Κίνδυνος να μην έρθει στην Ξάνθη η Εθνική

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

– Η άρνηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό Αντρέα Τρινκιέρι μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό όλων των Εθνικών Ομάδων από όλες τις διοργανώσεις της FIBA, εκτός και αν βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας eBasket.gr ο Αντρέα Τρινκιέρι θα προσφύγει μέσα στην εβδομάδα στο BAT (Basketball Arbitral Tribunal). Μιλώντας στην ιστοσελίδα ο νομικός εκπρόσωπος του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού στην Ελλάδα κ. Αλέξανδρος Βαγιάτας είπε πως “η απόφαση έχει ληφθεί από τις 21 Νοεμβρίου κι ο εντολοδόχος μου είχε δώσει από μόνος του προθεσμία ενός μήνα. Επειδή πλησίαζαν οι γιορτές είπαμε να μην κάνουμε την παραμικρή κίνηση, προσδοκώντας ότι θα υπάρξει έστω μια θετική αντίδραση. Αυτό που εσείς κάνατε, να επικοινωνήσετε μαζί μας, δεν το έχει κάνει η ΕΟΚ, που έχει και το πρόβλημα. Είναι αλήθεια πως προσπάθησα να μιλήσω με τους ανθρώπους της ΕΟΚ και πριν κινηθούμε σε νομικό επίπεδο, αλλά δεν βρήκαμε λύση. Θα μπορούσαν να προτείνουν κάτι, ακόμα κι αν δεν ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί μου να κάνουν μια κίνηση, που να υποδηλώνει ότι θέλουν να λυθεί το θέμα. Δεν έκαναν τίποτα κι εγώ δεν μπορώ να πείσω τον πελάτη μου να μην αντιδράσει”.

Πως έχουν λοιπόν τα πράγματα. Στις ομάδες που χρωστάνε χρήματα σε παίκτες ή προπονητές, επιβάλλεται (αν οι έχοντες λαμβάνειν προσφύγουν στη FIBA) από το ΒΑΤ απαγόρευση μεταγραφών. Σε επίπεδο Εθνικής Ομάδας μεταγραφές δεν υπάρχουν, οπότε το ΒΑΤ επιβάλλει απαγόρευση συμμετοχής στις διοργανώσεις. Ο Αντρέα Τρινκιέρι θα προσφύγει την ερχόμενη εβδομάδα στο ΒΑΤ, που λογικά θα δώσει ένα χρονικό διάστημα στην ΕΟΚ για να βρεθεί λύση. Βεβαίως, πλέον είναι στο χέρι του Ιταλού να αποδεχθεί οποιονδήποτε διακανονισμό, είτε οικονομικής φύσης (“κούρεμα“), είτε χρονικής διάρκειας αποπληρωμής.

Αν λοιπόν οι δύο πλευρές δεν τα βρουν , τότε η Εθνική Ομάδα των Ανδρών θα αποκλειστεί από το επόμενο Eurobasket και φυσικά η προετοιμασία της στην Ξάνθη και το τουρνουά στο Αμοιρίδειο από 21 έως 23 Αυγούστου δεν θα πραγματοποιηθεί. Με δεδομένο ότι οι σχέσεις της ΕΟΚ με το Υπουργείο Αθλητισμού δεν είναι οι καλύτερες και λόγω των εκλογών είναι αβέβαιο αν θα υπάρχει εκταμίευση των χρημάτων από τον προϋπολογισμό έγκαιρα, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Όλοι περιμένουμε την άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας και τη λύση στο πρόβλημα με τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό, αλλιώς πιθανότατα θα βρεθούμε μπροστά στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ.