Ο Άλεξ Ταξιλδάρης γράφει για το (νέο) ρατσιστικό αποκλεισμό του από τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Όπως ανέφερε από την περασμένη εβδομάδα το ThrakiSportS, ο φετινός λαμπερός κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας τα είχε για ακόμα μια φορά όλα, εκτός από τους παραολυμπιονίκες. Όπως αναφέραμε, παρόλο που πέρυσι είχαν αναφέρει οι αρμόδιοι ότι θα λαμβάνονταν η πρόνοια ώστε φέτος να μπορέσουν να συμμετάσχουν αθλητές με αναπητικά αμαξίδια, κάτι τέτοιο δεν συνέβη για ακόμα μία φορά.

Με αφορμή αυτόν τον νέο αποκλεισμό, ο κομοτηναίος παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης έγραψε ένα άρθρο, εκ μέρους και των υπολοίπων συναθλητών του ΑΜΕΑ, καταγγέλοντας ότι για μια ακόμα χρονιά αποκλείονται από τη μεγαλύτερη γιορτή του μαζικού αθλητισμού. Συγκεκριμένα, μοιράστηκε με τους αναγνώστες του andro.gr «όσα έμαθε τον τελευταίο χρόνο». Δεν είναι και λίγα. Διαβάστε: 

• Έμαθα ότι, όταν ακούω «όλος ο κόσµος του ειδικού αθλητισµού στον Μαραθώνιο της Αθήνας», πρόκειται µόνο για όσους χαρακτηρίζονται ως «ειδικοί αθλητές» και χαίροµαι που διαπιστώνω ότι υπάρχει και άλλος ένας τίτλος για να αποκτήσω στο µέλλον και να γίνω ακόμη… ειδικότερος.
• Ότι όταν ακούω «Ανοιχτός σε όλους» είναι µόνο για όσους επιτρέπεται να «εισέλθουν». Όχι για όσους… δεν επιτρέπεται!
• Ότι όλοι εµείς οι δεκάδες και προσεχώς εκατοντάδες πολίτες και αθλητές που έχουµε επιλέξει να είµαστε ενεργά µέλη του δροµικού κινήµατος, είµαστε «δύο Έλληνες αθλητές µε Χειρήλατα Αμαξίδια».
• Ότι ο ΣΕΓΑΣ «έχει απόλυτο σεβασµό στους αθλητές ΑµεΑ και Παραολυµπιονίκες» και δυστυχώς, αν θα ήθελα έστω να με σέβεται , ακόµη κι αν δεν µε αφήνει να χαρώ τη συµµετοχή μου στη διαδροµή που αποτελεί το όνειρο κάθε δροµέα, θα πρέπει στο άμεσο µέλλον να γίνω ένα από τα δύο. Με άλλα λόγια, τους πολίτες με αναπηρία που τυγχάνουν χρήστες χειρήλατου αµαξιδίου και απλώς φίλοι του δροµικού κινήµατος, τους σέβεται επίσης;
• Ότι η διαδροµή του Κλασικού Μαραθωνίου σήµερα, όπως και πέρυσι, είναι «επικίνδυνη» για συµµετοχή ΑμεΑ χρηστών χειρήλατου αµαξιδίου και «κλασικού» αµαξιδίου.
• Ότι δέκα χρόνια πριν, το 2004, η ίδια διαδροµή παραδόξως δεν ήταν επικίνδυνη, και 45 περίπου αθλητές ΑµεΑ διένυσαν τη διαδροµή αυτή στο πλαίσιο των Παραολυµπιακών Αγώνων της Αθήνας της ίδιας χρονιάς.
• Ότι δέκα χρόνια µετά, το 2014, αντί να έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά αναγνωρίζουμε ότι έχουμε πάει τουλάχιστον ένα βήμα πίσω.
 • Ότι η Οργανωτική Επιτροπή του µαραθωνίου της Αθήνας είναι 39 χρόνια πίσω από την αντίστοιχη ΟΕ του μαραθωνίου της Βοστόνης: Εκεί, το 1975 (!) για πρώτη φορά επετράπη η συμμετοχή αμαξιδίων και χειρήλατων στον «ΚΑΝΟΝΙΚΟ» αγώνα ταυτόχρονα με «ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ» αθλητές.
• Ότι οι Τεχνικοί Σύµβουλοι της ΕΑΟΜ-ΑµεΑ, οι οποίοι έχουν διοργανώσει κάθε δυνατή αθλητική διοργάνωση µε αυτοσκοπό τη συμμετοχή ΑμεΑ υπερβαίνοντας και τον εαυτό τους μερικές φορές, και έχουν βιώσει από κοντά την ολοκλήρωση της διαδρομής του κλασικού Μαραθωνίου από χρήστες χειρήλατων αµαξιδίων, δεν µπορούν να εξασφαλίσουν σήμερα την ασφαλή συµµετοχή χρηστών χειρήλατων αμαξιδίων στη διαδροµή αυτή.
• Ότι, αντιθέτως, η συµµετοχή σε δροµικές διοργανώσεις στην Κοµοτηνή όπου ζω είναι ασφαλής για όποιον θέλει να συμμετάσχει σε αυτές. Και ακόμα:
• Ότι η συµµετοχή σε δροµικές διοργανώσεις στα Ιωάννινα είναι ασφαλής για όποιον θέλει να συμμετάσχει σε αυτές.
• Ότι η συµµετοχή σε δροµικές διοργανώσεις στη Θεσσαλονίκη (είτε την ηµέρα είτε σε νυκτερινούς αγώνες ) είναι ασφαλής για όποιον θέλει να συμμετάσχει σε αυτές.
• Ότι η συµµετοχή σε δροµικές διοργανώσεις στο Βόλο είναι ασφαλής για όποιον θέλει να συμμετάσχει σε αυτές.
• Ότι η συµµετοχή σε δροµικές διοργανώσεις στις Σπέτσες είναι ασφαλής για όποιον θέλει να συμμετάσχει σε αυτές.
• Ότι η συµµετοχή σε δροµικές διοργανώσεις στον Πειραιά είναι ασφαλής για όποιον θέλει να συμμετάσχει σε αυτές.
• Ότι η συµµετοχή στο Ladies Run στο Καβούρι είναι ασφαλής για όποια κυρία με χειρήλατο αμαξίδιο θέλει να συµµετάσχει σε αυτό.
• Ότι η συµµετοχή σε δροµικές διοργανώσεις εκτός Ελλάδος, από τις Η.Π.Α. µέχρι την Γκάµπια, είναι ασφαλής για όποιον θέλει να συμμετάσχει σε αυτές. • Ότι µάλλον δεν είµαι ο µόνος που ενοχλούµαι (σχετική Επερώτηση από τον Βουλευτή Ηρακλείου Κρήτης κ. Κώστα Δαμαβολίτη, άρθρο του Αριστομένη Νικολόπουλου «Αθλητές ενός κατώτερου Θεού», «Ακόµα και στην Γκάμπια αποδεκτοί» κ.ο.κ.).
• Ότι τελικά δεν είµαι ο μόνος γραφικός.
• Ότι τελικά δεν είµαι ο μόνος αποκλεισμένος.
• Ότι τελικά δεν είμαι μόνος.
• Ότι τελικά το όνειρο µου να βιώσω τη μοναδική εμπειρία του να διανύσω τη διαδρομή – μύθο για κάθε δρομέα σε κάθε µέρος του κόσμου, την Κλασική Διαδροµή του Μαραθωνίου πάνω σε τρεις ρόδες, θα κρατήσει για έναν ακόµη χρόνο… Σας δηλώνω, όµως, για να το µάθετε κι εσείς ότι κάθε χρόνο αυτοί οι «δύο» είμαστε και περισσότεροι, και αργά ή γρήγορα το όνειρό μας θα γίνει πραγματικότητα και εκεί, στη γιορτή μας, θα είστε καλεσμένοι και διοργανωτές!

Κλείνοντας, λαμβάνω την πρωτοβουλία να υπογράψω για τους κάτωθι:

1. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, παραολυμπιονίκης της κολύµβησης και χρήστης χειρήλατου αμαξιδίου.

2. Μιχάλης Ραγκούσης, πολίτης με αναπηρία, συμμετέχων με χειρήλατο αμαξίδιο σε μαραθώνιους.

3. Αντώνης Κυµούνδρης, παραολυμπιονίκης κολύμβησης και συμμετέχων µε χειρήλατο αμαξίδιο στο νυχτερινό ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης.

4. Φερνάντες Σεζόν, παραολυµπιονίκης σφαίρας και συμμετέχων με χειρήλατο αμαξίδιο στο Σπέτσες μίνι μαραθώνιο.

5. Χρήστος Μπαµπαλής, πολίτης με αναπηρία, χρήστης χειρήλατου αμαξιδίου και συμμετέχων στο street relays Ioannina.

6. Παναγιώτης Ντριανταφύλλου, παγκοσμιονίκης ξιφασκίας σε αμαξίδιο, αθλητής του μπάσκετ σε αμαξίδιο και συμμετέχων με χειρήλατο αμαξίδιο στο Σπέτσες µίνι µαραθώνιο.

7. Πέτια Πέτροβα, χρήστης χειρήλατου αμαξιδίου και συμμετέχων σε νυχτερινό ηµιμαραθώνιο στη Θεσσαλονίκη.

8. Χρήστος Κωσταντακόπουλος, πολίτης με αναπηρία και συμμετέχων με χειρήλατο αμαξίδιο στο Σπέτσες µίνι µαραθώνιο.

9. Αντώνης Σαπουτζόγλου, πολίτης µε αναπηρία, χρήστης χειρήλατου αμαξιδίου.

10.Θεόδωρος Σαµωνάς, αθλητής του ράγκμπι σε αμαξίδιο, χρήστης χειρήλατου αμαξιδίου και συμμετέχων στη Θεσσαλονίκη και στις Σπέτσες σε μαραθώνιους.

11.Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πολίτης με αναπηρία και χρήστης χειρήλατου αμαξιδίου.

12. Δηµήτρης Τσικουρέλης, πολίτης με αναπηρία, συμμετέχων στη Θεσσαλονίκη σε μαραθώνιους με χειρήλατο αμαξίδιο.

13. Γιάννης Παπαδόπουλος, πολίτης με αναπηρία και συμμετέχων με χειρήλατο αμαξίδιο σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη σε μαραθώνιο.

14. Φάνης Παπαδηµητρίου, αθλητής του ράγκμπι σε αμαξίδιο και συμμετέχων με χειρήλατο αμαξίδιο σε μαραθώνιο στη Θεσσαλονίκη.

15. Βαγγέλης Νίκου, αθλητής χειρήλατου αγωνιστικού αμαξιδίου, συμμετέχων σε αγώνες και μαραθώνιους.

Και ελπίζω εκ μέρους τόσων και τόσων -ας φανταστούμε να είχαν τη δυνατότητα- κατόχων χειρήλατων αμαξιδίων, αγωνιστικών ή μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό…

Αλέξανδρος Ταξιλδάρης.