Χωρίς χαρτί γιατρού η συμμετοχή μαθητών στους σχολικούς αγώνες της Θράκης

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο δεκαπενθήμερο και στους τρεις νομούς της Θράκης οι τελικές φάσεις των σχολικών πρωταθλημάτων σε όλα τα ομαδικά αθλήματα. Εκτιμάται ότι στους τρεις νομούς συμμετείχαν περισσότεροι από 650 μαθητές, αγόρια και κορίτσια, στις αθλητικές δραστηριότητας.

Για να επιτευχθεί αυτό, ωστόσο, χρειάστηκε να υπάρξει μια ουσιώδης αλλαγή. Πέρσι, όχι μόνο μαθητές, αλλά ακόμα και ολόκληρα σχολεία της Θράκης αποκλείστηκαν από τους σχολικούς αγώνες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των γονέων. Για τη συμμετοχή του μαθητή στους σχολικούς αγώνες απαιτούνταν χαρτί γιατρού που να πιστοποιεί την καλή υγεία του παιδιού. Οι καθηγητές φυσικής αγωγής απαιτούσαν την εξέταση από τους γονείς,  όμως το κόστος ήταν η αιτία της μη συμμετοχής των παιδιών στους αγώνες.

Αυτό έγινε εφικτό να αλλάξει φέτος είπε στην εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής ο Χρήστος Γαντζίδης, υπεύθυνος φυσικής αγωγής του νομού Ροδόπης, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλά παιδιά να πάρουν μέρος φέτος στους αγώνες. 

Όσον αφορά στην εξέταση από γιατρό, «ευτυχώς λύθηκε το πρόβλημα που είχε πέρσι με τα δελτία υγείας που υποχρεωτικά έπρεπε να έχουν οι μαθητές για τη συμμετοχή τους στους αγώνες», είπε ο κ. Γαντζίδης και πρόσθεσε ότι «κάναμε ένα έγγραφο ως οργανωτική επιτροπή προς το υπουργείο Παιδείας ζητώντας η κάρτα υγείας που έχει ο μαθητής για το μάθημα γυμναστικής,  να ισχύει στους σχολικούς αγώνες οπότε λύθηκε το πρόβλημα». Με αυτό το έγγραφο οι μαθητές μπορούν να λαμβάνουν μέρος στους σχολικούς αγώνες, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν 30-40 ευρώ στο γιατρό, όπως συνέβαινε πέρσι. Αυτή η σημαντική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών.   

Μάλιστα, φέτος οι αγώνες διεξάγονται σε τέτοιο επίπεδο ώστε τα σχολεία να δίνουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες, δίνοντας έμφαση στην άθληση και όχι τόσο στη νίκη.  Τουλάχιστον σε επίπεδο νομού Ροδόπης, οι αγώνες ξεκινούσαν από τις 9:00 το πρωί και ολοκληρώνονται το μεσημέρι στο κλειστό γυμναστήριο του δήμου Κομοτηνής με συμμετοχή των τεσσάρων γυμνασίων της Κομοτηνής και αυτών των Σαπών, της Ξυλαγανής, του Ιάσμου καθώς και του Μουσικού. Είχε προγραμματιστεί κάθε σχολείο να πάρει μέρος τουλάχιστον σε δύο αγώνες.  

«Όπως κάθε χρόνο η ομάδα φυσικής αγωγής του νομού Ροδόπης διοργανώνει μία σειρά αθλητικών δράσεων σε επίπεδο νομού Ροδόπης. Νωρίτερα, την περίοδο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου διοργανώσαμε τους αγώνες λυκείων στα αγωνίσματα του μπάσκετ, του βόλεϊ, του ποδοσφαίρου, χειροσφαίρισης και ανώμαλου δρόμου. Τώρα διοργανώνουμε τις αθλοπαιδείες για δημοτικά και γυμνάσια. Είναι τέσσερις ημέρες αφιερωμένες στο άθλημα του βόλεϊ. Συμμετέχουν τα σχολεία του νομού μας, με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει νικήτρια ομάδα, απλώς οι μαθητές θέλουμε να λαμβάνουν μέρος σε όσον το δυνατόν περισσότερους αγώνες. Θέλουμε να λαμβάνουν στοιχεία ευρύτερης παιδείας, της συμμετοχής, της προσπάθειας. Δε θέλουμε πρωταθλητές, θέλουμε τα παιδιά να παίξουν και να αθληθούν», εξήγησε ο κ. Γαντζίδης.