Επέτειος: Οι Θρακιώτες που έζησαν πριν 35 χρόνια τον πρώτο αγώνα του Γκάλη στην Ελλάδα

Ανταπόκριση από την Θεσσαλονίκη: Κώστας Καραγιάννης

–  Ήταν μια μέρα σαν και την σημερινή, αλλά πριν από ακριβώς 35 χρόνια, όταν ο Νίκος Γκάλης έπαιξε τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Ελλάδα, με τη φανέλα του Άρη, ξεκινώντας το… γράψιμο «χρυσών» σελίδων ιστορίας για τον ίδιο και το ελληνικό μπάσκετ!

 

Ήταν 2 Δεκεμβρίου 1979 όταν ο Γκάλης, τότε γνωστός ως Νίκος Γεωργαλής, σε ηλικία 22 ετών έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα τα ου Άρη. Ο ομογενής άσος είχε έρθει και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το πόσο θα αλλάξει την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ! Το πρώτο δείγμα γραφής του, ασχέτως αν… κατακρίθηκε από μερίδα του Τύπου της εποχής, ήταν πάντως ενδεικτικό. Στη νίκη του Άρη (79-78) επί του Ηρακλή, ο Γκάλης πέτυχε 30 πόντους κι έδειξε το τι θα ακολουθήσει!

galisefimerida

«Προσέξτε γιατί αύριο θα γλείφετε εδώ που σήμερα φτύνετε. Αυτός θα αποδείξει ότι ο ένας μπορεί και κερδίζει τους πέντε», είχε πει τότε χαρακτηριστικά ο Ανέστης Πεταλίδης, «πατριάρχης» του Άρη, εκείνη την εποχή. Και δικαιώθηκε! Ο Γκάλης ήταν αυτός που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ, κατέστησε τον Άρη για χρόνια την κυρίαρχη δύναμη και οδήγησε μαζί με τα άλλα μεγάλα ονόματα της εποχής, την Εθνική Ελλάδας στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987! 

Περίπου 4.000 άνθρωποι είχαν κατακλύσει το Αλεξάνδρειο σε εκείνο το ντέρμπι, που έμελλε να αποτελέσει την πρεμιέρα του Γκάλη στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, ήταν δυο αδέρφια καθόλα γνωστά στο φίλαθλο κοινό της Θράκης και δη της Ροδόπης. Ο Στέφανος και ο Νεοκλής Λεμονίδης, που είχαν βρεθεί σε αυτήν την πρώτη παράσταση του “θεού του μπάσκετ”. Ο γνωστός αθλητικογράφος με μεγάλη καριέρα στην Αθήνα και ο νυν προπονητής του ΓΑΣ Κομοτηνή είχαν ένα προνόμιο, για το οποίο σήμερα χιλιάδες άνθρωποι θα πλήρωναν πολλές χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσουν.

Ήμασταν ανάμεσα στους 4.000 θεατές που είδαν  την πρεμιέρα του Νικ, στον αγώνα Άρης-Ηρακλής, όπου κέρδισε ο Άρης με ένα πόντο διαφορά . Σε εκείνο το παιχνίδι λοιπόν, το γήπεδο ήταν κατάμεστο με οπαδούς του Άρη και του Ηρακλή (τότε δεν υπήρχε πρόβλημα) και όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στον κοντό μελαψό παίκτη με την αφάνα. Το internet δεν υπήρχε, διαβάζαμε μόνο τη “Θεσσαλονίκη”, κι αυτή περιστασιακά  και γι αυτό δεν μας προϊδέασαν  κανείς γι αυτό που θα βλέπαμε”, θυμάται πέρυσι, σε ένα συγκλονιστικό άρθρο που είχε γράψει, ο Στέφανος Λεμονίδης.

“Είδαμε λοιπόν ένα τύπο με απίστευτη αλτικότητα (παρακολουθούσαμε με ανοιχτό στόμα πόση ώρα έμενε στον αέρα) να κάνει κάτι ζογκλερικά που τα περισσότερα δεν του έβγαιναν λόγω άγχους. Ήθελε να αποδείξει από την πρώτη μέρα πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Τρύπωνε μέσα τις άμυνα, έσπαγε μέση, έδινε απίστευτες ασίστ και τελείωσε με 30 πόντους, με κακά όμως ποσοστά (τότε δεν υπήρχε αναλυτική στατιστική). ‘Ήταν ένα είδος εξωγήινου, που προσγειώθηκε στο “Παλέ” και όλοι περίμεναν τον επόμενο αγώνα για να διαπιστώσουν ότι αυτό που είδαν δεν ήταν οφθαλμαπάτη. Και το  διαπίστωσαν για τα καλά”, προσθέτει ο Λεμονίδης.

“Πριν από τον Γκάλη πηγαίναμε με ένα σημειωματάριο και μετρούσαμε τους πόντους του Χάρη Παπαγεωργίου, γιατί δεν υπήρχε αναλυτικός φωτεινός πίνακας. Μετά πέταξαν όλοι τα τεφτέρια και μετρούσαν τους τίτλους του Άρη, όλη η Ελλάδα έγινε Άρης, οι γιαγιάδες ήταν οπαδοί του Γκάλη, τα θέατρα αργούσαν την Πέμπτη που έπαιζε ο Άρης στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και με λίγα λόγια άλλαξε η ζωή μας. Κι όλα αυτά από έναν τύπο που δεν ήταν δημοσιογραφικός, μιλούσε μόνο στον Πάρη Καλημερίδη (μετά ούτε και σε αυτόν), δεν έδινε συνεντεύξεις, δεν σήκωνε το τηλέφωνο, ήταν μοιραίο πρόσωπο στον χαμό της αγαπημένης του Τζένης, ήταν γενικά ένας αντιστάρ. Προπόνηση, αγώνας, ήταν ο καθρέπτης του και τίποτα όλα”.

Όπως καταλήγει σε εκείνο το άρθρο του ένας από τους ελάχιστους Θρακιώτες που είχαν την τύχη να δουν από κοντά την πρώτη παράσταση του Γκάλη, μια μέρα σαν και αυτήν, 35 χρόνια πριν, “όλα αυτά αρκούσαν για να αλλάξει την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, του ελληνικού αθλητισμού, να  αποκτήσουν σπουδαίο μισθό όλοι οι έλληνες μπασκετμπολίστες, να πάρει η Ελλάδα μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, να δημιουργηθεί ρεπορτάζ μπάσκετ στις εφημερίδες, που ως τότε ήταν ένα μονόστηλο, να γίνουν φίρμες οι δημοσιογράφοι του μπάσκετ, να γίνουν μάγκες οι παράγοντες, οι προπονητές, οι παρατρεχάμενοι… Κι όλα αυτά από έναν άνθρωπο…”.

 

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ THRAKISPORTS ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ “ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ” ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ