια στην Κομοτηνή οπού ο Πανθρακικός μετρά μία ήττα από τον Ολυμπιακό και δύο νίκες με Παναιτωλικό και ΠΑΣ Γιάννενα.

Σε αυτά τα τέσσερα ματς ο Αμπάρκιολης έδειξε συνολικά 13 φορές την κίτρινη κάρτα, δύο φορές την κόκκινη ενώ καταλόγισε και ένα πέναλτι. Από αυτά οι παίκτες του Πανθρακικού έχουν αντικρίσει 5 φορές την κίτρινη, με τις αποβολές και το πέναλτι να σημειώνοντας στην νίκη του Πανθρακικού επι του ΠΑΣ Γιάννενα με 2-0 οπού αποβλήθηκαν με απευθείας κόκκινη ο Λίλα (έκανε το πέναλτι) και με δεύτερη κίτρινη ο Κεϊτά, με το πέναλτι να εκτελεί εύστοχα ο Ίγκορ και να ανοίγει το σκορ για την ομάδα του.

21/03/10 Λεβαδειακός – Πανθρακικός   2-0  
27/01/13 Πανθρακικός – Ολυμπιακός  0-1
01/09/13 Πανθρακικός – Παναιτωλικός   2-1 
08/12/13 Πανθρακικός – ΠΑΣ Γιάννενα  2-0  

Φέτος ο Αμπάρκιολης έχει σφυρίξει συνολικά σε τρία παιχνίδια, με νικητές και στα τρία τους γηπεδούχους και μάλιστα χωρίς να δεχτούν τέρμα. Ενώ έχει δείξει 14 φορές την κίτρινη κάρτα, 1 φορά την κόκκινη, ενώ καταλόγισε πέναλτι στην εκπνοή του αγώνα του ΟΦΗ με τον Εργοτέλη, με το οποίο κέρδισε ο ΟΦΗ.

Παναθηναϊκός – Νίκη Βόλου 1-0
ΠΑΣ Γιάννενα – Νίκη Βόλου 4-0
ΟΦΗ- Εργοτέλης  1-0