Εθνική… όλων των Ελλήνων; Πήγε (ξανά) στην Κρήτη αλλά αγνοείται στην Θράκη…

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει στα Χανιά σε φιλικό παιχνίδι την Σερβία. Έπειτα από καιρό φεύγει από την Αθήνα και το Στάδιο Καραϊσκάκη, πάει για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη πόλη και το Δημοτικό Στάδιο των Περιβολίων, αλλά ως γεωγραφικό διαμέρισμα η Κρήτη κάθε άλλο παρά παράπονο πρέπει να έχει από την συχνότητα που βλέπει την Εθνική! Ενώ η Θράκη…

Το παιχνίδι Ελλάδας – Σερβίας αποφασίστηκε από την ΕΠΟ να πάει στα Χανιά προς τιμήν του Γαλανόλευκου Φάρου, του συνδέσμου οπαδών της Εθνικής Ομάδας, ο κύριος όγκος των οποίων και η έδρα του είναι πράγματι τα Χανιά. Ωστόσο καλό θα ήταν στην ΕΠΟ (των τριών θρακιωτών μελών στο ΔΣ της) να αντιληφθούν ότι η Εθνική αποτελεί κτήμα όλων των Ελλήνων και ότι η Θράκη αποτελεί ένα ευαίσθητο τμήμα της ελληνικής επικράτεια που οφείλει να ενισχύεται με την φιλοξενία τέτοιων αγώνων, ειδικά από την στιγμή που διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές να τους φιλοξενήσει. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι θα έρθει στην Θράκη για προετοιμασία αλλά και αγώνες η Εθνική Μπάσκετ, όπως αποκάλυψε το ThrakiSportS. Γιατί όχι και η Εθνική Ποδοσφαίρου;

Άλλωστε, αν το πάμε έτσι, έχει και η Θράκη Φάρο. Αλλά έχει να δει την Εθνική από… πριν τον θρίαμβο του Euro 2004.  Τελευταία φορά που φιλοξενήθηκε αγώνας της Εθνικής Ανδρών στην Θράκη ήταν το φιλικό Ελλάδας – Ρουμανίας στο Στάδιο “Φώτης Κοσμάς” της Αλεξανδρούπολης, ένα κυριακάτικο απόγευμα της 12ης Μαΐου του 2002. Τότε είχαμε κερδίσει με 3-2, με τον Ντέμη Νικολαΐδη να είναι ο άνθρωπος που άνοιξε στο 19 το σκορ (54΄ Ογκαράρου, 58΄ Γιαννακόπουλος, 72΄ Π. Κωνσταντινίδης, 84΄ Τανάσα οι υπόλοιποι σκόρερς, όλοι στο δεύτερο ημίχρονο).

Πέρα από εκείνο το παιχνίδι, το τελευταίο που φιλοξενήθηκε στην Θράκη, μόλις άλλα δύο έχουν διεξαχθεί στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα τα τελευταία 30 χχρόνια. Το ένα απέναντι στην τότε Νέα Γιουγκοσλαβία (την ενωμένη Σερβία  με το Μαυροβούνιο δηλαδή), επίσης φιλικό αγώνα που είχε διεξαχθεί στο Εθνικό Στάδιο της Ξάνθης. Ήταν Τετάρτη 13 Νοεμβρίου του 2000. Οι δυο ομάδες τότε είχαν αναδειχθεί ισόπαλες 1-1 με τα τέρματα να τα πετυχαίνουν αμφότερα δύο Έλληνες. Ο Άγγελιος Μπασινάς άνοιξε το σκορ με αυτογκόλ στο 8′, ο Λεωνίδας Βόκολος είχε ισοφαρίσει στο 85ο λεπτό για την ομάδα του Βασίλη Δανιήλ.

Έναν χρόνο πιο πριν, στις 16 Αυγούστου του 1999, επίσης στην Ξάνθη, η Ελλάδα είχε αντιμετωπίσει το Μεξικό και είχε κερδίσει με 3-2, σε μία Εθνική όπου μετείχαν και είχαν αγωνιστεί τότε, μεταξύ άλλων, οι Ουζουνίδης, Ζαγοράκης, Άντζας, Δερμιτζάκης, Κυπαρίσσης, Βενετίδης και Παπαδημητρίου με τον Βασίλη Δανιήλ πάντα στον πάγκο.  Εκείνου του αγώνα είχαν ακολουθήσει δύο και τέσσερις ημέρες μετά άλλες δύο φιλικές αναμετρήσεις με το Ελ Σαλβαδόρ στην γειτονική Καβάλα.

Από τότε λοιπόν έχουμε να δούμε στα μέρη μας, στην Θράκη, την Εθνική Ανδρών. Πάνω από μια δεκαετία. Αντιθέτως, στην Κρήτη όπου διεξήχθη το φιλικό της Ελλάδας με την Σερβία η Εθνική έχει φιλοξενηθεί ουκ ολίγες φορές την τελευταία δεκαετία. Μπορεί να πήγε πρώτη φορά στα Χανιά, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια είχε πολλές φορές ως έδρα το Παγκρήτιο στο Ηράκλειο. Και μάλιστα, όχι μόνο για φιλικές αναμετρήσεις αλλά και για επίσημες.

 

Έχουμε και λέμε, αναλυτικά, οι αγώνες της τελευταίας δεκαετίας της Εθνικής Ομάδας στην Κρήτη: 

Στις 29 Φεβρουαρίου του 2012, ημέρα Τετάρτη, φιλοξενήθηκε στο Ηράκλειο ο φιλικός αγώνας Ελλάδα – Βέλγιο 1-1

Την Τετάρτη 1η Απριλίου του 2009 διοργανώθηκε στο Ηράκλειο ο αγώνας Ελλάδα – Ισραήλ 2-1 για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010.

Στις 6 Ιουνίου του 2007, ημέρα Τετάρτη, φιλοξενήθηκε στο Ηράκλειο ο αγώνας Ελλάδα – Μολδαβία 2-1 για τα προκριματικά του Euro 2008.

Στις 2 Ιουνίου του 2007, ημέρα Σάββατο, φιλοξενήθηκε στο Ηράκλειο ο αγώνας Ελλάδα – Ουγγαρία 2-0 για τα προκριματικά του Euro 2008.

Στις 31 Μαρτίου του 2004, ημέρα Τετάρτη, διοργανώθηκε στο Ηράκλειο ο φιλικός αγώνας Ελλάδα – Ελβετία 1-0.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2003, ημέρα Τετάρτη, διοργανώθηκε στο Ηράκλειο ο φιλικός αγώνας Ελλάδα – Νορβηγία 1-0.

 

Σε όλο αυτό το διάστημα, η Εθνική Ομάδα μπορεί να ως βάση το Στάδιο Καραϊσκάκη ή το ΟΑΚΑ, ωστόσο υπήρξαν και άλλες φορές που βγήκε από το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Αναλυτικά:

Στις 9 Φεβρουαρίου του 2011 φιλοξενήθηκε στην ΑΕΛ FC Arena της Λάρισας ο φιλικός αγώνας Ελλάδα – Καναδάς 1-0.

Στις 3 Μαρτίου του 2010 φιλοξενήθηκε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου ο φιλικός αγώνας Ελλάδα – Σενεγάλη 0-2.

Στις 19 Μαΐου του 2009, ημέρα Δευτέρα, φιλοξενήθηκε στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας ο φιλικός αγώνας Ελλάδα – Κύπρος 2-0.

Στις 22 Αυγούστου του 2007, ημέρα Τετάρτη, φιλοξενήθηκε στο Γήπεδο Τούμπας στην Θεσσαλονίκη ο φιλικός αγώνας Ελλάδα – Ισπανία 2-3.

 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 2002 που αγωνίστηκε για τελευταία φορά η Εθνική Ομάδα στην Θράκη, αγωνίστηκε τότε ακόμα και στα Γιάννενα και την Ρόδο, σε Ήπειρο και Δωδεκάνησα δηλαδή, επίσης ακριτικές περιοχές όπως που έχουν από τότε να δουν την Εθνική.

Ξέρετε ποιο είναι το πιο… “κοντινό” παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα; Θα γελάσετε, αλλά πρόκειται για το Τουρκία – Ελλάδα από τις 17 Οκτωβρίου του 2007, στα προκριματικά του Euro 2008, με τον θρίαμβο της Ελλάδας μέσα στο Αλί Σαμί Γεν της Κωνσταντινούπολης, από όπου δραπετεύσαμε νικητές με 1-0 με το γκολ του Αμανατίδη. Μήπως πρέπει να παρακαλάμε να κληρώνεται η Εθνική με την Τουρκία, για να την βλέπουμε και στην Θράκη μας;

Φαίνεται λοιπόν ότι η Εθνική Ομάδα είναι μεν όλων των Ελλήνων (με την Θράκη να συνεισφέρει αυτήν την περίοδο με τρεις παίκτες στην σύνθεσή της), αλλά για την ΕΠΟ και την διοίκησή της (στην οποία επίσης η Θράκη έχει τριπλή συμμετοχή) δεν μπορούν να την παρακολουθούν δια ζώσης όλοι οι Έλληνες. Έχουν προτεραιότητα οι Αθηναίοι (που δεν την τιμούν και δεόντως με την παρουσία τους), οι Κρητικοί, οι Θεσσαλοί, οι Θεσσαλονικείς αλλά όχι οι Θρακιώτες και οι υπόλοιπες περιοχές που φυλάνε Θερμοπύλες.