Ο Άκης Μάντζιος σχολιάζει το ελληνικό πρωτάθλημα και φυσικά και τον Πανθρακικό

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

– Ο Άκης Μάντζιος φιλοξενήθηκε στο studio της superBALL και μίλησε για την πρώην ομάδα του τον Πανθρακικό, τη μάχη του τίτλου, το επεισόδιο Τζαβέλλα – Μάτζιου και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Για τον Πανθρακικό: “Δουλέψαμε πάρα πολύ και πέρυσι κι εφέτος. Πέρυσι μας βγήκε, εφέτος όχι. Είναι απλά τα πράγματα. Βλέπουμε ότι παρά την αλλαγή προπονητή ναι μεν δείχνει σημάδια, αλλά δεν παίρνει αυτό που πολλές φορές αξίζει. Στο σχεδιασμό που έγινε όλα λειτουργούσαν υπέροχα, σαν να γύρισε το κλειδί στην πρεμιέρα με την Κέρκυρα. Δεν ήταν καλά ο Κάσες, σίγησε ο Τζάνης που τώρα επανέρχεται, αποτέλεσε μεγάλη απώλεια ο Ρομέου που περιμέναμε να γυρίσει τον Σεπτέμβριο και γύρισε τέλος Νοεμβρίου. Όταν σου λείπουν τρία εργαλεία, που μαζί με τον Ίγκορ βοήθησαν πολύ πέρυσι, κι έχεις πρόβλημα στο γκολ, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα”.

Για το λόγο που οι προπονητές θέλουν πάντα καλό αποτέλεσμα πριν από τις γιορτές: “Σίγουρα είναι πάντα σημαντικό να κλείνει η χρονιά με ηρεμία. Παράδειγμα, το αποτέλεσμα του Ολυμπιακό ήταν ένα βάλσαμο για την ομάδα. Χρειάζεται ξεκούραση έτσι ώστε να επανέλθουν τον Ιανουάριο για μία πιθανή αντεπίθεση. Είναι επίσης θετικό να έχεις καλό κλίμα στα αποδυτήρια κατά τη διάρκεια των γιορτών”.

Για τη μάχη της πεντάδας: “Είναι δύσκολη ακόμα και αυτή εφέτος. Ο Ατρόμητος άνοιξε την πόρτα και έχουν μπει μέσα η Βέροια, ο ΠΑΣ, ο Παναιτωλικός, η Ξάνθη. Από αυτές τις ομάδες πιο σταθερή είναι η Βέροια ενώ η Ξάνθη έχει ντεμαράζ θετικών εμφανίσεων στα τελευταία ματς”.

Για τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού: “Ήταν μια σημαντική νίκη μετά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα και τη μείωση των τεσσάρων βαθμών από τον Ολυμπιακό. Όπως με ενημέρωσαν γιατί δεν είδα το τελευταίο εικοσάλεπτο, ήταν μια “πύρρεια” νίκη καθώς ο Λεβαδειακός μείωσε κι έκανε ευκαιρίες, αν και μέχρι το 65′-70′ ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος”.

Για το αν θα αντέξει ο ΠΑΟΚ στη μάχη του τίτλου: “Αν ήταν συνεχόμενα τα ματς, θα ήταν δύσκολα τα πράγματα γιατί ο ΠΑΟΚ ταλαιπωρείται πολύ. Τώρα με τις διακοπές και τις μεταγραφικές ενισχύσεις είναι πολύ πιθανό να αντέξει”.

Για τον Άγγελο Αναστασιάδη και τη διαχείριση καταστάσεων όπως εκείνη με τον Τζαβέλλα και τον Παπαδόπουλο: “Είναι έμπειρος προπονητής κι έχει διαχειριστεί πολλές τέτοιες καταστάσεις στην καριέρα του. Έχω παίξει, γκρίνιαζα κι εγώ ειν’ η αλήθεια και ξέρω πως είναι. Εκείνη τη στιγμή μπορεί να μην ακούς και να μην βλέπεις τίποτα. Κάποια στιγμή μπορούν να συμβούν τέτοια περιστατικά, σίγουρα δεν είναι καλό. Ο προπονητής προετοιμάζει τους παίκτες με τα λόγια, τους λέει να είναι έτοιμοι και ψύχραιμοι εάν κι εφόσον προκληθούν. Σίγουρα είναι καλό ότι κέρδισε η ομάδα. Φανταστείτε να υπήρχαν τέτοια κρούσματα σε αγώνα που είχε χάσει. Από τη στιγμή που κέρδισε, είναι σίγουρο ότι την επόμενη μέρα τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα. Θα γίνουν συζητήσεις, η κάθε ομάδα έχει τον εσωτερικό της κανονισμό. Τον παίκτη δεν θες να τον σκοτώσεις, θέλεις να τον προστατεύσεις. Είναι παίκτης σου, είναι εργαλείο σου. Σκεφτείτε ότι ο κάθε προπονητής πρέπει να διαχειριστεί 25-30 χαρακτήρες.”.

Για τον εφετινό ΠΑΟΚ: “Άλλαξε εντελώς πολιτική στους στόχους του. Πήρε έναν προπονητή που νομίζω ότι τον γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα και με την έλευση του κ. Σαββίδη βάζει πλέον κάθε χρόνο για στόχο το πρωτάθλημα, καθώς ανεβαίνουν οι απαιτήσεις από όλους. Εγώ στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι βλέπω να υπάρχει η μέρα με τη νύχτα. Πέρυσι έβλεπες 3-4 παίκτες και τίποτα άλλο”.

Για τον Ολυμπιακό και τα σενάρια με Μπεν Αρφά: “Είναι πολύ καλός παίκτης και θα βοηθήσει κυρίως από τα άκρα. Έχουν έρθει ονόματα στον Ολυμπιακό, ο Αφελάι δεν έχει δώσει ίσως αυτό που περιμέναμε. Προσωπικά διακρίνω πρόβλημα στην ταχύτητα από τα πλάγια με το 4-3-3 ή το 4-2-3-1 που παίζει. Έχει χάσει την ταχύτητα που είχε πέρυσι με τον Κάμπελ. Αυτός ίσως ήταν ο λόγος που ο Μίτσελ έπαιξε με ρόμβο στο ματς με την Καλλονή και του βγήκε με πολλά γκολ και φάσεις”.

Για τον Μίτσελ και τους επιθετικούς: “Σίγουρα είναι ένας έξυπνος κι έμπειρος προπονητής, μία μεγάλη προσωπικότητα. Στήριξε αυτά τα παιδιά και ιδίως τον Μήτρογλου μετά τα αρνητικά αποτελέσματα. Ίσως ο Μπενίτες να χρειάζεται περισσότερο χρόνο συμμετοχής κι ενδεχομένως να ήταν δύσκολο να παίξει κάποιος άλλος φορ αν δεν ήταν έτοιμος”.

Για το τι χρειάζεται ο Ολυμπιακός: “Νομίζω, κι από αυτά που διαβάζουμε, ότι θα πάρει παίκτη που είναι γρήγορος περιφερειακός επιθετικός. Θεωρώ ότι ο Μήτρογλου, που βρίσκεται σε αυτό το κακό φεγγάρι, θα γίνει καλύτερος. Ο Μπενίτες θα βελτιώνεται παιχνίδι με παιχνίδι είτε παίζει με τον Μήτρογλου είτε μόνος του είτε ως αλλαγή και θα αποτελεί μία λύση για τον Ολυμπιακό”.

Για το αν θα δοκίμαζε μαζί Αφελάι και Μήτρογλου: “Ναι, θα τους δοκίμαζα μαζί, πιστεύουν ότι είναι δύο ποδοσφαιριστές που ταιριάζουν”.