Ύποπτο χειραγώγησης και το περσινό Ολυμπιακός – Πανθρακικός! Οι ομοιότητες και οι διαφορές…

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Δεν ήταν η πρώτη φορά που χαρακτηρίστηκε ως ύποπτος χειραγώγησης αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Πανθρακικό στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Και το παιχνίδι της περσινής σεζόν ανάμεσα στις δύο ομάδες είχε κριθεί ως ύποπτο, αν και τότε είχε έρθει ένα πολύ πιο φυσιολογικό αποτέλεσμα, ήττα μεν του Πανθρακικού αλλά με 2-0 και όχι με 5-1 όπως τώρα.

Όπως έγραφε τότε το ThrakiSportS, είχε κριθεί ύποπτος ο αγώνας Ολυμπιακού – Πανθρακικού που φιλοξενήθηκε στις 15 Μαρτίου στο Στάδιο Καραϊσκάκη και έληξε με 2-0 υπέρ των ερυθρολεύκων. Όπως επισημαίνονταν ωστόσο τότε, δεν μπορούσε να θεωρηθεί ύποπτο το σκορ, ούτε το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πετύχει τέρμα η ομάδα της Κομοτηνής επί των πρωταθλητών, αλλά την ΟΥΕΦΑ κινητοποίησαν τα μεγάλα ποσά που φαίνεται να παίχτηκαν στο στοίχημα σε αυτό το παιχνίδι και ως προς τα συγκεκριμένα σημεία.

Η διαφορά λοιπόν εκείνου του ύποπτου αγώνα με τον τωρινό είναι το γεγονός ότι εκείνο το ματς το είχε αποστείλει η ίδια η ΟΥΕΦΑ με φάκελο στην ΕΠΟ, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε κάτι τέτοιο αλλά την έκθεση μιας άλλης, ανεξάρτητης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που δηλώνει ότι καταπολεμά το match fixing αλλά δεν αναγνωρίζεται επισήμως από την ΟΥΕΦΑ παρά μονάχα από συγκεκριμένες ομοσπονδίες καθώς και συγκεκριμένες ομάδες.

Οι ενδείξεις της ΟΥΕΦΑ προκύπτουν βέβαια από τη σχετική μελέτη ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης της εταιρείας «Sports Radar» με την οποία και συνεργάζεται, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί αναξιόπιστος ο συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο χαρακτηρίζονται «ύποπτα» τα παιχνίδια.

Ο συγκεκριμένος περσινός αγώνας του Πανθρακικού με τον Ολυμπιακό ήταν ο μόνος της ομάδας της Κομοτηνής (και γενικά της Θράκης) που χαρακτηρίστηκε ύποπτος σε σύνολο 11 αγώνων που αναφέρθηκαν από την ΟΥΕΦΑ στις ελληνικές αρχές. Ωστόσο δεν είναι ο μόνος στα χρόνια της παρουσίας της στην Super League.

Άλλα τρία παιχνίδια της περιόδου 2009-2010 είχαν χαρακτηριστεί ύποπτα από την ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με λίστα συνολικά 27 αγώνων, η οποία μάλιστα είχε αποκαλυφθεί μέσα από ερώτηση στην ίδια την Βουλή του τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ και νυν της ΝΔ Θανάση Πλεύρη. Ο λόγος για τα παιχνίδια πρωταθλήματος Πανθρακικός – Πανιώνιος (10/1/2010) και Πανθρακικός – ΠΑΣ Γιάννινα (14/3/2010) που είχαν χαρακτηριστεί ως “ελαφρώς ύποπτοι” και την αναμέτρηση κυπέλλου Καλλιθέα – Πανθρακικός 1-0 (28/10/2009) που είχε χαρακτηριστεί ως “σοβαρά ύποπτος”.

Για κανένα από αυτά τα παιχνίδια, όπως και για οποιοδήποτε άλλο έφτασε ποτέ στις ελληνικές αρχές, δεν αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από τις υποψίες με αποτέλεσμα ουσιαστικά να τεθούν στο αρχείο. Η διαφορά με την τωρινή περίπτωση είναι ότι αφενός σε όλες τις προηγούμενες οι φάκελοι έφτασαν από την ίδια την ΟΥΕΦΑ, κάτι που δεν ισχύει για την τωρινή, αφετέρου ότι ενώ στις προηγούμενες υπήρχαν γενικόλογες αναφορές, τώρα υπάρχει ρητή εκτίμηση για το σε ποιους πέφτουν οι υποψίες για την πιθανή χειραγώγηση – άρα και νομιμοποιητικός λόγος να υπάρξουν αντιδράσεις από αυτούς που φέρονται να κατηγορούνται και να στιγματίζονται…