Ποιά είναι η εταιρεία που κατηγορεί τον Πανθρακικό για χειραγώγηση του αγώνα με τον Ολυμπιακό

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Εδώ και 24 ώρες η είδηση της πιθανής χειραγώγησης του αγώνα Ολυμπιακός – Πανθρακικός και μάλιστα με τις υποψίες να πέφτουν σε παίκτες του Πανθρακικού, σύμφωνα με έκθεση της Federbet, αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία συζήτησης των φιλάθλων και στα κύρια θέματα των αθλητικών κι όχι μόνο ιστοσελίδων επισκίασε πολλές άλλες σημαντικές αθλητικές ειδήσεις, ανάμεσά τους και αυτήν της παρουσίασης του νέου προπονητή της ομάδας της Κομοτηνής.

 

Ποια όμως είναι αυτή η εταιρεία που έβαλε στον Πανθρακικό την«ταμπέλα» της ομάδας που κρίνεται ύποπτη για χειραγώγηση αγώνα; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η Federbet είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα στις Βρυξέλλες και δρα τα τελευταία χρόνια κατά του φαινομένου της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδρύθηκε το 2010 από ανθρώπους, οι οποίοι είχαν στο βιογραφικό τους μεγάλες καριέρες σε στοιχηματικές εταιρείες και γνώριζαν πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις.

Όπςως δηλώνει η εταιρεία, μάχεται για την καταπολέμηση της χειραγώγησης. Ωστόσο οι δύο κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, η Παγκόσμια της FIFA και η Ευρωπαϊκή της UEFA εξακολουθούν να αρνούνται διακριτικά, οποιαδήποτε άμεση συνεργασία με τον συγκεκριμένο μη κυβερνητικό οργανισμό. Το ίδιο κάνουν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, ανάμεσά τους και η ελληνική. Εξαίρεση αποτελεί η ισπανική λίγκα που έχει συνάψει σχετική συμφωνία, αναγνωρίζει τις εκθέσεις της και τις λαμβάνει σοβαρά υπόψιν.

Αντιθέτως, τόσο η FIFA όσο και η UEFA (αλλά και η ΕΠΟ και οι ελληνικές αρχές) αποδέχονται μόνο τις εκθέσεις της Sportradar, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτές κύρια πηγή πληροφοριών είναι η… Federbet. Ποιος είναι ο λόγος που οι περισσότερες ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες αποφεύγουν απευθείας συνεργασία με την Federbet; Όπως αναφέρει σε εκτενές άρθρο της iefimerida, Ψάχνοντας να βρει κάποιος την αιτία της μη άμεσης συνεργασίας, δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα.

Η Federbet λειτουργεί καθαρά και μόνο βάσει αριθμών. Τι σημαίνει αυτό;Έχοντας πρόσβαση σε κάποιες μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες και σε εργαλεία τα οποία παρουσιάζουν σε real time την διακύμανση των αποδόσεων (Sportradar), κρίνουν ανάλογα με την κίνηση των τιμών. Ανώτατα στελέχη του οργανισμού παρομοιάζουν τις αποδόσεις με τις μετοχές. Ισχυρίζονται ότι εκτός από τα διεθνή χρηματιστήρια, υπάρχουν και τα χρηματιστήρια των αποδόσεων. Όπως βουλιάζουν ή παίρνουν υπεραξία κάποιες μετοχές, έτσι πέφτουν και οι αποδόσεις. Και φυσικά όταν πέφτουν, υπάρχει δόλος!

Πόσο ασφαλές βέβαια μπορεί να είναι ένα τέτοιο συμπέρασμα; Η πτώση μιας απόδοσης σύμφωνα με την Federbet οδηγεί σε ενδεχόμενη χειραγώγηση χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση ο οργανισμός να δώσει περισσότερα στοιχεία. Κάποιες στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με τον οργανισμό, δίνουν κατά καιρούς περισσότερα στοιχεία. Πρόσφατα, κορυφαία στοιχηματική εταιρεία,ανέφερε στην έκθεσή της ότι δέχθηκε μεγάλο ποντάρισμα σε μια αναμέτρηση της 2ης κατηγορίας της Σουηδίας ώστε να έχει συνολικά περισσότερα από 3,5 γκολ και ενώ το ματς ήταν ήδη σε εξέλιξη χωρίς σκορ. Αυτόματα οι αριθμοί «βούλιαξαν» και η Federbet στιγμάτισε δύο ομάδες, 22 ποδοσφαιριστές και μια ολόκληρη κατηγορία. Ακόμη και αν οι ισχυρισμοί είναι σωστοί, η κάθε υπόθεση δεν είναι σωστά δεμένη.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, φτάνουν στις ομοσπονδίες κάθε χώρας φάκελοι με τα «ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια». Από εκεί και πέρα είναι καθαρά στη δικαιοδοσία της κάθε ομοσπονδίας να ψάξει περισσότερο στην υπόθεση. Στην Ελλάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, έχουν φτάσει δύο φάκελοι για ύποπτα παιχνίδια. Κοινός παρανομαστής και των δύο αναμετρήσεων τα πολλά γκολ και η νίκη του φαβορί με πολλά τέρματα διαφορά. Σύνηθες θα ισχυριστεί κάποιος, όχι όμως και οι άνθρωποι της Federbet.

Όπως εξηγούν οι άνθρωποί της, κάθε πρωτάθλημα έχει τα δικά του bet limits. Αν ένα παιχνίδι σε κάποια διοργάνωση παίρνει κατά μέσο όρο στη σεζόν συνολικά πονταρίσματα ύψους 200,000 ευρώ και ξαφνικά κάποιος ποντάρει 100,000 σε ένα σημείο του αγώνα, τότε αυτόματα χτυπάει alert στα συστήματα της Federbet και το ματς χαρακτηρίζεται «ύποπτο προς χειραγώγηση». Λογικό; Όχι, αλλά ίσως να μην είναι και εντελώς λανθασμένο. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι είχε κάθε δικαίωμα να ποντάρει ένα συγκεκριμένο σημείο. Άλλωστε η έρευνα της Federbet σταματά, εκεί που παύουν να έχουν πρόσβαση οι αριθμοί.

Για αυτό υπάρχει και ο αντίλογος. Όπως πάντα αναφέρει η iefimerid, φυσικά δεν θα βγει ποτέ στην επιφάνεια ένα ματς «ύποπτο προς χειραγώγηση» όπου το φαβορί δεν επικράτησε. Το γιατί το καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε. Από την στιγμή που η Federbet συνεργάζεται με τις στοιχηματικές εταιρείες, οι τελευταίες στέλνουν σήματα «κινδύνου» κάθε φορά που χάνουν και όχι φυσικά κάθε φορά που χάνουν οι παίκτες. Και είναι φυσιολογικό οι εταιρείες αν χάνουν χρήματα όταν κερδίζουν τα φαβορί, γιατί σε αυτά ποντάρει ο περισσότερος κόσμος.

Μια στοιχηματική εταιρεία έχει κάθε δικαίωμα να προστατευθεί από οποιοδήποτε μεγάλο ποντάρισμα. Επειδή δεν μπορεί όμως να «κλειδώσει» κάποιον παίκτη κινείται στην άλλη πλευρά. Μόλις παρατηρήσει ότι δέχεται μεγάλο ποσό σε κάποιο ποντάρισμα, το οποίο ενδεχομένως να στοιχίσει χιλιάδες ευρώ, ρίχνει την απόδοση προκειμένου να αποτρέψει κι άλλους παίκτες να ποντάρουν στο ίδιο σημείο. Αυτή η τιμή που βουλιάζει είναι σύμφωνα με την Federbet ύποπτη, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από τι πραγματικά προήλθε.

Τα ελληνικά παιχνίδια που συχνά-πυκνά βρίσκονται μέσα στη λίστα της Federbet έχουν ένα μεγάλο φαβορί. Στις δύο αναμετρήσεις που έχουν αποκαλυφθεί για το φετινό πρωτάθλημα, την πρώτη ήταν ο ΠΑΟΚ με αντίπαλο την Βέροια και την δεύτερη ο Ολυμπιακός απέναντι στον Πανθρακικό. Αν το φαβορί αυτό επιβεβαιωθεί, τότε ο χαρακτηρισμός «ύποπτο ματς προς χειραγώγηση» βγαίνει σε χρόνο dt, όμως στο αντίθετο τελικό αποτέλεσμα όπου και τα λεφτά των παικτών χάνονται, δεν έχει συμβεί ποτέ τίποτα. Ωστόσο στις συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις αυτό που χαρακτηρίζεται ύποπτο δεν είναι το ποιος θα νικήσει, αλλά το εύρος της νίκης και αν αυτή θα έχει πάνω από τρία γκολ διαφορά. Και εκεί υπήρξαν τα πονταρίσματα και γεννήθηκε η υποψία.

Βλέποντας ωστόσο κανείς δια ζώσης την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Πανθρακικό, καταλάβαινε σχεδόν από το πρώτο λεπτό ότι οι Κομοτηναίοι κινδυνεύουν να ηττηθούν όχι απλά με τρία αλλά ίσως και με… 13 γκολ διαφορά. Η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανής και -κακά τα ψέματα- το τελικό 5-1 μάλλον κολλακευτικό είναι για την θρακιώτικη ομάδα με βάση την εικόνα του ματς όσων το παρακολουθήσαμε μέσα στο Στάδιο Καραϊσκάκη…

 

Материалы по теме:

Εργασίες στο γήπεδο του ΑΟΞ για την βελτίωση του χόρτου
Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης -  Ξεκίνησαν οι εργασίες στο γήπεδο του ΑΟΞ για την βελτίωση του αγωνιστικού χώρου από τους ...
ΕΠΣ Έβρου: Χέρι-χέρι στην κορυφή Εθνικός και Φέρες! Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Α’ Κατηγορίας
  Με τους αγώνες της 5ης αγωνιστικής συνεχίστηκε το πρωτάθλημα στην Α’ ΕΠΣ Έβρου, και είχαμε συνολικά 2 νίκες φιλοξενούμενων, 2 ισοπαλίες και μόλις μία ...
Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ξάνθης στο μπαράζ για την παραμονή
Ανταπόκριση από την Αθήνα: Δημήτρης Αρβανιτίδης -  Οκτώ ομάδες είναι οι υποψήφιες για να αντιμετωπίσει σε... σχεδόν δύο μήνες η Skoda Ξάνθη στον αγώνα ...
Β’ Εθνική: Ο πρώτος «έλεγχος» των παικτών και προπονητών από την Θράκη στις ομάδες εκτός Θράκης
  Μετά από μεγάλη αναμονή ξεκίνησε επιτέλους το πρωτάθλημα της Football League με τον Πανθρακικό να γνωρίζει την ήττα στην πρεμιέρα του στην Σπάρτη με ...
ΕΠΣ Έβρου: Μια…εντεκάδα ανανεώσεων για τον Άρδα Καστανέων
Έντεκα συνολικά ποδοσφαιριστές συμφώνησαν να συνεχίσουν και τη νέα σεζόν στον Άρδα Καστανέων. Δύο ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν πέρσι για πρώτη φορά και ανανέωσαν για 2η χρονιά ...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here