Τέσσερις τράπεζες σπασμένες το αποτέλεσμα της πορείας στη μνήμη Γρηγορόπουλου στην Κομοτηνή

Με τα συνθήματα κατά των αστυνομικών να κυριαρχούν και τους αναρχικούς να ξεσπούν το μένος τους κατά των τραπεζών, προκαλώντας ζημιές σε υποκαταστήματα, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου η πορεία στην Κομοτηνή. Με αφετηρία το κατειλημμένο δημαρχείο της πόλης ξεκίνησε στις 5.30 το απόγευμα η πορεία, με αφορμή την συμπλήρωση έξι ετών από τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Η πορεία είχε και τη μορφή εκδηλώσεων αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό, ο οποίος συνεχίζει για 27η ημέρα την απεργίας πείνας. Περίπου 100 άτομα έλαβαν μέρος στην πορεία στην πόλη μας, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας και υπέρ του απεργού πείνας.

 

Από την οδό Ορφέως οι διαμαρτυρόμενοι κινήθηκαν προς τον πεζόδρομο της Βενιζέλου. Οι αναρχικοί συμμετείχαν στην πορεία με ξεχωριστό πανό και βρίσκονταν στο τέλος αυτής. Από την αρχή έδειξαν τις προθέσεις όταν επί της οδού Ορφέως επιτέθηκαν εναντίον της Eurobank, κοντά στην πιάτσα των ταξί, σπάζοντας τη τζαμαρία. Μερικά μέτρα παρακάτω προκάλεσαν ζημιές, σπάζοντας κάμερες ασφαλείας και τζαμαρίες, στην Alpha Bank, ενώ έγραψαν συνθήματα με σπρέι στους τοίχους της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η πορεία συνέχισε μέσω της οδού Εγνατίας και από εκεί στην οδό Λεωφόρο Ηρώων. Στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται στη γωνία της οδού ξέσπασαν ξανά οι αναρχικοί προκαλώντας και εκεί ζημιές, ενώ τέθηκε σε λειτουργία και ο συναγερμός. Θεατές σε όλα αυτά ήταν οι θαμώνες των γύρω καφενείων και καταστημάτων.

Η πορεία έφτασε μέχρι το αστυνομικό μέγαρο, όπου είχε παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη με διμοιρία των ΜΑΤ. Εκεί οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας και αποχώρησαν ειρηνικά, λίγη ώρα αργότερα, με κατεύθυνση το δημαρχείο. Στο ηρώο της πόλης, το γνωστό σπαθί, οι αναρχικοί έγραψαν συνθήματα, ενώ έσπασαν μία ακόμα τράπεζα, την τέταρτη κατά σειρά, το υποκατάστημα της Πειραιώς που βρίσκεται απέναντι από το Ηρώο.

 Σε καμία από τις παραπάνω επιθέσεις δεν παρενέβη η αστυνομία, παρόλο που άνδρες της αστυνομίας ακολουθούσαν από κοντά την πορεία. Πάντως οι αναρχικοί προκάλεσαν ζημιές μόνο στις τέσσερις τράπεζες και όταν ένας πολίτης διαμαρτυρήθηκε λέγοντας «μη σπάτε τα καταστήματα», αυτοί αποκρίθηκαν «δεν σπάμε καταστήματα, μόνο τις τράπεζες που μας τρώνε το μεδούλι…». Οι διαμαρτυρόμενοι επέστρεψαν στο δημαρχείο της πόλης, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από το μεσημέρι της Πέμπτης, για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την κατάληψη, συνεχίζοντας τις δράσεις αλληλεγγύης για τον Νίκο Ρωμανό. Πάντως το απόγευμα του Σαββάτου όταν άρχισε η πορεία στο δημαρχείο της πόλης βρίσκονταν ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης και δημοτικοί υπάλληλοι. 

Πηγή: http://www.xronos.gr