Στους κορυφαίους της χρονιάς σύμφωνα με την «L’ Equipe» ο Βασίλης Τοροσίδης

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Το 2014 φεύγει και παραδοσιακά όλα τα μέσα ενημέρωσης πραγματοποιούν τις καθιερωμένες ανασκοπήσεις τους. Από τον κανόνα δεν εξαιρείται και η γαλλική «L’ Equipe», για πολλούς η κορυφαία αθλητική εφημερίδα της Ευρώπης, που πραγματοποίησε την ετήσια (εσωτερική, των ποδοσφαιρικών τους συντακτών) ψηφοφορία για τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της χρονιάς.

 

Μόνο δύο Έλληνες κατάφεραν να μπουν σε αυτήν την λίστα και ο ένας από αυτούς είναι ο ξανθιώτης αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος Βασίλης Τοροσίδης. Ο άλλος είναι ο συμπαίκτης του στην Ρόμα Κώστας Μανωλάς. Ο κεντρικός αμυντικός κατατάχθηκε 14ος εκ των 32 συνυποψήφιων για τη δυάδα στη θέση του. Τον ξεπέρασαν οι Χούμελς, Σέρχιο Ράμος, Γκοντίν, Βαράν, Μπόατενγκ, Μασεράνο, Κομπανί, Μιράντα, Τιάγκο Σίλβα, Γκαράι, Νταβίντ Λουίς, Βλάαρ και Κέιχιλ, αλλά προσπέρασε τον Μπενατία (αυτόν δηλαδή που αντικατέστησε στην «αιώνια πόλη») κι ακόμα τους Τέρι, Πέπε, Μαγκαλά, Κεϊλίνι κ.ά.

Το σημαντικό για εμάς όμως είναι ότι θέση μεταξύ των καλύτερων δεξιών μπακ (15ος στους 18 που ψηφίστηκαν και κατατάχθηκαν) βρήκε και ο Βασίλης Τοροσίδης. Στην σχετική κατηγορία πρώτος αναδεικνύεται ο Λαμ και δεύτερος ο Ιβάνοβιτς. Από εκεί και πέρα ουδείς άλλος Έλληνας, αν εξαιρέσει κανείς τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Ρομπέρτο (14ος τερματοφύλακας στους 20) και τον Τζο Κάμπελ, που ωστόσο δεν αγωνίζεται πλέον στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Συνολικά, η «κάλπη» της «L’ Equipe» σταύρωσε 185 ποδοσφαιριστές (20 τερματοφύλακες, 32 στόπερ, 18 δεξιά μπακ και 21 αριστερά, 52 χαφ -21 καθαρούς ανασταλτικούς- και 42 επιθετικούς, εκ των οποίων οι 29 ακραίοι)!

Για άλλη μια χρονιά, 3η στις τελευταίες τέσσερις, ο Νόιερ κάθεται κάτω από τα δοκάρια (είχε χάσει το 2012 από τον Κασίγιας) με αναπληρωματικό τον Κουρτουά. Ο Λαμ έχει εργολαβία το δεξί άκρο, με αναπληρωματικό τον Ιβάνοβιτς, ο Αλάμπα το αριστερό, με τον Φελίπε Λουίς στον πάγκο και οι Χούμελς, Σέρχιο Ράμος απαρτίζουν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, με τους Γκοντίν και Βαράν αναπληρωματικούς

Τσάμπι Αλόνσο (Μάτιτς), Κρόος και Ντι Μαρία (Χάμες, Πογκμπά) στη μεσαία γραμμή, Ρονάλντο, Μέσι και Νεϊμάρ στην επίθεση (με τους Μίλερ, Ρόμπεν και Ντιέγκο Κόστα αναπληρωματικούς!). Και για να κάνουμε 25άδα, ο Δε Χέα, ο Μόντριτς και ο Αγκουέρο! Όπως σχολιάζει και ο Βαγγέλης Μπραουδάκης στο Goal, ως αποτύπωση ολόκληρου του 2014, με το φινάλε της περασμένης σεζόν, το Μουντιάλ και το πρώτο μισό της τρέχουσας περιόδου (κι όχι της συνολικής αξίας καθενός εκ των 185) δύσκολα βρίσκεις ψεγάδι.