Πρώτος με δύο νέα ρεκόρ στον υπερμαραθώνιο της Βουλγαρίας ο εβρίτης ποδηλάτης Κ. Δεληγιώργης

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

–  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για τον αλεξανδρουπολίτη Κώστα Δεληγιώργη και ο τελευταίος προκριματικός αγώνας για τον τελικό παγκόσμιο αγώνα ανάβασης της υπερ-μαραθώνιας ποδηλασίας στην γειτονική Βουλγαρία. Εκεί έλαβαν μέρος οι 50 δυνατότερες συμμετοχές των ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσα στις οποίες ο ποδηλάτης του γύρου Γαλλίας Βασίλιεβ όπως και ο ολυμπιονίκης Πέτροβ. 

 

Αίσθηση όμως προκάλεσε η ‘avant premiere’ της Ιταλικής ομάδας μέσω του Θρακώτη διεθνή ποδηλάτη, όπου κατά την είσοδό του στην γραμματεία για τον προβλεπόμενο έλεγχο εξοπλισμού, ‘πάγωσαν’ τα βλέμματα όλων, ενώ κάποιοι έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί του δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στην πρώτη ελληνική συμμετοχή σε έναν τόσο δύσκολο αγώνα.

Η διαδρομή του αγώνα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά παράλληλα στα πλαίσια του διεθνή πανβουλγαρικού υπερ-μαραθώνιου γύρου, διασχίζοντας κυκλικά την ορεινή γειτονική χώρα, περνώντας τρεις κορυφές από τα μεγαλύτερα βουνά των Βαλκανίων με κλίσεις που ξεπερνούσαν κατά πολύ το 25%, και την θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 43 βαθμούς κελσίου. Όμως σε υψόμετρο πάνω από τα 2000 μέτρα επικρατούσε έντονη κακοκαιρία με χιονόνερο, κάτι που δυσκόλεψε τους περισσότερους αθλητές της διοργάνωσης. 

Αν και ο Κωνσταντίνος αντιμετώπισε προβλήματα με τον εξοπλισμό του λόγω του κακοτράχαλου δρόμου, ‘πάτησε’ πρώτος στην παγωμένη κορυφή του Βίχρεν, κάνοντας νέο χρόνο ανάβασης, 1:13:07! “Στην αρχή ένιωθα κάπως περίεργα, αλλά με την εκκίνηση όλα τα συναισθήματα άλλαξαν απότομα. Γνώριζα ότι θα έτρεχα εντελώς μόνος και θα προσπαθούσα να μην αποκλειστώ. Για μένα ο αγώνας ξεκίνησε όταν έφτιαξα τις ταχύτητες και πήγαινα δίχως ‘μετά’. Αν δεν τους προλάβαινα στο πρώτο βουνό, πιθανόν να μην τερμάτιζα και η δουλειά μου ήταν να ολοκληρώσω τον αγώνα”, δήλωσε ο Κωνσταντίνος μετά την επιτυχία του.

Ο αγώνας ήταν ο δυσκολότερος της χρονιάς και εξελισσόταν συνεχώς σε κάθε χιλιόμετρο. Στην επόμενη κορυφή του Τρίγκραντ, η ‘εκτελεστική πολεμική μηχανή υπεραποστάσεων’ όπως χαρακτηρίστηκε από τους συναθλητές του, για τον λόγο ότι όσο περνούσαν τα χιλιόμετρα τόσο πιο άνετα ανέβαινε τις απότομες κλίσεις που παρόλο την καταιγίδα συνέχιζε με δυνατό ρυθμό, θέτοντας εκτός αγώνα δύο ακόμη αθλητές βάσει του χρόνου του και δημιούργησε απόσταση ασφαλείας από το κυρίως γκρουπ και συνεχίζοντας πλέον μόνη η πρώτη τριάδα του αγώνα, για το τελευταίο βουνό. 

Όμως, η τελευταία γλιστερή ανάβαση των 2080μ ήταν η πιο κρίσιμη καθώς λόγω χιονόνερου ελάχιστοι αθλητές κατάφεραν να την ανέβουν επάνω στα ποδήλατα τους και ανάγκασε τους τελευταίους ποδηλάτες να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους. Αντιθέτως, ο Κωνσταντίνος ξαναέφτασε ‘επιθετικά’ πρώτος στην κορυφή μαζί με τους δύο συναθλητές του και άρχισε να κατηφορίζει με σπασμένο κέντρο της μπροστινής ρόδας και δίχως φρένα στις γλιστερές φουρκέτες με πάρα πολύ έντονα σημάδια υποθερμίας. 

“Δυστυχώς υπάρχουν πολλά απρόοπτα στους πολυήμερους αγώνες, δεν ξέρεις τί θα συναντήσεις και πάντα προσπαθείς να είσαι έτοιμος για τα πάντα! Προσωπικά ήμουν αρκετά άτυχος από την εκκίνηση, αλλά όταν μας ανακοίνωσαν το ρεκόρ μου, κέρδισα τον σεβασμό των έμπειρων συναθλητών μου όπου και συνεργαστήκαμε, φτιάχνοντας το ιδανικό γκρουπ για όλη την διαδρομή. Επίσης, με βοήθησαν όταν έψαχνα ανταλλακτικά για τα φρένα και την ρόδα και μου έδωσαν αντιανεμικά ρούχα”, σχολίασε ο Δεληγιώργης.

Εν κατακλείδι, ο δυσεπίτευκτος προκριματικός αγώνας ανάβασης των 632,67χλμ με τα περίπου 14500μ υψομετρικά ολοκληρώθηκε όταν ο Κωνσταντίνος μπήκε πρώτος στην μοναδική ευθεία του αγώνα, για τον τερματισμό στην Φιλιππούπολη με ‘γεμάτες’ πηδαλιές, ακολουθώντας το περιπολικό της αστυνομίας και η ταχύτητα του ξεπερνούσε τα 51-52χαω, σε μόλις 29 ώρες 42 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα, ρίχνοντας τον περσινό χρόνο του πρωταθλητή Βουλγαρίας Γκαμπρόβσκι κατά 4 ώρες 34 λεπτά. 

Αξιοσημείωτο ειναι πως ο Εβρίτης  ποδηλάτης έχει αγωνιστεί αρκετές φορές στην συγκεκριμένη χώρα με σημαντικές επιτυχίες και ειναι από τους ελάχιστους Έλληνες ποδηλάτες με τα περισσότερα χιλιόμετρα όπου φέτος ‘περνάει’ στην ιστορία της ποδηλασίας ως πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε σε τέτοιου είδους αγώνα και με τεράστια επιτυχία αφού πρόσθεσε στο παλμαρέ του άλλο ένα ρεκόρ ανάβασης και νέο ρεκόρ διαδρομής, που θα ‘απασχολεί’ τους υπεραθλητές των άλλων χωρών.