Όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση του Μανουέλ Ρόκα ως νέου προπονητή του Πανθρακικού

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Δημήτρης Μπακιρτζής

– Ο Κάσες Μανουέλ Χοσέ Ρόκα παρουσιάστηκε, και επίσημα, από τη διοίκηση του Πανθρακικού, την οποία ευχαρίστησε στα πρώτα του λόγια για την εμπιστοσύνη της, τονίζοντας ότι ξέρει την ευθύνη που αναλαμβάνει αλλά δε θεωρεί ότι είναι ρίσκο η δουλειά του στην ομάδα της Κομοτηνής. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ομάδας Δημήτρης Τζελέπης όσο και ο μεγαλομέτοχος Τάσος Καραολάνης, όπως και μια εβδομάδα πριν, κατά την ανακοίνωση του διαζυγίου με τον Άκη Μάντζιο.

Αρχικά ο μεγαλομέτοχος του Πανθρακικού Τάσος Καραολάνης αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους δήλωσε: «Μετά το διαζύγιο του Άκη Μάντζιου με την ομάδα μας είχαμε επαφές με διάφορους προπονητές οι οποίοι θα αναλάμβαναν την τεχνική ηγεσία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανθρακικού. Όπως ξέρετε ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του Πανθρακικού είναι το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει είτε αφορά το διοικητικό είτε το αγωνιστικό τμήμα. Μέσα από αυτό μπορέσαμε να φτάσουμε ψηλά, μέσα από αυτό ο κόσμος αγάπησε τον Πανθρακικό, μέσα από αυτό μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες και άτυχες στιγμές που παρουσιάστηκαν. Οποιοσδήποτε έρχεται στην ομάδα μας θέλουμε να αισθάνεται όμορφα που βρίσκεται εδώ. Προσπαθούμε πάντα να τους βοηθάμε και να τους υποστηρίζουμε και να λύνουμε τα όποια προβλήματα τυχόν αντιμετωπίζουν. Είναι κάτι που μας το αναγνωρίζει όλη η Ελλάδα.

Ένα από τα στοιχεία που μας έφερε σε επαφή με τον Μάνουελ είναι ότι ανήκει στην οικογένεια του Πανθρακικού από το 2008 που ήρθε σαν τερματοφύλακας. Η συνεργασία μας μπορεί να ολοκληρώθηκε το 2010 αλλά πάντα είχαμε επικοινωνία, όποτε μπορούσε ερχόταν στην πόλη μας δείγμα ότι αγάπησε την πόλη αλλά και η ίδια η πόλη τον αγάπησε. Τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος μιλήσαμε μαζί του, διακρίναμε την αγάπη του για την ομάδα και την φλόγα να δουλέψει. Ήταν δική μας επιλογή, εμένα και του Δημήτρη Τζελέπη και κανενός άλλου. Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο αγωνιστικό μονοπάτι αλλά πιστεύουμε σε αυτόν και τον υποστηρίζουμε 100%.

Κατανοούμε την στεναχώρια ίσως και απογοήτευση που υπάρχει στις τάξεις των φιλάθλων του Πανθρακικού για την πορεία στο πρωτάθλημα. Η πόλη δεν είναι μεγάλη και έτσι καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες αυτής της στεναχώριας πολλών φιλάθλων. Όλοι μας θέλαμε η ομάδα να έχει μαζέψει περισσότερους βαθμούς, να έχει παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο και να βρισκόμαστε πιο ψηλά στην βαθμολογία, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Πρέπει να ξέρουν όμως ότι και εμείς αγαπάμε τον Πανθρακικό και νιώθουμε την ίδια στεναχώρια με αυτούς με τη σημερινή βαθμολογική θέση της ομάδας. Αυτή η στεναχώρια πολλαπλασιάζεται από την στιγμή που επενδύουμε, όχι μόνο φέτος αλλά και όλα αυτά τα χρόνια, το όποιο οικονομικό ποσό ώστε ο Πανθρακικός να βρίσκεται στις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας και η πόλη της Κομοτηνής να ακούγεται επί καθημερινής βάσης.

Υπάρχει βέβαια και μια μικρή μερίδα φιλάθλων, ευτυχώς αυτή είναι μικρή, που κατέκριναν και συνεχίζουν να κατακρίνουν την ομάδα και τις επιλογές μας. Γνωρίζουμε που βρισκόμαστε, όπως γνωρίζουμε ότι οι ώρες που ασχολούμαστε τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος με την ομάδα είναι πολλές περισσότερες από αυτές που ασχολούμαστε με την οικογένεια μας. Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο καθένας μπορεί να κατηγορεί ελεύθερα χωρίς να γνωρίζει καταστάσεις και κυρίως χωρίς να σέβονται ανθρώπινες αξίες».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο νέος προπονητής του Πανθρακικού. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Χοσέ Μάνουελ Ρόκα στην επίσημη παρουσίαση του από την ομάδα της Θράκης:

«Αναλαμβάνω αυτή τη μεγάλη ευθύνη έχοντας απόλυτη συναίσθηση της κατάστασης. Όταν μιλήσαμε με τον πρόεδρο αλλά και το μεγαλομέτοχο, με ρώτησαν αν έχω άγχος ή πίεση, αλλά ανέλαβα επειδή πιστεύω απόλυτα σε αυτήν την ομάδα. Πιστεω πολύ αυτό το ρόστερ, που έδειξε και πέρυσι τι μπορεί να κάνει, αφού έχει διατηρήσει τον βασικό κορμό της, αλλά και στον Πανθρακικό σαν σύλλογο, που από τότε που εγώ αποχώρησα από την Κομοτηνή έκανε πολλά βήματα προόδου, είναι μια ομάδα με μέλλον, που δεν κοιτάζει απλώς τι θα κάνει σήμερα. Κι αυτό είναι κάτι που κοιτάζω πάντα όταν κάνω μια επιλογή. Ρίσκο για εμένα ήταν η δουλειά στον Ολυμπιακό Βόλου, αντίθετα, ο Πανθρακικός δεν είναι ρίσκο για εμένα. Ξέρω την ομάδα και θέλω πολύ να την βοηθήσω και τώρα σε μια δύσκολη στιγμή. Δε σταμάτησα ποτέ να βοηθάω την ομάδα, ακόμα και από τότε που έφυγε, αφού όποτε με χρειάστηκαν, για κάποια μεταγραφή από την Ισπανία για παράδειγμα, ήμουν στον πλευρό της. Όλοι μαζί, όχι μόνο εγώ, ο μεγαλομέτοχος κι ο πρόεδρος, αλλά όλοι εσείς, οι φίλαθλοι και οι παίκτες πρέπει να συσπειρωθούμε για το καλό του Πανθρακικού, επειδή όλοι μας αγαπάμε τον Πανθρακικό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το που θέλει βελτίωση ο Πανθρακικός, ο νέος προπονητής απάντησε: «Έχω δει πέντε αγώνες του Πανθρακικού φέτος. Τρεις από κοντά κι άλλους δύο από την τηλεόραση. Η ομάδα έχει αλλάξει ορισμένα πράγματα φέτος στο ρόστερ της, αν κι έχει κρατήσει το βασικό κορμό, αλλά νομίζω πως έχει δυνατότητες και ποιότητα. Το βασικό πρόβλημα νομίζω ότι είναι στην ψυχολογία, που έχει πέσει πολύ φέτος, εξαιτίας των αποτελεσμάτων πιθανότατα. Όταν το ποδόσφαιρο δε σε ευνοεί πρέπει να συνεχίζεις τη σκληρή δουλειά, με ψηλά το κεφάλι κι αυτό θα κάνουμε και τώρα. Θέλω οι παίκτες μου να βγάλουν ξανά στο γήπεδο το 100% που μπορούν. Από εκεί και πέρα το τακτικό κομμάτι είναι δική μου υπόθεση». Για το αν θα χρειαστεί μεταγραφική ενίσχυση τον Ιανουάριο, σχολίασε: «Πρώτα απ’ όλα μας ενδιαφέρει να μας βοηθήσουν οι παίκτες που τώρα έχουμε στο ρόστερ. Και το ρόστερ μας πιστέψτε με είναι πάρα πολύ καλό, έχουμε καλούς παίκτες και θέλουμε να ενεργοποιήσουμε αυτούς και να πάρουμε από αυτούς το καλύτερο δυνατό».

Για το αν τον ευνοεί η διακοπή λόγω εθνικής, είπε: «Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι έχουμε χρόνο να δουλέψουμε με την ομάδα τώρα στη διακοπή και με ένα φιλικό που έχει προγραμματιστεί. Δεν είναι πολύς ο χρόνος, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία για να αρχίσω να περνάω στην ομάδα τη φιλοσοφία μου στην ομάδα και στους παίκτες» Για τη αγωνιστική φιλοσοφία του (έκανε δηλώσεις και νωρίτερα σε αθηναικά μέσα), τόνισε: «Αν είδατε πέρυσι τα παιχνίδια μου στον Ολυμπιακό Βόλου, προσωπικά δε στέκομαι σε ένα συγκεκριμένο σύστημα. Το σύστημα μπορεί να αλλάζει κάθε φορά ανάλογα και με τον αντίπαλο και με τη ροή που έχει ένα παιχνίδι και φυσικά το σύστημα εξαρτάται και από τους ποδοσφαιριστές που διαθέτεις. Η φιλοσοφία μου γενικά, όμως, είναι να απολαμβάνουμε το ποδόσφαιρο, να έχουμε την μπάλα στα πόδια μας και να παίζουμε ποδόσφαιρο κατοχής, δουλεύοντας το ίδιο και στην επίθεση και στην άμυνα».