Video: Το ματς Ξάνθη – Ολυμπιακός που ξετύλιξε το κουβάρι των διώξεων του Κορέα

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Εδώ και 24 ώρες το ελληνικό ποδόσφαιρο συνταράσσεται από την ποινική δίωξη σε βάρος 16 προσώπων που ασκήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές, για μια σειρά από έκνομες δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες για επτά από τους κατηγορουμένους περιλαμβάνεται και η συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση». Πόσοι όμως έχουν συνειδητοποιήσει ότι το κουβάρι αυτής της υπόθεσης αρχίζει να ξετυλίγεται μετά από ένα παιχνίδι που φιλοξενήθηκε κοντά δυο χρόνια πριν στην Θράκη;

Οπως προκύπτει από το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ερευνήθηκε από το 2011 ώς το 2013. Η προκαταρκτική έρευνα άρχισε τον Δεκέμβριο του 2012 με αφορμή δύο υποθέσεις οι οποίες στη συνέχεια συσχετίστηκαν. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η πρώτη από αυτές άρχισε να ερευνάται με αφορμή ανώνυμες καταγγελίες για την έκρηξη του αρτοποιείου του πρώην διαιτητή της Σούπερ Λίγκας Πέτρου Κωνσταντινέα. Ο συγκεκριμένος διαιτητής, πριν η επιχείρησή του γίνει στόχος επίθεσης, είχε διαιτητεύσει τον αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός 1-0.

Μετά τη διαιτησία του Κωνσταντινέα υπήρξαν αντιδράσεις και αλλαγές στην ΚΕΔ με την «καρατόμηση» του Κύρου Βασάρα από τη θέση του υπευθύνου ορισμού διαιτητών για τη Σούπερ Λίγκα. Ο Κωνσταντινέας, παρότι με εισήγηση της ΕΠΟ έγινε διεθνής διαιτητής τον Ιανουάριο του 2012, δεν ορίστηκε ξανά σε αγώνα παρά μόνο σε έναν (Ατρόμητος – ΠΑΟΚ) στο τέλος της σεζόν, μετά τη λήξη του οποίου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διαιτησία, αφήνοντας αιχμές. Με αφορμή το περιστατικό της έκρηξης, δρομολογήθηκε εισαγγελική έρευνα και ζητήθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από το ρεπορτάζ είναι ότι “το πόρισμα Κορέα εξιχνιάζει και την υπόθεση Κωνσταντινέα, καθώς εντοπίστηκαν οι φυσικοί αυτουργοί, οι οποίοι συνδέονται με την εγκληματική οργάνωση” σύμφωνα με το dikisports. Παράλληλα όμως με την υπόθεση Κωνσταντινέα, έτρεξε από τις εισαγγελικές αρχές και αυτή που έμεινε  γνωστή ως «στημένοι πίνακες διαιτησίας». Στις 8 Ιουλίου του 2014 ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που άναψε το «πράσινο φως» για τον συσχετισμό των δύο υποθέσεων («στημένοι πίνακες διαιτησίας» και βομβιστική επίθεση στον φούρνο του διαιτητή Κωνσταντινέα).

Κάπως έτσι, φτάσαμε στις διώξεις. Πόσοι όμως θυμούνται τι είχε γίνει τότε; Είναι το περίφημο παιχνίδι που η Ξάνθη κερδίζει 1-0 τον Ολυμπιακό στις 22 Ιανουαρίου του 2012 και παίρνει έτσι προβάδισμα πέντε βαθμών ο Παναθηναϊκός. Είναι ένα παιχνίδι που σε πολλούς έχει μείνει για την εντονότατη αντίδραση του Βασίλη Τοροσίδη, που είχε διαμαρτυρηθεί εντονότατα για μη καταλογισμό πέναλτι υπέρ του από τον Κωνσταντινέα. Είχε χαρακτηριστεί από την έκκληση του Θεοδωρίδη να… φύγει ο κ. Μαρινάκης από το ποδόσφαιρο για να μην χαραμίζει τα χρήματά του. Είχε χαρακτηριστεί και από άλλες “πικάντικες” δηλώσεις στις κάμερες, μεταξύ άλλων και του Χρήστου Πανόπουλου.

Θυμηθείτε στο δεκάλεπτο βίντεο που ακολουθεί, όσα έγιναν σε εκείνο το παιχνίδι. Τα στιγμιότυπα, το γκολ, οι αμφισβητούμενες φάσεις αλλά και οι δηλώσεις που ακολούθησαν εκείνο το ματς – τα όσα συνέβησαν στο οποίο φέρεται να αποτελούν την αρχή των όσων ακολούθησαν στην συνέχεια και οδήγησαν στις τελευταίες  δικαστικές εξελίξεις…

[iframe width=”854″ height=”510″ src=”//www.youtube.com/embed/7jexygRXM0o” frameborder=”0″ allowfullscreen]