Σέρβοι καταγγέλλουν αλβανική προβοκάτσια στο ματς με την Εθνική στην Κρήτη, δίπλα από τον Τοροσίδη

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Παναγιώτης Τζαμπαζλής

–  Καζάνι που… βράζει μοιάζουν τα Βαλκάνια τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά τα επεισόδια στην αναμέτρηση της Σερβίας με την Αλβανία στα προκριματικά του Euro 2016, αυτά που ακολούθησαν στο φιλικό της Αλβανίας με την Ιταλία αλλά και την δολοφονία οπαδού του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου στην Τουρκία.

Ειδικά το πρώτο παιχνίδι, που πήρε και τις μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς ενεπλάκησαν πρωθυπουργοί στις αντεγκλίσεις, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς αυτοσχέδιο ελικοπτεράκι με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» προκάλεσε επεισόδια μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο εθνικών ομάδων και στη συνέχεια με τους οπαδούς.

Τα… επεισόδια που ακολούθησαν στην συγκεκριμένη κόντρα ήταν πολλά και όπως αναφέρουν Μέσα της Σερβίας, ένα από αυτά ήταν μια αλβανική προβοκάτσια  στο φιλικό της Εθνικής Ελλάδας με τους «πλάβι» στο γήπεδο των Περιβολίων στα Χανιά, την περασμένη Τρίτη.

Όπως τονίζεται στον Τύπο της Σερβίας, παιδιά που συνόδεψαν τους ποδοσφαιριστές των φιλοξενούμενων, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας, έκαναν με τα χέρια τους τον «αετό» της Μεγάλης Αλβανίας. Πρόκειται για τρία παιδάκια που βρίσκονται μπροστά από τον αρχηγό και τον τερματοφύλακα της Σερβίας, δίπλα στους διαιτητές, ουσιαστικά δίπλα και από τον θρακιώτη Βασίλη Τοροισίδη που ως αρχηγός της Εθνικής ήταν ο πρώτος παίκτης της Ελλάδας δίπλα από τους διαιτητές. 

ellasserviamondo

Φυσικά ο θρακιώτης παίκτης λογικά δεν πρέπει καν να κατάλαβε κάτι, όπως και ουδείς είχε παρατηρήσει κάτι μέχρι να υπάρξει ένα εκτενές δημοσίευμα από σερβική εφημερίδα το Σάββατο, που πήρε είναι η αλήθεια δυο μέρες να γίνει θέμα και στα ελληνικά ΜΜΕ. Τότε η “Alo” παρουσίασε φωτογραφίες και βίντεο με τρία παιδάκια να σχηματίζουν τον αετό της αλβανικής σημαίας την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των Σέρβων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφορικά με τη στάση της Σερβικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η “Alo!” επισημαίνει πως: “Η Σέρβικη Ομοσπονδία έχει αποφασίσει να μην ασχοληθεί με το θέμα περαιτέρω, γιατί πρόκειται για παιδιά και είναι ξεκάθαρο ότι μανιπουλάρονται και χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς”.

 

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο περιστατικό «βαραίνει» και την ελληνική πλευρά, η οποία διοργάνωσε το φιλικό και θα έπρεπε να είχε πάρει μέτρα για ενδεχόμενη προβοκάτσια, από την στιγμή που στην χώρα μας κατοικούν πολλοί Αλβανοί. Το δημοσίευμα επισημαίνει μάλιστα ότι ήταν γνωστό ότι στην Κρήτη κατοικούν 100.000 Αλβανοί μετανάστες και είχαν παρθεί μέτρα ασφαλείας από τις ελληνικές αρχές για τον λόγο αυτόν.

Το σερβικό δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις “ενός μέλους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας”, χωρίς να κατονομάζεται, το οποίο ανέφερε ότι: “Kανείς από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας της Σερβίας δεν έκανε παράπονο γι’ αυτό το θέμα, απ’ όσο γνωρίζω. Δεν ξέρω αν ακούστηκε, αλλά το κοινό πριν την έναρξη του αγώνα φώναζε “Σερβία, Σερβία” και η ομάδα μας ευχαρίστησε για τη φιλοξενία”.

Λίγο δύσκολο πάντως αυτό το μέλος να είναι κάποιος από τους θρακιώτες παράγοντες, καθώς τόσο ο Γιώργος Γκιρτζίκης όσο και οι Μάνος Γαβριηλίδης και Χρήστος Καραβασίλης δεν ταξίδεψαν στην Κρήτη και είχαν μείνει ο μεν πρώτος στην Αθήνα για υποθέσεις της ΚΕΔ, οι δε άλλοι δύο στην Θράκη, εκείνη την ημέρα.

Δείτε πιο κάτω το βίντεο με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και στο οποίο φαίνεται καθαρά η κίνηση μερικών παιδιών που σχημάτισαν (μάλλον σκόπιμα, όπως φαίνεται τουλάχιστον στο βίντεο) τον αλβανικό «αετό». Με την διευκρίνιση ότι προφανώς δεν φτάνει αυτά, αλλά οι μεγάλοι που τα χρησιμοποίησαν για μια τέτοια ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα και στην χώρα και την Εθνική Ομάδα…

[iframe width=”620″ height=”370″ src=”//www.youtube.com/embed/KTzXYDd6Wh4″ frameborder=”0″ allowfullscreen]