Αφιέρωμα: Τα άγνωστα θηράματα του (εορτάζοντα) Χρήστου Πανόπουλου

Γράφει ο Κουτσοballης

–  Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τον προσεγγίσεις! Σαν τον Θωμά Μητρόπουλο, που στο πρώτο σκάνδαλο με τις κασέτες επέμενε να μιλάει για έναν «περίεργο». Όπως ο Νίκος Ζαπρόπουλος που κάποτε είχε πει πως «δεν υπάρχει άλλος κι αν αυτόν». Όποιον τρόπο και να επιλέξεις, είναι σίγουρο ότι θα σε ξεπεράσει. Γιατί είναι ο Χρήστος Πανόπουλος. Ο άνθρωπος που, εκτός των άλλων,  έχει βγάλει εφτά ανακοινώσεις για ένα παιχνίδι, έχει βγάλει ανακοινώσεις στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα τραγουδιστά, πριν από παιχνίδι, μετά από παιχνίδι, στο ημίχρονο του παιχνιδιού, στη διάρκεια του παιχνιδιού, πριν από πέναλτι, μετά από πέναλτι και – όχι – δεν έχει βγάλει ακόμα κατά τη διάρκεια ενός πέναλτι. Όμως, πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση!

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα το άρθρο της για τον ιδιοκτήτη της θρακιώτικης ομάδας η Μαριάννα Αλεξοπούλου στο http://www.sdna.gr. Ένα άρθρο – αφιέρωμα, που δημοσιεύθηκε μια ημέρα μετά την τεσσάρα της Skoda στον Παναθηναϊκό και ενώ είχε προηγηθεί και η τεσσάρα επί του ΠΑΟΚ, χωρίς κάποια άλλη αφορμή. Με την αφορμή της ονομαστικής του εορτής (και της έλλειψης άλλων θεμάτων λόγω Χριστουγέννων), αποφασίσαμε να αναδημοσιεύσουμε τα βασικά σημεία αυτού του άρθρου – αφιερώματος, το οποίο παρουσιάζει πολλά γνωστά αλλά και ορισμένα άγνωστα περιστατικά από την πολυετή παρουσία του Mr Skoda στην Ξάνθη.

Ο Χρήστος Πανόπουλος, ο μακροβιότερος αυτή τη στιγμή ιδιοκτήτης ΠΑΕ στη Super League, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την Ξάνθη στις 10 Οκτωβρίου του 1991. Η μορφή της συνεργασίας τότε ήταν 120 εκ. δραχμές και μερικά αυτοκίνητα. Άλλωστε, η αγάπη του ήταν άλλη… «Όταν ήρθα στην Ξάνθη υποστήριζα μια από τις τρεις μεγάλες ομάδες», έχει δηλώσει και είναι κοινό μυστικό ότι υποστήριζε τον Ολυμπιακό και στράφηκε πολλές φορές στην αρχή της πορείας του στον Σωκράτη Κόκκαλη για βοήθεια. Ή για ερωτήσεις, ο περίεργος. 

«Δεν είχα, τότε, καμιά σχέση με το ποδόσφαιρο. Έχω, όμως, μεγάλη αγάπη για το κυνήγι. Εκεί που κυνηγούσα ορτύκια στην Αλεξανδρούπολη πριν από 14 χρόνια, ήρθε ο dealer της Skoda και μου είπε να βοηθήσω την Ξάνθη που είχε προβλήματα. Του είπα ότι θα το κάνω, μόνο αν η ομάδα άλλαζε όνομα και λεγόταν Skoda». Το κυνήγι είναι το χόμπι του και ο μεγάλος του έρωτας. Μπορεί να είναι για ώρες εξαφανισμένος στα βουνά και να μην ασχολείται με τίποτα. Κάπως έτσι την… πάτησε κάποτε ο Ντέμης Νικολαΐδης που τον έψαχνε για να κάνει μεταγραφή και ο Βασίλης Τοροσίδης πήγε στον Ολυμπιακό, για το ίδιο πράγμα τον κατηγορούσε και ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, όταν οι πρόεδροι τον ΠΑΕ αποφάσιζαν να ακολουθήσουν την πρότασή του και να ιδρύσουν τη Super League. 

Στα πάνω από είκοσι χρόνια που βρίσκεται κοντά στην Ξάνθη, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, έχει κάνει πολλά περισσότερα απ’ το να ξοδέψει τόνους χαρτιού και μελανιού για τις ανακοινώσεις του και κάποτε, τα χρόνια που ο Τύπος μεσουρανούσε, για τις ολοσέλιδες καταχωρήσεις του. Ήταν πρωτοπόρος με την ανέγερση προπονητικού κέντρου και γηπέδου το 2003. Κι όταν μάλιστα, το αθλητικό κέντρο έγινε παρανάλωμα του πυρός ένα μήνα μετά τα εγκαίνιά του, εκείνος το έχτισε ξανά. «Είναι το μεγαλύτερο έργο που έχω κάνει στην Ξάνθη και ήταν επιλογή μου αυτό. Τι εννοώ; Την εποχή του Alpha, όταν το χρήμα έρεε άφθονο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πήρα την απόφαση με αυτά τα λεφτά και με κάποια ακόμη που έβαλα από την τσέπη μου να δημιουργήσω αυτό το υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο, το οποίο θα αναβάθμιζε όλη την περιοχή και παράλληλα θα μας επέτρεπε να δουλέψουμε σε επαγγελματικά πρότυπα».

Η Ξάνθη δούλεψε σε επαγγελματικά πρότυπα. Για τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές, αφήστε το καλύτερα… Η επική ανακοίνωση για τον Σταύρο Λαμπριάκο («Καπνίζει βεβαίως Marlboro κόκκινο που είναι λίγο βαριά, για αυτό και του βγαίνει η ψυχή στο λαχάνιασμα. Από του χρόνου θα το κόψει») είναι ενδεικτική για την εκκεντρικότητα του ιδιοκτήτη της Ξάνθης. Όπως και οι προπονητές! Μακροβιότεροι είναι ο Νίκος Καραγεωργίου και ο Γιάννης Μαντζουράκης, πασπαρτού ο Νίκος Κεχαγιάς που έχει προσληφθεί περισσότερες φορές κι απ’ ό,τι ο Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ, κομπάρσος ο Μαρίνος Ουζουνίδης, και «μαύρο πρόβατο» ο Τάκης Λεμονής, τον οποίο τον είχε στολίσει με ειδικούς χαρακτηρισμούς όταν άφησε την Ξάνθη για τον Ολυμπιακό. Του πήρε και 40.000 ευρώ από πείσμα! Το ρεκόρ, πάντως, είναι του Γιορν Άντερσεν που προσελήφθη τον Μάιο του 2007 και απολύθηκε ένα μήνα μετά. 

Σε όλα αυτά τα χρόνια της ταλάντευσης ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το σουρεαλιστικό, ο Χρήστος Πανόπουλος έφερε ορισμένους σπουδαίους παίκτες στην Ελλάδα. Έμερσον, Ραντζίσκι, Μάνσο, ενώ η ακαδημία ρούφηξε τους «μεγάλους», μοσχοπουλώντας πάνω από δέκα παίκτες σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Και για κάθε Άκη Ζήκο μπορούσε να προωθήσει έναν Τριαντάφυλλο Μαχαιρίδη, με κάθε Σπύρο Βάλλα να πλασάρει και έναν Γιουράι Μπούτσεκ! Για να μην βάλουμε καν στην εξίσωση τον Κέλβιν Σέμπουε κι έρθει εξώδικο από την ΕΝΙΚ, τον Λάκη Νικολάου και την ποδοσφαιρική λογική!

Η φετινή χρονιά στήθηκε σε αρχές Ξάνθης! Με κανόνες λειτουργίας Ξάνθης. Τον Ιούνιο η ομάδα μετά από αναμονή μεγαλύτερη και από ουρά Εθνικής Τράπεζας την πρώτη μέρα πληρωμής των συντάξεων έπαιξε και κέρδισε την παραμονή της στην κατηγορία σε αγώνα μπαράζ και τον Δεκέμβριο έχει ρίξει τέσσερα γκολ στον ΠΑΟΚ και στον Παναθηναϊκό. Πώς τα κατάφερε; Με συνταγή Πανόπουλου! Προσέλαβε έναν Έλληνα προπονητή, τον έδιωξε μετά από μισό μήνα πρωταθλήματος, έφερε έναν ξένο που λογικά θα διώξει κάποια στιγμή για να προσλάβει τον Νίκο Κεχαγιά, έναν Έλληνα επιθετικό που γύρισε από τα ξένα, έναν Βραζιλιάνο με ελληνική καρδιά και σκωτσέζικα χούγια που γύρισε από τα ξένα και μετά από χρόνια παίζει πάλι επιθετικό ποδόσφαιρο.

Κάπως έτσι, άλλωστε, είχε γίνει από τις πιο αγαπητές ομάδες της δεκαετία του ’90, όταν ο Μαρτσέλο έμοιαζε να ξεκινάει τα ματς με ένα γκολ στο τσεπάκι και η Ξάνθη ήταν πάντα ρυθμιστής για το πρωτάθλημα. Έτσι μοιάζει να γίνεται και πάλι φέτος! Ο ΠΑΟΚ πήγε για το +7 και βγήκε κουρεμένος. Ο Παναθηναϊκός πήγε για το -2 και βγήκε κουρεμένος. Ο Χρήστος Πανόπουλος πήγε για κυνήγι…