Ανάλυση: Ο «έλεγχος» των καλοκαιρινών μεταγραφών της Skoda Ξάνθη

Ανταπόκριση από την Ξάνθη : Νεκτάριος Αμποβιανίδης

– Με το 2014 να αποτελεί παρελθόν και την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου να έχει πλέον ξεκινήσει και επισήμως, το ThrakiSportS σας παρουσιάζει τον «έλεγχο» των καλοκαιρινών μεταγραφικών αποκτημάτων της Skoda Ξάνθη, τι προσέφεραν, τον χρόνο συμμετοχής του και τι αναμένουμε από αυτούς στο δεύτερο μισό της φετινής αγωνιστικής περιόδου στο πρωτάθλημα της Super League.

Αναλυτικά:

Μανώλης Παπαστεριανός: Αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή από την Ρουμανική Κονκόρντια, με τους ιθύνοντες της Ξάνθης α βασίζουν πολλά στην εμπειρία του 27χρονο’ύ Έλληνα μέσου, και το «εγκεφαλικό» του παιχνίδι με γρήγορες πάσες και μεγάλη ψυχραιμία στο παιχνίδι του. Στο πρώτο μισό της σεζόν ο Παπαστεριανός μετρά 12 συμμετοχές με συνολικό χρόνο συμμετοχής τα 524 λεπτά, ενώ έχει δει και τέσσερις φορές την κίτρινη κάρτα. Όσο περνάει ο καιρός μπαίνει όλο και περισσότερο στο κλίμα της ομάδας και περιμένουν πολλά από αυτόν το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος.

Φερνάντο Γουάλας: Αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή από την Ουκρανική Χοβέρλα, λόγω των πολλών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα της Ουκρανίας, για να καλύψει το αριστερό άκρο της άμυνας που μετά την αποχώρηση του Παίτο ήταν κενό. Έως τώρα ο 28χρονός Βραζιλιάνος μπακ έχει αγωνιστεί σε 10 παιχνίδια με συνολικό χρόνο συμμετοχής τα 750λεπτά, έχοντας αντικρίσει και τέσσερις φορές την κίτρινη κάρτα. Δεν έχει «πείσει» έως τώρα με την παρουσία του έως τώρα ο Γουάλας ενώ συχνά – πυκνά έχει μικροπροβλήματα τραυματισμών, μοιάζει δύσκολο να μείνει μόνο με αυτόν στα αριστερά η ομάδα της Ξάνθης με τον Λουτσέσκου δεδομένα να θέλει μια πιο αξιόπιστη λύση για το αριστερό άκρο της άμυνας.

Κριστιάν Ομπόντο: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την Πορτογαλική Ολανένσε, με το βαρύ του βιογραφικό να κάνει τον κόσμο της ομάδας να περιμένει πολλά από αυτόν. Στο πρώτο μισό της σεζόν ο 30χρονός διεθνής Νιγηριανός μέσος έχει αγωνιστεί σε 13παιχνίδια με συνολικό χρόνο 802 λεπτά, έχοντας σκοράρει μάλιστα και δύο τέρματα, ενώ έχει δει δύο φορές την κίτρινη βλέποντας και την κόκκινη παράλληλα στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα. Δίνει μεγάλη ώθηση στο κέντρο της Ξανθιώτικης ομάδας, ωστόσο όλοι στην Ξάνθη περιμένουν πολλά περισσότερα από έναν παίκτη της κλάσης του Ομπόντο, που παιχνίδι με παιχνίδι βελτιώνεται συνεχώς.

Νίκος Αναστασόπουλος: Επέστρεψε στην Ξάνθη το καλοκαίρι με ελεύθερη μεταγραφή από την Βέροια, όχι τόσο για να βοηθήσει αγωνιστικά όσο στο προπονητικό κομμάτι, θέλοντας η ομάδα της Θράκης να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του 36χρονού τερματοφύλακα από τον οποίο περιμένουν να δώσει «ώθηση» στους νεαρούς τερματοφύλακες της ομάδας και να παίξει βοηθητικό ρόλο του προπονητή τερματοφυλάκων Αλέκου Μαλαδένη. Δεν έχει αγωνιστεί σε κάποιο παιχνίδι στο πρώτο μισό της σεζόν, δίνοντας ωστόσο χρήσιμες συμβουλές στους Ζαρόπουλο και Γκαραβέλη που αποτελούν το μέλλον της Ξάνθης κάτω από τα δοκάρια.

Κάρλος Ρούντι: Ήρθε είδε και απήλθε ο 25χρονός Αγκολέζος που αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την Πορτογαλική Μπελενένσες, και σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στην ομάδα αλλά και στις απαιτήσεις των προπονητών του, λύνοντας λίγες μέρες νωρίτερα το συμβόλαιο του για να κλείσε λίγες μέρες αργότερα σε ομάδα της πατρίδας του (Θυμηθείτε το ρεπορτάζ ΕΔΩ). Συνολικά ο Ρούντι αγωνίστηκε σε 7 παιχνίδια με συνολικό χρόνο συμμετοχής τα 166 λεπτά, ενώ είδε και δύο φορές την κίτρινη κάρτα.

Ρενάν Ολιβέιρα: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την Βραζιλιάνικη Λαγεαντένσε, ως ένα ταλέντο που μπορεί να δώσει λύσεις στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Στο πρώτο μισό της σεζόν αγωνίστηκε σε 7 παιχνίδια με συνολικό χρόνο 309 λεπτά, ενώ είδε και μια φορά την κίτρινη κάρτα. Δεν «πείθει» με την παρουσία του ο Βραζιλιάνος που αναμένεται σύντομα να αποτελέσει παρελθόν, με την Ξάνθη να μην χάνει και πολλά μια και η απόκτηση του Ρενάν ήταν επένδυση χαμηλού κόστους που δεν έπιασε.

Χρήστος Λισγάρας: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι με ελεύθερη μεταγραφή από τον Αστέρα Τρίπολης, και κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποτελεί μια πολύ καλή λύση για τα μετόπισθεν της Ξάνθης. Στο πρώτο μισό της σεζόν έχει αγωνιστεί σε 10 παιχνίδια με συνολικό χρόνο τα 856 λεπτά, έχοντας σημειώσει μάλιστα και τρία τέρματα, ενώ έχει δει και τρείς δορές την κίτρινη κάρτα. Από τις πλέον πετυχημένες μεταγραφές του καλοκαιριού με τον 28 κεντρικό αμυντικό να έχει πολύ καλή παρουσία όποτε αγωνίζεται δίνοντας σημαντικές λύσεις στην ομάδα της Ξάνθης.

Χρήστος Καρυπίδης: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι με ελεύθερη μεταγραφή από την Κυπριακή Ομόνοια, ως τον «στυλοβάτη» του κέντρου της άμυνας της Ξανθιώτικης ομάδας, με πολύ καλό βιογραφικό και γεμάτες σεζόν όπου κι αν αγωνίστηκε. Στο πρώτο μισό της σεζόν ο 32χρονός αμυντικός μετρά 12 συμμετοχές με συνολικό χρόνο συμμετοχής τα 1,080 λεπτά, έχοντας αντικρίσει και δύο φορές την κίτρινη κάρτα. Παίκτης με μεγάλη εμπειρία που προσδίδει άλλο κύρος στο κέντρο της άμυνας της Θρακιώτικης ΠΑΕ, ενώ δίνει και μεγάλη βοήθεια με την εμπειρία του στον ταλαντούχο Γούτα, χτίζοντας ένα πολύ αξιόπιστο δίδυμο στο κέντρο της Ξανθιώτικης άμυνας.

Παντελής Καπετάνος: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι με ελεύθερη μεταγραφή από την Ρουμανική Στεάουα, για να αναπληρώσει το κενό του πρώτου σκόρερ της Super League Εστέμπαν Σολάρι. Στο πρώτο μισό της σεζόν ο 31χρονός επιθετικός μετρά 15 συμμετοχές με συνολικό χρόνο τα 1,179, έχοντας πετύχει και πέντε τέρματα, ενώ έχει δει μία φορά την κίτρινη κάρτα. Μπορεί ακόμη να μην έχει φτάσει σε διψήφια νούμερα τερμάτων όπως μας συνήθιζε τα τελευταία χρόνια στην Ρουμανία, αλλά ο επιθετικός από την Πτολεμαΐδα έχει αρχίσει να βρίσκει τα πατήματα του, όπως και τον δρόμο προς τα δίχτυα πιο συχνά, και με την αγωνιστική κατάσταση που έδειξε πως βρίσκεται στο τελείωμα του 2014 ανέβασε τις προσδοκίες για το δεύτερο μισό της σεζόν, οπού και η δική του παρουσία θα παίξει καταλυτικό ρόλο για τους στόχους της  Skoda Ξάνθη.

Άντριαν Λουσέρο: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι με ελεύθερη μεταγραφή από τον Απόλλων Σμύρνης, με τους Ξανθιώτες να πιστεύουν πολύ στο ταλέντο και την οξυδέρκεια του Αργεντινού μεσοεπιθετικού. Στο πρώτο μισό της σεζόν ο 30χρονός Αργεντίνος μετρά 15 συμμετοχές ενώ είναι ο πρώτος σε χρόνο συμμετοχής από τις μεταγραφές του καλοκαιριού με 1,288, παράλληλα ο  Λουσέρο μετρά τρία τέρματα ενώ έχει δει και τρείς φορές την κίτρινη κάρτα. Παίκτης με σταθερά ανεβασμένη απόδοση, με τους Ξανθιώτες και ιδιαίτερα τον Λουτσέσκου να περιμένει πολλά περισσότερα στον δεύτερο γύρο και όχι μόνο ως αριστερός χαφ…

Σίλβα Κλέιτον: Αναμφισβήτητα η μεταγραφή του καλοκαιριού για την Ξάνθη, με τον Βραζιλιάνο που ήρθε στην Ξάνθη τις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου όντας ελεύθερος από την Κροατική Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Στο πρώτο μισό της σεζόν ο 31χρονός Βραζιλιάνος μετρά 10 συμμετοχές με συνολικό χρόνο τα 816 λεπτά, έχοντας σκοράρει αισίως έξι τέρματα ενώ έχει αντικρίσει τέσσερις φορές την κίτρινη κάρτα. Ο Κλέιτον αποτελεί βαρόμετρο πλέον για την ομάδα της Ξάνθης που βρήκε στο πρόσωπο του Σίλβα τον ηγέτη που έψαχνε. Και στο δεύτερο μισό βασίζει πολλά πάνω του ο Ραζβάν Λουτσέσκου.