Ξέσπασε «πόλεμος» στα ερτζιανά μεταξύ Εθνικού και Δήμου Αλεξανδρούπολης για το «Φώτης Κοσμάς»

Γράφει ο Κουτσοballης

–  Κόντρα ανάμεσα στην διοίκηση του (ποδοσφαιρικού) Εθνικού και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης (και συγκεκριμένα τον ΑΠΟΚΔΑ) με αφορμή το… κούρεμα του χόρτου του «Φώτης Κοσμάς» ξέσπασε πριν από μερικές ημέρες, μέσα από την συχνότητα του Maximum και την εκπομπή του Δημήτρη Κολιού.

Παραμονές του εντός έδρας αγώνα του Εθνικού με την Καβάλα για το Κύπελλο Γ’ Εθνικής, είχε βγει στο ραδιόφωνο ο έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος του Εθνικού Παναγιώτης Βαλσαμίδης και είχε αποκαλύψει ότι υπάρχουν πολλά παράπονα από την διοίκηση του ΜΓΣ από τον Δήμο αναφορικά με την συντήρηση του Δημοτικού Σταδίου.

«Έχουμε προβλήματα με την συντήρηση του χλοοτάπητα. Εχουμε θέμα με το κούρεμα του χόρτου και σε δεύτερο βαθμό με το βάψιμο των γραμμών, που όλα τα προηγούμενα χρόνια γινόταν από τους ανθρώπους του Σταδίου. Σήμερα μόλις τρεις άνθρωποι εργάζονται εκεί. Η μία είναι καθαρίστρια, ο δεύτερος υπάλληλος έχει ένα πρόβλημα υγείας, ο τρίτος δεν ξέρει να χειριστεί το μηχάνημα που κουρεύει. Και ρωτάω εγώ; Ποιος κάνει το κούρεμα στο Φώτης Κοσμάς τα τελευταία χρόνια, μπορεί να μας απαντήσει κανείς;», σχολίασε ο κ. Βαλσαμίδης. 

Στην συνέχεια έδωσε την απάντηση ο ίδιος: «Κάθε εβδομάδα έχουμε γκρίνια από το τιμ της ομάδας και με παρακάλια εκτός δήμου βρίσκεται κάθε Παρασκευή ένας άνθρωπος που με το φιλότιμό του, επειδή έκανε αυτή τη δουλειά πριν χρόνια». Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο Π. Βαλσαμίδης, «πριν λίγες μέρες είχαμε σοβαρό τραυματισμό ποδοσφαιριστή με κάκωση μηνίσκου επειδή το χόρτο ήταν 15 πόντους. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει άμεση επέμβαση και επιβαρυνθήκαμε και χίλια ευρώ για αυτό το πράγμα» (σύμφωνα με πληροφορίες η αναφορά του κ. Βαλσαμίδη είναι για τον Σάκη Δανίδη, που πριν ένα μήνα τραυματίστηκε σοβαρά).

Όπως προσθέτει ο κ. Βαλσαμίδης, «συνήθως η απάντηση των τοπικών είναι “κουρεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, γιατί πάλι”; Ενώ πρέπει να κουρεύεται δύο φορές την εβδομάδα, καθώς από Παρασκευή, ήδη την Δευτέρα – Τρίτη είναι ψηλά το χορτάρι. Ούτε προπόνηση μπορούμε να κάνουμε, κινδυνεύουμε με τραυματισμό, ενώ και το βάψιμο των γραμμών το έχει αποποιηθεί ο Δήμος και είπε “κάντε ό,τι νομίζετε”».

Tο πιο ενδιαφέρον είναι ότι, όπως γνωστοποίησε ο Παναγιώτης Βαλσαμίδης, «όλα αυτά τα έχουμε καταθέσει εγγράφως από τον Ιούλιο. Είναι αρμοδιότητα του δήμου. Αν δεν μπορεί, ας συζητήσουμε την παραχώρηση του γηπέδου. Όμως δεν λάβαμε ποτέ απάντηση στο έγγραφο που στείλαμε».

«Ζητάμε τα αυτονόητα και εύκολα, αλλά δεν μπορώ να ακούω ότι δεν υπάρχουν λιπάσματα τα οποία πήγαμε και αγοράσαμε εμείς αλλά και ότι δεν χρειάζεται κούρεμα το γήπεδο, όπως μας είπαν οι υπάλληλοι του ΑΠΟΚΔΑ, ακόμα και ο πρόεδρός του που είπε “κουρεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, δε νομίζω ότι χρειάζεται και αυτήν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού Εθνικού.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι με εθελοντική εργασία τα μέλη της διοίκησης της ομάδας και φίλαθλοι προχώρησαν στο βάψιμο των γραμμών, ακόμα και στην καθαριότητα του γηπέδου. «Έχουμε κάνει προσωπικές εργασίες, είμαστε εθελοντές αλλά κάποια πράγματα όπως την συντήρηση του γηπέδου, το κούρεμα, το βάψιμο των γραμμών και η καθαριότητα είναι μια βοήθεια, για να μην το χαρακτηρίσω απαίτηση, που οφείλει να την παράσχει ο Δήμος».

Σε ερώτηση για τις επιχορηγήσεις που έχει λάβει ο Εθνικός από τον Δήμο και μέσω των οποίων ενδεχομένως να μπορούσε να χρηματοδοτήσει όλα αυτά ο σύλλογος, απάντησε ότι «πέρυσι μόλις 3.000 ευρώ λάβαμε σαν ποδοσφαιρικό τμήμα μετά από πέντε χρόνια μηδενικής επιχορήγησης». Στα φετινά αιτήματα προς τον δήμαρχο Β. Λαμπάκη «δεν ζητήσαμε ούτε ευρώ, αλλά κάποια πράγματα οφείλουν να συντηρούνται από τον Δήμο, όπως όσα προανέφερα ή και ο φωτισμός, ειδικά τώρα που από τους προβολείς που έχει το στάδιο, μόνο τρεις τέσσερις λάμπες καίνε».

Ο κ. Βαλσαμίδης επισήμανε ότι λόγω αυτής της μη βοήθειας, υπάρχει κάθε φορά σοβαρός κίνδυνος ο διαιτητής να κρίνει το γήπεδο ακατάλληλο, εφόσον δεν έχει κουρευτεί το χόρτο του. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα ο υπάλληλος του γηπέδου μου ζήτησε να του δώσουμε πετρέλαιο για το κουρευτικό του Δήμου»!!!  «Εγώ ντρέπομαι για αυτό το πράγμα σαν δημότης Αλεξανδρούπολης», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι αυτό έγινε «όχι μία φορά, αλλά αρκετές». Ο κ. Βαλσαμίδης κατέληξε: «Αν δεν μπορεί ο Δήμος, ας αναθέσει σε εμάς την συντήρηση του γηπέδου, αλλά να το ξέρουμε. Δεν έχουμε σκοπό την μόνιμη αντιπαράθεση. Ας κάτσουμε σε ένα τραπέζι, αλλά να γίνει κάτι…».

Άμεση ήταν η απάντηση στην ίδια εκπομπή από τον πρόεδρο του ΑΠΟΚΔΑ Σάββα Σεφερειάδη, που αντί να ρίξει τους τόνους, μάλλον έριξε κι άλλο… λάδι στην φωτιά με όσα είπε – ερχόμενος σε ευθεία αντιπαράθεση με τον κ. Βαλσαμίδη και διαψεύδοντας πολλά από όσα νωρίτερα είχε καταγγείλει.

«Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με τον φίλο μου τον Παναγιώτη Βαλσαμίδη και γνωρίζει την πραγματικότητα, δεν ζει σε άλλο κόσμο. Οι δουλειές που έχουν γίνει στο γήπεδο δεν έγιναν ποτέ ξανά τα τελευταία χρόνια. Το κακό είναι ότι το γήπεδο είναι παλιό» είπε αρχικά.

Μάλιστα πρόσθεσε, αφήνοντας σαφέστατες υπόνοιες ότι ο Εθνικός πρέπει να πληρώνει τον Δήμο για το γήπεδο και όχι να έχει απαιτήσεις : «Εγώ γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι σε όλη την επικράτεια, όταν ένα γήπεδο δεν σου ανήκει, το νοικιάζεις. Και ο παναθηναϊκός πριν ξαναπάει στην Λεωφόρο και έπαιζε στο ΟΑΚΑ, πλήρωνε τα μαλλιοκέφαλά του». Μάλιστα, στο σχόλιο ότι ο ΠΑΟ έχει μια ομάδα εφοπλιστών από πίσω, απάντησε: «Και τι να κάνουμε; Αν δεν έχεις λεφτά, μην κάνεις ομάδα. Και εφόσον κάνεις ομάδα αλλά δεν αντέχεις, ας μην κάνεις πρωταθλητισμό, ας κάνεις μόνο αθλητισμό».

Σε σχέση με τα έργα που έχουν γίνει, ο κ. Σεφερειάδης σχολίασε: «Εμείς φέτος κάναμε τις πόρτες σε όλη την περίμετρο, επιδιόρθωση και βάψιμο αποδυτηρίων, ποτίζεται το χόρτο. Δυο φορές την εβδομάδα τι να κουρέψουμε, το χώμα; Υπερβολές είναι αυτές. Πρέπει να μείνει μια μέρα το γήπεδο να ξεκουράζεται, είναι υπερφορτωμένο. Εκεί είναι ο στίβος του εθνικού που κάνει τα πάντα και δεν το σέβεται κανένας το γήπεδο. Τρέχουν στο γκαζόν. Ο εθνικός του στίβου ρίχνει ακόντια και σφύρα και ταλαιπωρεί το γκαζόν. Ωστόσο Το γήπεδο είναι πεντακάθαρο. Φτιάξαμε τις βάσεις στους πάγκους, είναι καινούριες».

Σε ερώτηση για τον τραυματισμό του παίκτη που κατήγγειλε ο κ. Βαλσαμίδης, ο κ. Σεφερειάδης απάντησε: «Ο τραυματισμός μπορεί να επέλθει από οτιδήποτε». Και συνέχισε αναφερόμενος σε παροχές του Δήμου προς τον Εθνικό: «Ο Εθνικός μετακινήθηκε με λεωφορεία του Δήμου. Αυτά που άκουσα ήταν τελείως παράλογα. Οι γραμμές είναι ευθύνη της ομάδας που χρησιμοποιεί το γήπεδο. Θα ξαναθυμίσω το παράδειγμα του Παναθηναϊκού. Έλεος με αυτά που ακούω. Πολλά είναι υπερβολές Δεν θέλω να συγκρουστώ, αλλά δεν μπορώ να ακούω τέτοια πράγματα».

Σε σχέση με το έγγραφο αίτημα του Εθνικού προς τον Δήμο που όπως καταγγέλθηκε, έχει μείνει αναπάντητο, ο πρόεδρος του ΑΠΟΚΔΑ προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση: «Εγω δεν έχω λάβει γνώση κανενός εγγράφου. Δεν έχω πάρει απολύτως τίποτα στα χέρια μου εγώ. Ούτε μου κοινοποιήθηκε ούτε έγινε γνωστό κάτι τέτοιο».

Σε σχέση με το γεγονός ότι δεν είχε κουρευτεί το χόρτο, σχολίασε: «Το γήπεδο ήταν μέσα στο νερό. Αν μπορεί να μπει ένα μηχάνημα, θα μπω μόνος μου και θα το κάνω Αν στεγνώσει το χόρτο, θα το κουρέψουμε». Σε σχέση με το ότι αναγκάστηκε να δώσει ο Εθνικός πετρέλαιο για να δουλέψει το χορτοκοπτικό μηχάνημα, επίσης το διέψευσε: «Δε νομίζω ότι έχει γίνει αυτό με το πετρέλαιο, το πληρώνει ο Δήμος. Και πέρυσι που ήμουν και φέτος. Δεν έχει γίνει τέτοιο πράγμα, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου. Το πετρέλαιο είναι δικό μας και το προμηθευόμαστε εμείς».

Στο τέλος, κατέληξε την τοποθέτησή του: «Έχουμε κάνει πολλά από όσα ειπώθηκαν ότι δεν έχουν γίνει. Ο χώρος είναι ανοιχτός και όποιος θέλει μπορεί να πάει, να δει και να διαπιστώσει από μόνος του τι έχει γίνει και τι όχι. Έχουμε ξοδέψει σαν Δήμος πάνω από 30.000 ευρώ για αυτό το γήπεδο».

Συμπέρασμα; Τα λέει όλα το σχόλιο του Δημήτρη Κολιού στο τέλος των συνεντεύξεων αυτών: Τόσες ώρες μιλήσαμε, άκρη δεν βγάλαμε…

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΚΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΑΒΒΑ ΣΕΦΕΡΕΙΑΔΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ