Όταν ο Πανόπουλος “υποχρέωνε” Κόκκαλη, Τζίγκερ και Ντέμη να τον ακολουθήσουν στην ίδρυση της Super League

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Μια από τις κρισιμότερες συνελεύσεις στην σχεδόν οκτάχρονη ιστορία της Super League διεξάγεται την Δευτέρα – όχι τόσο επειδή θα καθορίσει τον νέο πρόεδρο ή την επανέναρξη του πρωταθλήματος και το νέο πρόγραμμα, αλλά επειδή ουσιαστικά σε αυτήν θα φανεί αν ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε το 2006 μετά από πρόταση και παρότρυνση του Χρήστου Πανόπουλου, θα συνεχίσει να υφίσταται ή θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση.

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Χρήστος Πανόπουλος, με το οποίο ξεκαθάρισε ότι η Skoda Ξάνθη δεν θα στηρίξει για πρόεδρο της Λίγκας κάποιον που δεν τυγχάνει ιδιοκτήτης ή μεγαλομέτοχος ομάδας, δεν είναι απλά η θέση μιας επαρχιακής ομάδας από την ακριτική Θράκη. Είναι ουσιαστικά η θέση του ιδρυτή της Super League, αυτού που έβαλε τις βάσεις για το συγκεκριμένο οικοδόμημα αλλά ο οποίος δείχνει απόλυτη απογοήτευση για την κατάντια αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας.

Άλλωστε, κανείς δεν αμφισβητεί ότι ήταν ο Πανόπουλος εκείνος που έπεισε τον Κόκκαλη, τον Βαρδινογιάννη αλλά και τον Ντέμη Νικολαΐδη να συμμαχήσουν και να προχωρήσουν στην αποκοπή από την ΕΠΑΕ και την ίδρυση της Super League. Και ο ίδιος ο Πανόπουλος δεν κρύβει ότι για το “μπάχαλο” που επικρατεί αυτήν την στιγμή στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μερίδιο οφείλεται στην απουσία παραγόντων όπως ο Κόκκαλης, ο Βαρδινογιάννης και ο Ντέμης. 

«Αν είχα τη δυνατότητα, θα έκανα πρόεδρο της ΕΠΟ τον Πέτρο Κόκκαλη και πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Εχοντας συνεργαστεί μαζί τους ξέρω ότι έχουν και τις ιδέες και τις θέσεις για να αναγεννήσουν το ποδόσφαιρό μας. Αμφιβάλλω, όμως, αν έχουν τη διάθεση και εν συνεχεία το χρόνο για να το κάνουν», είπε πει το καλοκαίρι του 2011, σε συνέντευξή του στην “Ελευθεροτυπία”. Όπως έλεγε τότε, «ήταν σημαντικότατη η παρουσία και του Κόκκαλη και του Βαρδινογιάννη στη Σούπερ Λίγκα. Οι δυο τους “έτρεξαν” πολύ καλά τη λειτουργία και τα θέματά της και με μεγάλο σεβασμό ο ένας προς τον άλλο. Η χημεία αυτών των δύο ανθρώπων ήταν σημαντικό στοιχείο για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα στον συνεταιρισμό, ενώ στο ίδιο τέμπο ακολούθησαν και οι επόμενοι πρόεδροι μέχρι που αποχώρησε ο Βαρδινογιάννης από τη Λίγκα».

Ο Πανόπουλος πρόσθετε τότε ότι ναι μεν δεν έχει φτάσει στα όρια της διάλυσης, αλλά ότι αν συνεχίσει έτσι, κάποια στιγμή θα έφτανε: «Για τη Λίγκα εκτιμώ ότι από τη στιγμή που σταμάτησε να ισχύει η ομόφωνη εκλογή του προέδρου, όπως ίσχυε κατά την περίοδο που ήταν ενεργά παρόντες οι Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, το πράγμα άρχισε να χαλάει. Και δυστυχώς, άρχισαν πάλι να δημιουργούνται αυτά τα καταραμένα μπλογκ, ο δικός σου και ο δικός μου…».

Μερικά χρόνια πιο πριν, ο Πανόπουλος πρωτοστατούσε στην ίδρυση της Λίγκας. Ήταν εννέα χρόνια πριν, τέλη Νοέμβρη του 2005, όταν ένα απόγευμα άλλαζε η σελίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου με την Γενική Συνέλευση των ΠΑΕ της Α Εθνικής να ανάβει το πράσινο φως για την δημιουργία της Super League. Με ψήφους 8 υπέρ έναντι 5 αποχωρήσεων και τριών λευκών, η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της πρότασης του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ξάνθηκαι τρεις ημέρες μετά το ίδιο συνέβαινε και στην νέα Γ.Σ. της ΕΠΑΕ, στην οποία ελάμβαναν μέρος και οι εκπρόσωποι των ομάδων της Β και της Γ Εθνικής.

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας αποχώρησαν οι ΠΑΕ Αιγάλεω, ΠΑΟΚ και Ιωνικός, ενώ κατά τη διάρκεια της αποχώρησαν οι ΠΑΕ Καλλιθέα και Ηρακλής. Παρόντες δήλωσαν οι ΠΑΕ Λεβαδειακός, Ακράτητος και Ατρόμητος, ενώ είχε αποφασιστεί να συσταθεί επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους των ΠΑΕ ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Λάρισα, Απόλλων Καλαμαριάς και Ξάνθη, η οποία είχε αναλάβει να συγκεκριμενοποιήσει την πρόταση και να την παρουσιάσει στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό και την ΕΠΟ. 

«Η απόφαση αυτή μας οδηγεί σε νέες και καλύτερες εποχές. Το επίπεδο θα ανέβει, το πρωτάθλημα θα γίνει πιο ανταγωνιστικό και οι ομάδες θα έχουν πολλά έσοδα. Επίσης, οι σύλλογοι θα δυναμώσουν και το θέαμα που θα προσφέρουν θα είναι πιο ελκυστικό για τους θεατές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης, ενώ ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Βαρδινογιάννης πρόσθετε: «Ανοίγουμε μια νέα σελίδα, λευκή και ξεκινάμε από την αρχή. Μια νέα ιδέα συγκρούεται με το κατεστημένο. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και η κίνηση θα βοηθήσει και τις μικρές ομάδες». Τέλος ο πρόεδρος της Ενωσης Ντέμης Νικολαΐδης έλεγε: «Είναι μια ιστορική πιστεύω ημέρα αφού το πρωτάθλημα θα γίνει πιο ανταγωνιστικό. Ό,τι και θα γίνει, θα γίνει για το καλύτερο του ελληνικού ποδοσφαίρου αφού θα υπάρχει δικαιοσύνη και αξιοκρατία».

Μετά την τοποθέτηση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ξάνθη, Χρήστου Πανόπουλου, ο οποίος «έσυρε το χορό», υπήρξαν πάντως και αντιδράσεις – κυρίως από τον Βίκτωρα Μητρόπουλο  και τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιάννη Γούμενο, που κατέβασε δική του πρόταση κόντρα σε αυτήν του Πανόπουλου αλλά βλέποντας ότι το σχέδιό του δεν είχε την παραμικρή τύχη, επέλεξε την εκούσια αποχώρηση. Κάπως έτσι, «ναι» στην πρόταση της Ξάνθης είπαν οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Ξάνθη, ΟΦΗ, Απόλλων Καλαμαριάς και Λάρισα (ενώ όπως προαναφέρθηκε, οι ΠΑΕ Λεβαδειακός, Ατρόμητος και Ακράτητος δήλωσαν «παρούσες», ενώ οι ΠΑΕ Αιγάλεω, ΠΑΟΚ, Ιωνικός αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία και οι ΠΑΕ Ηρακλής και Καλλιθέα κατά τη διάρκειά της).

Λίγες μέρες μετά, η πρόταση απολάμβανε την στήριξη του τότε προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση, αμέσως μετά συμφωνούσε και η Πολιτεία δια του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού και τελικά, Φλεβάρη του 2006 ο Πανόπουλος πλαισιωμένος από τους Γιάννη Βαρδινογιάννη και Πέτρο Κόκκαλη παρουσίαζαν την ολοκληρωμένη πρόταση για την δημιουργία της Super League, που ψηφίζονταν μερικές μέρες μετά από την Βουλή και αποτελούσε γεγονός από το επόμενο καλοκαίρι. Πριν καν συμπληρωθεί μια δεκαετία από εκείνες τις στιγμές και τις τυμπανοκρουσίες, δυστυχώς η Λίγκα παρέκκλινε από τους σκοπούς της και κάπως έτσι φτάσαμε να προβληματίζονται όλοι για το μέλλον της. Το οποίο κρίνει αβέβαιο, όπως τόνισε και την ανακοίνωσή του το Σάββατο, ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης και ιδρυτής της…