Ερωτηματικά με πολλά… επτάρια για το μέλλον των χορηγιών της «7epta7»

Γράφει ο Κώστας Καραγιάννης

–  Συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την ημέρα που η «7epta7» ανέστειλε την λειτουργία της, προσωρινά όπως τόνιζε η τότε ανακοίνωσή της, ωστόσο το πρόβλημα δείχνει να υφίσταται με αποτέλεσμα τα ερωτηματικά και οι απορίες, κυρίως σε σχέση με την τύχη των χορηγιών που είχε αναλάβει η συγκεκριμένη ομάδα, να παραμένουν.

Στο παιχνίδι της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και τον ΠΑΟΚ στο “Μιχάλης Παρασκευόπουλος”, ουσιαστικά στον αγωνιστικό χώρο αντιπαρατέθηκαν τα δύο… “ορφανά” της «7epta7». Βέβαια, ο Εθνικός δεν έχει τέτοια χορηγία στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου προτίμησε την ασφαλή λύση του ΟΠΑΠ και του Τζόκερ (και αποδεικνύεται ότι καλά έκανε), παρά μονάχα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ωστόσο ο ΠΑΟΚ είχε επιλέξει να αποχωρήσει από την συμφωνία με τον ΟΠΑΠ αποδεχόμενος τις σειρήνες του ιδιωτικού στοιχηματικού τομέα. Αμέσως μετά την αναστολή λειτουργίας της εβρίτικων συμφερόντων εταιρείας, είχε εκφραστεί η πεποίθηση ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και μάλιστα είχε αγωνιστεί στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό φορώντας την «7epta7» στην φανέλα. Ωστόσο στην Αλεξανδρούπολη τον έκρυψε αυτόν τον χορηγό.

Λέγεται ότι ο λόγος ήταν ενδεχόμενα νομικά προβλήματα που θα είχε πιθανώς η ομάδα, εφόσον διαφήμιζε στην φανέλα της μια εταιρεία που η ίδια δηλώνει ότι η δραστηριότητά της στην Ελλάδα είναι παράνομη. Ωστόσο δεν αποκλείεται να αποτέλεσε και έναν μοχλό πίεσης για να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις αναφορικά με το μέλλον της χορηγίας, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αφορά μόνο το τμήμα πετοσφαίρισης του ΠΑΟΚ αλλά και το τμήμα μπάσκετ, ως προς τους ευρωπαϊκούς του αγώνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα μπάσκετ του ΠΑΟΚ την περασμένη Τετάρτη αγωνίστηκε στην Πολωνία και επίσης επέλεξε να κρύψει την χορηγία της «7epta7», προϊδεάζοντας ουσιαστικά για αυτό που θα συνέβαινε δυο ημέρες μετά και από το τμήμα βόλεϊ. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πολωνία υπάρχει και ξεκάθαρος νόμος που απαγορεύει την διαφήμιση από ομάδες του τζόγου και οποιοσδήποτε το κάνει, ακόμα και αν αφορά ομάδα ξένη που πηγαίνει στην χώρα για ευρωπαϊκή διοργάνωση, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με εντάλματα και να τρέχει στις αστυνομίες. Επομένως, για την κίνησή του αυτήν ο ΠΑΟΚ καλύπτονταν από πολλές πλευρές, χωρίς να μπορεί να δοθεί πάτημα από την «7epta7» για πιθανή μελλοντική υπαναχώρηση από την συμφωνία. Κάτι τέτοιο επισήμως δεν παίζει, αφού και η εταιρεία στις δημόσιες τοποθετήσεις της τονίζει ότι οι χορηγίες ισχύουν και θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των ομάδων με τις οποίες έχει συμφωνήσει, εφόσον φυσικά και αυτές ανταποκριθούν στις δικές τους.

Πάνω σε αυτήν την λογική, αποκτά ιδιαίτερη αξία τι θα πράξει το τμήμα βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, που επίσης έχει προχωρήσει σε σύναψη χορηγικής συμφωνίας με την «7epta7» για τους ευρωπαϊκούς και μόνο αγώνες του. Στον αγώνα της Εσθονίας, αρκετά ζευγάρια μάτια σε πολλές περιοχές, όχι μόνο της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, θα περιμένουν να δουν και να μάθουν. Θα ακολουθήσει το παράδειγμα του ΠΑΟΚ κατεβάζοντας τον βαζικό αυτό χορηγό από τον συγκεκριμένο εκτός έδρας αγώνα, όπως έκαναν την τελευταία εβδομάδα οι ομάδες του ΠΑΟΚ. Ή θα διατηρήσει την χορηγία, δεδομένου ότι η «7epta7» έχει και διεθνή δραστηριότητα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί αυτήν την δεδομένη στιγμή να θεωρείται παράνομη η δραστηριότητά της στην Ελλάδα, αλλά είναι νόμιμη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενδεχομένως και την Εσθονία. Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο νόμος στην Εσθονία επιτρέπει τέτοιες διαφημίσεις ή αν το απαγορεύει, όπως συμβαίνει στην Πολωνία.

Σε κάθε περίπτωση, στον Εθνικό δεν δείχνουν να ανησυχούν και έχουν θέσει σχετικά ερωτήματα και στο αρμόδιο (ελληνικό) υπουργείο, ώστε σε κάθε περίπτωση να είναι καλυμμένοι. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη απάντηση, το πιθανότερο είναι, για τον φόβο των Ιουδαίων, η διαφήμιση της «7epta7» να μην υπάρξει την Πέμπτη στο Ταλίν, όπως συνέβη και με τον ΠΑΟΚ. Στον Εθνικό δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα συνεργασία με την εταιρεία και η εταιρεία από την πλευρά της έχει δείξει ευχαριστημένη από τον Εθνικό, ενώ έχει επισήμως δεσμευθεί ότι η αναστολή λειτουργίας δεν επηρεάζει τις χορηγίες – που στην περίπτωση του Εθνικού πολύ περισσότερο από το τμήμα βόλεϊ αφορούν και το ποδοσφαιρικό του τμήμα, το οποίο πάντως έχει αποφύγει με εντολή της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ να προβάλει την εταιρεία από τις φανέλες της ομάδας, αλλά το έχει πράξει μέσα από διαφημιστικές πινακίδες και φυλλάδια στο γήπεδο “Φώτης Κοσμάς”. 

Βέβαια, ανάλογες δηλώσεις υπήρχαν και από τον ΠΑΟΚ, αλλά τις τελευταίες ώρες παρατηρείται στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις αρχικές αναφορές ότι “δεν τρέχει τίποτα” και “όλα κυλούν ομαλά”, με αποτέλεσμα να εξετάζονται όλα να νομικά ενδεχόμενα για να διατηρηθεί η συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεπίσημες πηγές της εταιρείας υποστήριζαν τις πρώτες ημέρες ότι ήταν ζήτημα εβδομάδας να λυθεί το όλο θέμα, να αποκτήσει άλλη άδεια η «7epta7» και να συνεχίσει την λειτουργία της στην Ελλάδα. Σχετικά ερωτήματα έθεσε με επίσημο τρόπο προς την εταιρεία και το ThrakiSportS. Όμως πέρασε αυτή η μία εβδομάδα, περνάει πλέον και δεύτερη, απαντήσεις δεν δίνονται και επειδή στην Ελλάδα “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”, άπαντες λαμβάνουν τα μέτρα τους…