Δεν περιόδευσε σε Ροδόπη και Ξάνθη ο Νταβούτογλου, έρχεται όμως ο… Τσαβούσογλου

Δεν περιόδευσε στη Θράκη τελικά κατά την πρόσφατη έλευσή του στην Ελλάδα για τις εργασίες του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, όμως αυτό θα το πράξει ο Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αναμένεται να βρεθεί σε Ροδόπη και Ξάνθη αξιοποιώντας την ευκαιρία της συμμετοχής του στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου στη Θεσσαλονίκη, και της συνάντησής του στη συμπρωτεύουσα με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, την Παρασκευή 12/12.

Ο Μ. Τσαβούσογλου, που είναι ανυποχώρητος στην απομάκρυνση του Barbarosαπό την κυπραική ΑΟΖ, είναι ένα από τα νεότερα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης υπό τον Νταβούτογλου, καθώς έχει γεννηθεί το 1968 στην πόλη Αλάνια της επαρχίας της Αττάλειας στη νότια Τουρκία.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας το 1988, όπου σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, ενώ στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Long Island της Νέας Υόρκης, καθώς και διδακτορικούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο Bilkent και το London School of Economics, όπου διετέλεσε για ένα διάστημα και πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής  στις εκλογές του 2002.

Ως μέλος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, έχει υπάρξει πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού, ενώ θήτευσε και ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2010 έως 2012. Ακολούθως, και μετά τις αποκαλύψεις για διαφθορά εις βάρος του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μελών της κυβέρνησης, αντικατέστησε στις 26 Δεκεμβρίου 2013 τον Εγκεμέν Μπαγίς στη θέση του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ιαπωνικά.

 

Πηγή:  http://inkomotini.gr