Ανατροπή δεδομένων για την αναστολή στα πρωταθλήματα! Ποιά ματς γίνονται, ποιά όχι

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Παναγιώτης Τζαμπαζλής

–  Το απόλυτο… μπάχαλο επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με κανέναν να μην γνωρίζει αν το προσεχές Σαββατοκύριακο θα έχουμε αγώνες ή όχι. Τα πάντα θα πρέπει να καθοριστούν από το ΔΣ της ΕΠΟ, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει καθοριστεί πότε θα γίνει. Μέχρι να συμβεί αυτό, βγήκε το απόγευμα η Football League και ζήτησε την άμεση επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Κάτι αντίστοιχο αναμενόταν να ζητήσει και η Super League, ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, αναβλήθηκε. Αντ’ αυτού, η διοργανώτρια αρχή απέστειλε έγγραφο τριών σημείων στα μέλη της προκειμένου να αποσπάσει τη συγκατάθεση και τη υπογραφή τους.

Στο κείμενο καταδικάζεται η «δολοφονική επίθεση κατά του Αντιπροέδρου της Κ.Ε.Δ. κ. Ζωγράφου», γίνεται έκκληση προς την Ελληνική Δικαιοσύνη «να επιληφθεί άμεσα της υπόθεσης» και επιπλέον αναφέρεται ότι «Τα μέλη της Super League στα πλαίσια της εκτόνωσης του κλίματος δεσμεύονται να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη ή δήλωση που θα επιβαρύνει το κλίμα σε σχέση με την Ελληνική Διαιτησία και καλούν τα Μ.Μ.Ε. να απέχουν από δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που οδηγούν στη στοχοποίηση διαιτητών».

Η επιστολή αυτή προκάλεσε ήδη αντιδράσεις από τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, δεν αποκλείεται δεν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο στην συνέχεια και με άλλες ΠΑΕ (όπως η Ξάνθη, που έχει την τάση να σχολιάζει τα κακώς κείμενα, όταν θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά της). Η ΕΠΟ από την πλευρά της, λίγο νωρίτερα, μέσω των δηλώσεων του προέδρου της Γιώργου Σαρρή, δήλωσε ότι περιμένει μια ομόφωνη απόφαση της Super League για να επανεξετάσει το θέμα της αναστολής στο επόμενο ΔΣ της, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται.

Και ενώ οι δύο λίγκες φαίνεται να αντιδρούν στην αναβολή, οι διαιτητές Super League εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούν από όλους τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν μέτρα για την ασφάλειά τους ενώ ζητούν και την παύση στοχοποίησής τους, ενώ διευκρινίζεται ότι «η απόφαση της ΕΠΟ να μην ορίζονται διαιτητές στα πρωταθλήματα, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, με την προϋπόθεση να μην περιοριστούν οι ενέργειες μόνο σε αυτό». Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, όπως εξήγησε στο ThrakiSportS ο πρόεδρος της ΚΕΔ Γιώργος Γκιρτζίκης, ισχύει η απόφαση της Παρασκευής και η ΚΕΔ δεν πρόκειται να ορίσει διαιτητές.

Κατά συνέπεια, τα πρωταθλήματα της Super League, της Football League, της Γ’ Εθνικής αλλά και τα αναπτυξιακά των επαγγελματικών ομάδων – με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής – δεν θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο. Άρα δεν θα παίξουν Πανθρακικός και Ξάνθη το Σάββατο, ούτε Εθνικός και Σουφλί την Κυριακή. Ωστόσο όλα μπορεί να αλλάξουν με μια απόφαση των ομάδων της Super League που θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση της αλλαγής πλεύσης το ΔΣ της ΕΠΟ, όταν και όποτε γίνει αυτό.

Σε αντίθεση ωστόσο με τα εθνικά πρωταθλήματα, φαίνεται ότι στην ΕΠΟ υπήρξαν δεύτερες σκέψεις ως προς την έκταση του λουκέτου και το απόγευμα της Τρίτης έφυγε έγγραφο που ήδη έχει φτάσει στις ΕΠΣ της Θράκης, βάσει του οποίου αναφέρεται ότι από την στιγμή που μια Ένωση και η Επιτροπή Διαιτησίας της θέλουν να ορίσουν αγώνες, τότε μπορούν να το πράξουν, αφού η απαγόρευση της ΕΠΟ άμεσα αφορά μόνο τις αναμετρήσεις στις οποίες οι διαιτητές ορίζονται απευθείας από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.

Στην ουσία, με αυτόν τον τρόπο αφήνεται κάθε Ένωση να κάνει ό,τι θέλει και πάνω στην βάση αυτή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον οι ΕΠΣ Θράκης, Έβρου και Ξάνθης θα προχωρήσουν κανονικά στην διεξαγωγή αγώνων το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ήδη το ThrakiSportS πληροφορείται ότι στην ΕΠΣ Έβρου, αμέσως μόλις έφτασε αυτό το έγγραφο, ειδοποιήθηκε η ομάδα του ΣΑΟΣ να έρθει από την Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη για τον προγραμματισμένο αγώνα με την Ένωση Άνθειας – Αρίστεινου το απόγευμα της Τετάρτης (19/11, 15:00).

Αντιθέτως, η ΕΠΣ Θράκης δεδομένου του προχωρημένου της ώρας, δεν προχώρησε σε ορισμούς διαιτητών στους αγώνες του κυπέλλου που είχαν προγραμματιστεί την Τετάρτη, οι οποίοι μοιραία οδηγούνται σε αναβολή. Ωστόσο η ΕΠΣ Θράκης ενημέρωσε τα σωματεία ότι το Σαββατοκύριακο οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά και οι διαιτητές θα οριστούν, όπως κάθε εβδομάδα, το απόγευμα της Πέμπτης. Ως γνωστόν, σε αναβολή οδηγήθηκαν και οι τέσσερις αγώνες του πρωταθλήματος προεπιλογής εθνικών ομάδων ανάμεσα στις μεικτές  ΕΠΣ Ξάνθης – ΕΠΣ Έβρου και ΕΠΣ Θράκης – ΕΠΣ Δράμας (σε νέους και παίδες αντίστοιχα), ωστόσο αυτή η αναβολή έχει να κάνει πρωτίστως με το γεγονός ότι για αυτούς τους αγώνες ο ορισμός των διαιτητών γίνεται κεντρικά από την ΚΕΔ.

Κατά συνέπεια, ως αποτέλεσμα της απόφασης του ΔΣ της ΕΠΟ για αναστολή όλων των πρωταθλημάτων, αναβάλλονται οι αγώνες της Τετάρτης για τις Μεικτές καθώς και για το Κύπελλο της ΕΠΣ Θράκης. Βάσει του νεώτερου εγγράφου που εξαιρεί τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, θα έχουμε κανονικά δραστηριότητα το Σαββατοκύριακο σε ΕΠΣ Ξάνθης, Θράκης και Έβρου – μάλιστα για την τελευταία την Τετάρτη διεξάγεται κανονικά και το Ενωση Άνθειας Αρίστεινου – ΣΑΟΣ. Όσο για τα ματς της Super League, της Football League και της Γ’ Εθνικής όπως και των αναπτυξιακών επαγγελματικών πρωταθλημάτων, όλα είναι ακόμα στον αέρα…