Όταν (σαν σήμερα) Ντέμης και Ουζουνίδης έμπαιναν στο αεροπλάνο για να αντιμετωπίσουν τα Φερόε

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Παναγιώτης Τζαμπαζλής

–  Αρκετά ισχνή είναι η προϊστορία της Εθνικής Ομάδας με τα Νησιά Φερόε, τα οποία αντιμετωπίζουμε το βράδυ της Παρασκευής (14/11, 21:45, ζωντανή μετάδοση από το ThrakiSportS). Μόλις δυο παιχνίδια έχουμε παίξει εναντίον τους, ένα στα Φερόε όπου κερδίσαμε με 5-1 και άλλο ένα στο Γιεντί Κουλέ, το γήπεδο του ΟΦΗ, όπου είχαμε κερδίσει με 5-0.

Οι αναμετρήσεις αυτές ήταν για τα προκριματικά ενός άλλου Euro, εκείνου που διοργανώθηκε το 1996 στην Αγγλία. Όταν παίξαμε το μοναδικό εντός έδρας παιχνίδι μας με τα Νησιά; Φερόε η υπόθεση πρόκριση είχε κριθεί, ωστόσο αυτό δεν μας απέτρεψε από μια μεγάλη σε έκταση νίκη – η οποία ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι επιτεύχθηκε μόνο στο δεύτερο ημίχρονο, αφού στην ανάπαυλα το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο χωρίς τέρματα, 0-0.

Ο μοναδικός εντός έδρας αγώνας της ιστορίας μας με τα Φερόε είχε φιλοξενηθεί μια Τετάρτη, 15 Νοεµβρίου, του 1995 και κατά συνέπεια σαν σήμερα οι παίκτες της τότε Εθνικής Ομάδας, όπως οι Εβρίτες Ντέμης ΝΙκολαΐδης και Μαρίνος Ουζουνίδης όπως και ο Νίκος Μαχλάς έμπαιναν στο αεροπλάνο για να πάνε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου είχε φιλοξενηθεί η αναμέτρηση.

Στον αγώνα ο προπονητής Κώστας Πολυχρονίου είχε ξεκινήσει ως βασικό και αναντικατάστατο τον Μαρίνο Ουζουνίδη στην άμυνα. Κάτω από τα δοκάρια καθόταν ο Ηλίας Ατματσίδης  ενώ την ενδεκάδα συμπλήρωναν οι Στράτος Αποστολάκης, Μιχάλης Κασάπης, Νίκος Νταμπίζας, Γιώτης Τσαλουχίδης, Θοδωρής Ζαγοράκης, Αλέκος Αλεξανδρής, Νίκος Μαχλάς, Βασίλης Τσάρτας και Γιώργος Δώνης.

Το 0-0 του πρώτου ημιχρόνου θορύβησε τον Πολυχρονίου, που έβαλε στον αγώνα με την έναρξη της επανάληψης τον Ντέμη Νικολαΐδη (στην θέση του Τσαλουχίδη) και κάπως έτσι ξεκίνησε η αντεπίθεση. Όλα έγιναν σε 20 λεπτά. Στο 58′ ο Αλεξανδρής άνοιξε το σκορ και δυο λεπτά αργότερα, στο 60′, ο Ντέμης διπλασίασε τα τέρματα της Εθνικής. Στο 66′ ο Μαχλάς έκανε το 3-0.

Στο 68′ ο Πολυχρονίου πέρασε στον αγώνα τον (μέχρι πρότινος αρχισκάουτερ της Ξάνθης) Κ. Κωνσταντινίδη στην θέση του Ζαγοράκη και ακολούθησαν άλλα δύο τέρματα από τον Δώνη στο 70′ και τον Τσιάρτα στο 78′. Διαιτητής της αναμέτρησης, που ήταν για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1996 ήταν ο Βούλγαρος Μίτεφ.

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Πολυχρονίου): Ατµατσίδης – Αποστολάκης, Κασάπης, Ουζουνίδης, Νταµπίζας, Τσαλουχίδης (46′ Νικολαΐδης), Ζαγοράκης (68′ Κ. Κωνσταντινίδης), Αλεξανδρής (78′ Γεωργάτος), Μαχλάς, Τσάρτας, ∆ώνης

ΝΗΣΟΙ ΦΕΡΟΕ (Άλαν Σίμοσεν): Μίκελσεν – Γιόχανσεν, Ο. Χάνσεν, Γιαρσόβενσεν, Ε. Χάνσεν (90′ Μπέρτολσεν), Γ. Χάνσεν, Γιάνπορ, Γιόλινσον, Μίλερ (84′ Πέτερσεν), Ρέινχαµ (58′ Ιλόνσκι), Ράσµουνσεν