«Τεσσάρα» μετά από 20 χρόνια απέναντι σε «μεγάλους» για την Ξάνθη! Όλα τα «θύματά» της

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

– Σπουδαία νίκη με εμφατικό τρόπο πέτυχε η Ξάνθη, που κέρδισε με 4-2 τον ΠΑΟΚ, επιτυγχάνοντας τέσσερα  τέρματα σε βάρος ενός εκ των «μεγάλων» του Ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, ενώ έφερε μνήμες ‘94 στους παλαιότερους και την πεντάρα επί του ΠΑΟΚ.

Σε αυτά τα 26χρόνια συνεχούς  παρουσίας στην μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού πρωταθλήματος η Ξάνθη έχει πετύχει αρκετές νίκες κόντρα στους λεγόμενους «μεγάλους» του πρωταθλήματος μας, ενώ πέρα από τον κυριακάτικο θρίαμβο,  έχει καταφέρει να  σκοράρει τέσσερα γκολ και πάνω απέναντι σε μεγάλους ακόμη τέσσερις φορές. Μάλιστα, οι τρείς εξ’ αυτών έχουν γίνει κόντρα στον Ολυμπιακό πού η Ξάνθη έχει κερδίσει με 4-1 στις 18 Φεβρουαρίου του 1990, αλλά και 5-2 στις 14 Δεκεμβρίου του 1991.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι και κόντρα στον ΠΑΟΚ οι Ξανθιώτες έχουν θριαμβεύσει ξανά με τόσο και ακόμα πιο βαρύ σκορ και πιο συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου του 1994, όταν η ομάδα της Θράκης κέρδισε με 5-2. Πάντως η Ξάνθη έχει καταφέρει επίσης  το παράδοξο, να πετύχει τέσσερα γκολ και… να χάσει! Πιο συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου του 1994 η «Βασίλισσα της Θράκης» πέτυχε τέσσερα γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό αλλά δέχτηκε 6, χάνοντας με το εντυπωσιακό 4-6.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην «πεντάρα» του ’94 κόντρα στον ΠΑΟΚ τα τέρματα για την Ξάνθη είχαν σκοράρει οι Καραγεωργίου(2), Βιλανάκης, Μαρτσέλο και Τεγγελίδης. Κόντρα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό η Ξάνθη έχει μείνει στα τρία τέρματα, τρείς φορές κόντρα στην ΑΕΚ και τέσσερις κόντρα στους «πράσινους», αλλά ποτέ δεν έφτασε την τεσσάρα που κατάφερε την περασμένη Κυριακή απέναντι στον ΠΑΟΚ, μόλις για πέμπτη φορά απέναντι σε ομάδα από τις λεγόμενες “μεγάλες”.

Αναλυτικά τα ματς της Ξάνθης κόντρα στους «μεγάλους» που η ομάδα της Θράκης σκόραρε τέσσερα γκολ και πάνω:
18/02/90 Ξάνθη – Ολυμπιακός 4-1
14/12/91 Ξάνθη – Ολυμπιακός 5-2
27/02/94  Ξάνθη – ΠΑΟΚ   5-2
20/03/94 Ξάνθη – Ολυμπιακός 4-6