Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Μάνταλο που διευθύνει το ματς της Ξάνθης με ΠAO

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

– Ο Σταύρος Μάνταλος της γειτονικής ΕΠΣ Καβάλας (που δεν έχει καμία συγγενική σχέση με τον θρακιώτη άσο της ΑΕΚ και πρώην της Skoda Πέτρο) θα είναι ο άρχων της αναμέτρησης της αναμέτρησης της Ξάνθης με τον Παναθηναϊκό στα πλαίσια της 15ης αγωνιστικής της Super League.

Ο καθηγητής ηλεκτρονικών υπολογιστών στο επάγγελμα Σταύρος Μάνταλος ζει πλέον μόνιμα στην Καβάλα, από όπου κατάγεται άλλωστε, και εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όντας μάλιστα και κάτοχος μεταπτυχιακού. Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό ξεκίνησε από τα εφηβικά του χρόνια ως παίκτης μπάσκετ, ενώ το 1998 επέλεξε να ασχοληθεί ενεργά με την διαιτησία στο ποδόσφαιρο (και πώς να γινόταν διαφορετικά από τη στιγμή που και ο πατέρας του ήταν κατά το παρελθόν διαιτητής, ενώ και η μητέρα του έπαιξε τον  καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του να γίνει διαιτητής).

Λόγω σπουδών κατέβηκε στην Αθήνα το 1999 για να φοιτήσει σε ΤΕΙ, παίρνοντας μεταγραφή για τον σύνδεσμο των Αθηνών, όπου για περίπου 8 χρόνια σφύριζε παιχνίδια στις χαμηλότερες κατηγορίες – μέχρι και το 2006, όταν προβιβάστηκε στη Β’ εθνική και από το 2010 στους πίνακες της Σούπερ Λίγκας. Το ντεμπούτο του στην μεγάλη κατηγορία το πραγματοποίησε ως υποψήφιος για άνοδο, και μάλιστα σε παιχνίδι του Πανθρακικού! Για την ακρίβεια στην νίκη της ομάδας της Κομοτηνής επί του Εργοτέλη με 3-2 στις 31 Ιανουαρίου του 2010. Την επόμενη σεζόν όντας πλέον διαιτητής της Σούπερ Λίγκα ορίστηκε σε 16 παιχνίδια, αλλά και σε τρία του Κυπέλλου. Μάλιστα είχε διευθύνει ματς «υψίστης σημασίας» όπως το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός  (1-0) για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, αλλά και το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (0-1) για τα ημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης.

Το καλοκαίρι του 2011 που το όνομα του όπως και αρκετών ακόμα Ελλήνων διαιτητών μπλέχτηκε από το… πουθενά στο σκάνδαλο με τα φερόμενα ως στημένα παιχνίδια. Συγκεκριμένα ο 35χρονος ρέφερι είχε αναφερθεί σε συνομιλία του Αχιλλέα Μπέου με τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου, Θανάση Κανελλόπουλο. Μάλιστα η συνομιλία των δύο ανδρών γίνεται 2 ημέρες μετά το ντέρμπι για το Κύπελλο ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό (1-0), το οποίο είχε διευθύνει ο Καβαλιώτης. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνήσεις, το όνομα του Μάνταλου αναφέρθηκε και δεύτερη φορά από τον Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος μάλιστα τόνισε σε συζήτησή του με «άγνωστο» πως μίλησε ο ίδιος με τον Καβαλιώτη ρέφερι.  Παράλληλα ο Μάνταλος φέρεται να είχε συνομιλία και με τον (καβαλιώτη) Μάκη Ψωμιάδη.

Η ανάμειξη του ονόματός του στο σκάνδαλο με τα «στημένα» παιχνίδια οδήγησε την ΚΕΔ στον υποβιβασμό του, με αποτέλεσμα τη σεζόν 2011/2012 να διευθύνει μόνο παιχνίδια για τη Football League. Επέστρεψε όμως άμεσα την επόμενη σεζόν, μια και δεν αποδείχθηκε ποτέ ότι υπήρχε κάτι σε βάρος του πέρα από συνομιλίες τρίτων. Στην επιστροφή του ο Μάνταλος γίνεται ένα από τα «βαριά» χαρτιά της Ελληνικής διαιτησίας με ορισμούς του σε αρκετά ματς και πολλά παιχνίδια «υψίστης σημασίας». Ο 35χρονός ρέφερι θα επιστρέψει στην διάρκεια της προπέρσινης σεζόν στην ΕΠΣ Καβάλας, μια  και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην πόλη καταγωγής του, καθώς η οργανική του θέση ως εκπαιδευτικός είναι στο νομό Καβάλας. Θεωρείται από τους πλέον «σκληρούς» διαιτητές χρησιμοποιώντας αρκετά της κάρτες του, συνάμα όμως θεωρείται και μια από τις καλύτερες σφυριχτές της χώρας.

Πάμε όμως να δούμε την παράδοση των δύο ομάδων με διαιτητή τον Σταύρο Μάνταλο. Σε παιχνίδια της Ξάνθης ο Καβαλιώτης ρέφερι ήταν ο «άρχων» τρείς φορές με την Skoda να μετρά δύο νίκες και μία ισοπαλία, μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε πως όλα τα παιχνίδια ήταν στα Πηγάδια. Το πρώτο παιχνίδι ήταν  στις 26/11/2010 όταν η Ξάνθη υποδέχτηκε τον Ηρακλή σε μια αναμέτρηση που έληξε ισόπαλη με 2-2. Την ίδια σεζόν και λίγους μήνες αργότερα(20/3) ο Μάνταλος θα ξανασφυρίξει παιχνίδι της Ξάνθης στα Πηγάδια, με την Ξάνθη να επικρατεί με 1-0. Τελευταίο ματς που ο Μάνταλος σφύριξε παιχνίδι της Ξάνθης ήταν στις 7 Ιανουαρίου του 2013 και στην εμφατική νίκη της Ξάνθης επί του ΟΦΗ με 3-0. Σε αυτά τα τρία παιχνίδια ο Μάνταλος έχει δείξει 17 φορές την κίτρινη, από τις οποίες οι 7 σε παίκτες της Ξάνθης ,ενώ έχει βγάλει και 1 φορά την κόκκινη κάρτα, στον Κώστα Φλίσκα στο παιχνίδι της Ξάνθης με τον Αστέρα στο 93’ με δεύτερη κίτρινη.

26/11/2010 Skoda Ξάνθη – Ηρακλής 2-2

20/03/2011 Skoda Ξάνθη – Αστέρας Τρίπολης 1-0

07/01/2013 Skoda Ξάνθη – ΟΦΗ  3-0

Πάμε τώρα στην παράδοση του Μάνταλου με τον Παναθηναϊκό, ο Καβαλιώτης έχει σφυρίξει τέσσερα ματς την ομάδα της Αθήνας στα οποία οι «πράσινοι» μετρούν 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 2 ήττες (από Ολυμπιακό με 0-1, και από Ολυμπιακό Βόλου με 3-2) από τις οποίες η μία είναι στην μοναδική εκτός έδρας αναμέτρηση του Παναθηναϊκού εκτός έδρας. Με τους «πράσινους» να έχουν αρκετά παράπονα και στο παιχνίδι με τον Βόλο αλλά και στην ήττα από τον Ολυμπιακό. Συνολικά σε παιχνίδια του Παναθηανϊκού έχει δείξει 16 φορές την κίτρινη κάρτα(9 σε παίκτες των “πράσινων”), 2 φορές την κόκκινη σε παίκτες του Παναθηναϊκού(Καντέ, Μπουμσόνγκ) στο ματς του Βόλου, ενώ έχει καταλογίσει και  δύο πέναλτι σε βάρος του Παναθηναίκού στο ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου.

04/12/2010 Παναθηναϊκός- Πανσερραϊκός 2-0

17/04/2011 Ολυμπιακός Βόλου – Παναθηναϊκός  3-2

09/12/2012 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός  2-2

02/11/2013 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός   0-1

Φέτος ο Μάνταλος έχει σφυρίξει μέχρι τώρα πέντε παιχνίδια, στα οποία τα δύο τα κέρδισαν οι γηπεδούχοι και στα άλλα τρία όλα τα ματς έληξαν ισόπαλα. Τα τέρματα είναι 6-4 υπέρ των γηπεδούχων, ενώ αν εξαιρέσει κανείς το 2-2 μεταξύ Ολυμπιακού – ΠΑΣ Γιάννενα τα άλλα δύο παιχνίδια που έληξαν ισόπαλα ήρθαν 0-0. Ο Μάνταλος σε αυτά τα πέντε παιχνίδια έχει δείξει 22 φορές την κίτρινη κάρτα και 2 την κόκκινη, ενώ έχει καταλογίσει και ένα πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ.