Νέο σύστημα στάθμευσης στην Κομοτηνή από το 2015

 Σύμφωνα με το νέο σύστημα η μέγιστη διάρκεια στάθμευσης με κάρτα είναι 30 λεπτά, ενώ δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση περισσότερων της μίας κάρτας. Παράλληλα ειδικά σημεία με σχετική διαγράμμιση θα αφορούν σε χώρους στάθμευσης μόνο για την φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων και αγαθών για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών.

Στη γκρίνια και τις φωνές διαμαρτυρίας εξαντλείται το ενδιαφέρον των πολιτών για το κυκλοφοριακό της Κομοτηνής. Αρνούνται να ενημερωθούν για τις αλλαγές που έρχονται από τον Ιανουάριο και όταν αυτές εφαρμοστούν και πέσουν και τα πρώτα πρόστιμα, θα διαμαρτυρηθούν αιφνιδιασμένοι.

Όλη αυτή την εβδομάδα ο δήμος Κομοτηνής υλοποιεί ενημερωτικές συναντήσεις σε σημεία κατά μήκος του ποδηλατόδρομου αλλά και στα Επιμελητήρια της Ροδόπης. Πόσοι τις παρακολουθούν; Κανένας είναι η απάντηση όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία του «Χ».

Δείχνει την αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Ροδόπης, όπου χθες το πρωί ήταν προγραμματισμένη να γίνει σχετική εκδήλωση. Τις συναντήσεις πληροφόρησης επαγγελματιών σχετικά με το σύστημα στάθμευσης διοργανώνει ο δήμος Κομοτηνής. Οργανώνονται στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του κοινού και των φορέων σχετικά με το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ). Σκοπός της δράσης είναι η γνωριμία των επαγγελματιών με το σύστημα στάθμευσης του δήμου Κομοτηνής μετά τις παρεμβάσεις και τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από το έργο του ποδηλατόδρομου στις βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης.

Το νέο σύστημα στάθμευσης θα ισχύσει από 1/1/2015. Αφορά τους δρόμους από τους οποίους διέρχεται ο ποδηλατόδρομος καθώς και τις οδούς Ηροδότου και Παρασίου. Σύμφωνα με το νέο σύστημα η μέγιστη διάρκεια στάθμευσης είναι 30 λεπτά, ενώ δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση περισσότερων της μίας κάρτας. Παράλληλα ειδικά σημεία με σχετική διαγράμμιση θα αφορούν σε χώρους στάθμευσης μόνο για την φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων και αγαθών για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών.

Τα σημεία αυτά ορίζονται σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο και ανάλογα με το μέγεθος του δρόμου μπορεί να οριστούν ένα ή δύο σημεία φορτοεκφόρτωσης. Τα σημεία αυτά θα διαγραμμιστούν τις επόμενες ημέρες ενώ η στάθμευση δε θα επιτρέπεται για περισσότερα από 10-15 λεπτά, όσο δηλαδή απαιτείται για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών. Ένα από τα σημεία φορτοεκφόρτωσης βρίσκεται στην οδό Νικολάου Ζωίδη, σε απόσταση λίγων μέτρων από τα γραφεία του «Χ». Είναι ουσιαστικά μια θέση παρκινγκ στην οποία δε θα μπορούν να σταθμεύουν οι οδηγοί, αλλά θα παραμένει πάντα ανοικτή χρησιμεύοντας σε όσους θέλουν να σταματήσουν για λίγα λεπτά, να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν κάποιο εμπόρευμα. Τα σημεία αυτά θα διαγραμμιστούν το επόμενο διάστημα και φυσικά ορίζονται προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο αυτοκίνητα να ανεβαίνουν στον ποδηλατόδρομο, μη μπορώντας να σταματήσουν πουθενά αλλού. Στο σχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους μόνιμους κατοίκους, κάτι που αναμένεται το επόμενο διάστημα σε μορφή μηνιαίας, ενδεχομένως και ετήσιας κάρτας. Φυσικά για να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο απαιτείται να ενταθούν οι έλεγχοι για το παράνομο παρκάρισμα στο κέντρο της πόλης, αρμοδιότητα που αναλαμβάνει το τμήμα τροχαίας. Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζεται συνάντηση της δημοτικής αρχής και του τμήματος τροχαίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενημερωτικές συναντήσεις για το νέο σύστημα στάθμευσης θα συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, 10:30 πμ στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Πηγή:www.xronos.gr