Συναγερμός και στην Θράκη μετά τη δολοφονία οπαδού του Ερυθρού Αστέρα στην Πόλη

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Σωτήρης Σαρμπεζούδης

–  Συγκλονίζει όλη την Ευρώπη η τραγική εξέλιξη που είχε ο αγώνας της Γαλατάσαράι με τον Ερυθρό Αστέρα στο Αμπντί Ιπεκτσί της Κωνσταντινούπολης, καθώς πληροφορίες που μεταδίδονται από τουρκικά αλλά και σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δολοφονήθηκε ένας οπαδός των φιλοξενούμενων που είχε ταξιδέψει μέσω της Θράκης από το Βελιγράδι στην Πόλη.

 

Πρόκειται για τον 25χρονο φίλο του Ερυθρού Αστέρα, ονόματι Μάρκο Ίβκοβιτς, όπως αναφέρουν σερβικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδίδουν τα τουρκικά. Ο νεαρός δολοφονήθηκε σε επεισόδια που έγιναν με οπαδούς της Γαλατάσαραϊ και σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, δέχτηκε μαχαιριά στην καρδιά. 

Όπως αναφέρει το RTS, περίπου 400 φίλοι της σερβικής ομάδας ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για να δουν τον αγώνα, περνώντας το μεσημέρι από τον συνοριακό σταθμό του Καπετάν Αντόνοβο, πάνω από την Ορεστιάδα, αλλά δεν τους επετράπη να αγοράσουν εισιτήρια για να δουν το ματς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα αντέδρασαν, προσπάθησαν να εισβάλουν στο γήπεδο και ήρθαν σε σύγκρουση με την τουρκική αστυνομία. Στο «χορό» μπήκαν και οπαδοί της Γαλατάσαραϊ που τους πέταξαν πέτρες και καπνογόνα, ενώ φώναζαν ρυθμικά ”Κόσοβο, Κόσοβο!”.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν άγριες συμπλοκές και τελικά ένας από τους εκδρομείς οπαδούς της ομάδας του Βελιγραδίου να δολοφονηθεί. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συμπλοκή με τη χρήση δακρυγόνων, αλλά ήταν ήδη αργά, καθώς ήδη υπήρχε νεκρός.

«Είναι τραγικό. Ένας οπαδός μαχαιρώθηκε στην καρδιά και πέθανε. Η αστυνομία δεν έκανε καλή δουλειά και η παρουσία της δεν ήταν αρκετή. Είχαμε προειδοποιήσει ότι μπορεί να γίνει κάτι κακό, αλλά κανείς δεν μας έδωσε σημασία. Είμαι σε διαρκή επαφή με την κυβέρνηση για το θέμα», δήλωσε ο πρέσβης της Σερβίας στην Τουρκία, Ζόραν Μάρκοβιτς. 

Επίσης, πρόσθεσε: «Η οργάνωση των Τούρκων ήταν απογοητευτική! Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και δυο μέρες πως η αναμέτρηση είναι υψηλού κινδύνου και ότι μπορεί να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση.  Η Τουρκία έβαλε το μαχαίρι στην καρδιά όλων των Σέρβων φιλάθλων! Θέλω, όμως, να τονίσω πως οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να σώσουν τη ζωή του παιδιού».

Την τραγική είδηση επιβεβαίωσε ο επίσημος Ερυθρός Αστέρας, με ανακοίνωσή του. «Οπαδός της ομάδας μας, 25 χρονών, δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Ο άτυχος άνδρας ταξίδεψε στην Τουρκία για τον αγώνα με τη Γαλατάσαραϊ όμως δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από Τούρκους χούλιγκαν κι έχασε τη ζωή του. Ο Ερυθρός Αστέρας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους του».

Την ίδια στιγμή, η τούρκικη Hurriyet αναφέρει πως οι Delije κατέστρεψαν οχήματα και βιτρίνες καταστημάτων. Ο κόουτς της Γαλατάσαραϊ, Εργκίν Αταμάν, τόνισε μετά το παιχνίδι με τους Σέρβους πως «σχεδόν 300 τρομοκράτες ήλθαν εδώ, χωρίς εισιτήριο και επιτέθηκαν στο έθνος μας! Η Euroleague πρέπει να τους τιμωρήσει!». Οι δηλώσεις αυτές άναψαν νέες φωτιές, αφού οι Σέρβοι ισχυρίζονται πως ο Τούρκος κόουτς ήξερε πως υπήρχε νεκρός όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις!!!

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην διάρκεια του αγώνα, που ήταν δραματικός και κρίθηκε με 110-103 υπέρ της Γαλατά στην δεύτερη παράταση, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη και οι οπαδοί των γηπεδούχων κρατούσαν σημαίες της Αλβανίας (φωτό από την κεντρική σελίδα του Sport24).

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Σερβίας – Αλβανίας είναι στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, όχι μόνο για το Κόσοβο αλλά και μετά και τα γεγονότα στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι μεταξύ των εθνικών ομάδων αυτών των δύο χωρών για τα προκριματικά του Euro 2016.

«Πλέον δουλεύουμε ώστε όλοι οι Σέρβοι οπαδοί να γυρίσουν ασφαλείς στην πατρίδα! Προσπαθούμε να απομακρύνουμε τους Σέρβους φιλάθλους από την Τουρκία με ασφάλεια», δήλωσε αργά μετά τα μεσάνυχτα ο σέρβος ακόλουθος στην Κωνστατινούπολη Ζόραν Μάρκοβιτς.

Κανείς δεν αποκλείει μάλιστα για λόγους ασφαλείας να αλλάξει το προγραμματισμένο δρομολόγιο της επιστροφής και τα πούλμαν με τους σέρβους οπαδούς να επιστρέψουν στο Βελιγράδι μέσω των ελληνικών συνόρων, αλλάζοντας την προγραμματισμένη διαδρομή προς Αδριανούπολη, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ενέδρες εντός της τουρκικής επικράτειας, στην Ανατολική Θράκη…