Εκδικάστηκε επιτέλους στο Εφετείο Θράκης η δολοφονία που γνώριζε μια ολόκληρη παρέα

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον άνθρωπο που έκοψε το νήμα της ζωής του 33χρονου Ιωάννη Κυριαζίδη ανήμερα της ονομαστικής του εορτής. Οικονομικές δοσοληψίες και χρήση ναρκωτικών ουσιών, τα δύο στοιχεία κλειδιά σε μία υπόθεση που απασχόλησε για έξι ώρες το δικαστήριο

 

Ένα έγκλημα που τελέστηκε το 2007, ένα πτώμα που ανακαλύφθηκε το 2010, δύο καταδικασθέντες και ένας φυγόδικος σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, συνέθεσαν τη δίκη που απασχόλησε για πολλές ώρες χθες, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης, το οποίο κατέληξε σε καταδικαστική απόφαση για τους δύο κατηγορούμενους. Πρόκειται για υπόθεση με δύο κατηγορούμενους, τους Ιωάννη Καγιαλίδη από τον Καύκασο Φλώρινας και Ευγένιο Κεσογλίδη από την Καβάλα, οι οποίοι είναι ήδη κρατούμενοι στις φυλακές Γρεβενών και κατηγορούνταν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της άμεσης συνέργειας σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, αρπαγή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ένα τρίτο πρόσωπο θα έπρεπε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της χθεσινής δίκης, να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, αφού υπήρχαν ενδείξεις ότι επίσης είχε κάποιο ρόλο στην ανθρωποκτονία. Πρόκειται για τον Αντώνιο Χάσαρη του Νικολάου, ο οποίος είναι φυγόδικος και εικάζεται ότι έχει διαφύγει σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ

Η δολοφονία τελέστηκε τα ξημερώματα της 7ης προς 8ης Ιανουαρίου 2007 σε ορεινή περιοχή του νομού Καβάλας, στα όρια των περιοχών Ελευθερούπολης και Εξοχής σε μονάδα εκτροφής χοίρων. Το θύμα ήταν ο 33χρονος τότε Ιωάννης Κυριαζίδης. Ορφανό από πατέρα και μητέρα, το άτυχο θύμα μεγάλωσε με συγγενείς του. Σε νεαρή ηλικία μόλις 22 ετών φεύγει στη Γερμανία για να εργαστεί και εκεί γνώρισε τον έναν από τους δύο κατηγορούμενους Ευγένιο Κεσογλίδη και σύναψε μαζί του φιλική σχέση. Μέσω αυτού γνωρίζει και τον πρώτο κατηγορούμενο Ιωάννη Καγιαλίδη. Το 2006 σε ηλικία 32 ετών ο Ιωάννης Κυριαζίδης αποφασίζει να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του το νομό Καβάλας, αφού είχε πει στους δικούς του ανθρώπους ότι θέλει να ζήσει πλέον στην Ελλάδα. Μετακομίζει προσωρινά σε συγγενείς του στη Θάσο και εργάζεται εκεί σε ξενοδοχείο. Τον Οκτώβριο του 2006 επιστρέφει στην Καβάλα στο πατρικό του σπίτι για να δουλέψει εκεί για το χειμώνα, μέχρι να έλθει ξανά η επόμενη τουριστική περίοδος και να εργαστεί στο νησί. Στο μεταξύ κάνει γνωριμίες και αρχίζει να αποκτά φίλους και εκεί. Μία παρέα δέκα περίπου ατόμων αναπτύσσεται και κινείται μεταξύ Καβάλας και Θεσσαλονίκης, αφού κάποιοι από την παρέα μένουν στην Καβάλα και κάποιοι στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Στο δικαστήριο γίνεται γνωστό ότι τόσο το θύμα, όσο και οι κατηγορούμενοι κάνουν χρήση ναρκωτικών. Αυτό είναι ένα στοιχείο που τονίστηκε με έμφαση στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που συνέβαλε ώστε να αναδειχθεί το κίνητρο της δολοφονίας είναι οι οικονομικές δοσοληψίες που είχαν μεταξύ τους οι τρεις άνδρες, όπως τα υπόλοιπα μέλη της παρέας. Ένα χρηματικό ποσό ύψους 12.900 ευρώ φαίνεται να σηματοδοτεί την αρχή και το τέλος μίας υπόθεσης, που κατέληξε με τη δολοφονία του 33χρονου και την καταδίκη των δύο φίλων του. Όπως έγινε γνωστό από την κατάθεση των μαρτύρων, αλλά και τις απολογίες των ίδιων των κατηγορουμένων, ο Ευγένιος Κεσογλίδης έδωσε στον Ιωάννη Κυριαζίδη το ποσό αυτό για να το κρύψει στο πατρικό του σπίτι στην Καβάλα, προκειμένου τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν, όπως ο ίδιος ο κατηγορούμενος Ευγένιος Κεσογλίδης είπε, για την αγορά ναρκωτικών. Το ποσό των 7.900 ευρώ ανήκε στον ίδιο και προέρχονταν από τη διακοπή ασφαλιστήριου συμβολαίου, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονταν από φίλους, οι οποίοι συνέδραμαν χρηματικά για την αγορά ναρκωτικών για προσωπική χρήση. Το ποσό των 12.900 ευρώ αποθηκεύτηκε σε πολυθρόνα της πατρικής οικίας του θύματος. Όταν όμως τα χρήματα αυτά εξαφανίστηκαν, τότε ξεκινάει η ιστορία που καταλήγει τελικά με τη δολοφονία του Ιωάννη Κυριαζίδη.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Είναι 7 Ιανουαρίου 2007 όταν οι τρεις φίλοι Ιωάννης Κυριαζίδης, Ευγένιος Κεσογλίδης και Ιωάννης Καγιαλίδης από την Καβάλα μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη για την αγορά κοκαΐνης. Οι δύο εκ των φίλων την ημέρα εκείνη έχουν την γιορτή τους και όλοι μαζί θέλουν να γιορτάσουν. Τηλεφωνούν στον επίσης φίλο τους και φυγόδικο Αντώνιο Χάσαρη για να τον προσκαλέσουν στην παρέα τους. Τους ενημερώνει ότι βρίσκεται στην κτηνοτροφική μονάδα του πατέρα του στην ορεινή Καβάλα και τους καλεί να πάνε εκεί για να ψήσουν όλοι μαζί. Οι τρεις άνδρες μεταβαίνουν εκεί και στήνουν ένα γλέντι στην ξύλινη καλύβα, δίπλα σε εκτροφή με χοίρους. Όλη τη νύχτα κάνουν χρήση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, όπως κατέθεσε απολογούμενος ο Ιωάννης Καγιαλίδης, όπως και μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Μέσα στην καλύβα γίνεται συζήτηση για το εξαφανισθέν ποσό των 12.900 ευρώ. Το θύμα, Ιωάννης Κυριαζίδης, δηλώνει ότι τα χρήματα εκλάπησαν από το σπίτι του και δεν τα οικειοποιήθηκε ο ίδιος. Λογομαχούν με τον Ευγένιο Κεσογλίδη και ανταλλάσουν κάποιες γροθιές. Όμως η πάλη μεταξύ τους δε θα συνεχιστεί, αφού το θύμα θα δηλώσει ότι παρόλο που δεν πήρε ο ίδιος τα χρήματα θα τα επιστρέψει πουλώντας κτήματα που είχε στη Θάσο, ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις μέσα στην παρέα. Όμως τα ξημερώματα της 7ης προς 8ης Ιανουαρίου δολοφονείται στην ορεινή περιοχή και το πτώμα του θάβεται.

ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Να σημειωθεί ότι από τα ξημερώματα της 7ης προς 8ης Ιανουαρίου ο Ιωάννης Κυριαζίδης θεωρείται αγνοούμενος, αφού οι συγγενείς έχουν χάσει τα ίχνη του. Η γυναίκα που τον μεγάλωσε όταν έμεινε ορφανός, η θεία του Χαρίκλεια Κυριαζίδου, ήταν αυτή που μίλησε τηλεφωνικά μαζί του την ημέρα της γιορτής του και κατέθεσε στο δικαστήριο «τον άκουσα χαρούμενο, μου είπε είμαι με φίλους και γιορτάζουμε». Από τότε τα ίχνη του χάνονται. Το κουβάρι της δολοφονίας του αρχίζει να ξετυλίγεται όταν τη διερεύνηση αναλαμβάνει αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και τον Μάιο του 2010 προσαγάγει για ανάκριση μέλη της παρέας του αγνοούμενου. Τότε μέλη της παρέας αρχίζουν να μιλούν και να λένε όσα τους είχαν πει οι φίλοι τους για τη νύχτα εκείνη στην ορεινή Καβάλα και τελικά ποιος και γιατί σκότωσε το νεαρό άνδρα. Η αστυνομία οδηγείται στην ορεινή Καβάλα και σε πρόχειρο λάκκο ανακαλύπτει σε πλήρη αποσύνθεση, τρία χρόνια μετά τη δολοφονία, τον Ιωάννη Κυριαζίδη.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΤΙ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Οι συνθήκες οι οποίες οδήγησαν τη μοιραία εκείνη νύχτα στη δολοφονία του 33χρονου, είναι αυτές που απασχόλησαν το δικαστήριο και προκάλεσαν ερωτήσεις καταιγιστικές προς τους μάρτυρες αλλά και τους κατηγορούμενους. Η ιατροδικαστική εξέταση δείχνει ότι ο 33χρονος έχει δολοφονηθεί, αλλά πριν έχει βασανιστεί. Τα στοιχεία δείχνουν σπασμένα πλευρά και σπασμένο σαγόνι, ενώ από τις καταθέσεις των μαρτύρων αναφέρεται ότι το θύμα είχε κακοποιηθεί και σεξουαλικά με τη χρήση ξύλινου αντικειμένου. Επίσης γίνεται γνωστό ότι όσο βασανίζονταν ήταν δεμένος πάνω σε ένα δέντρο. Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι έδεσαν τον φίλο τους στο δένδρο και τον βασάνισαν. Ο Ιωάννης Καγιαλίδης δέχτηκε ότι αυτός σκότωσε τον 33χρονο τη νύχτα εκείνη, αλλά τίποτα δεν ήταν προσχεδιασμένο. Στην απολογία ανέφερε ότι λογομάχησαν για τα χρήματα, ότι πάλεψαν, το θύμα προσπάθησε να τον χτυπήσει με ένα ξύλο και αυτός αμύνθηκε τραυματίζοντας τον με σουγιά. Τα στοιχεία λένε ότι ο δολοφόνος έκοψε το λαιμό του θύματος με μαχαίρι. Ο κατηγορούμενος δηλώνει ότι βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ, ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το φίλο του. Ζήτησε συγνώμη από την οικογένειά του.

Ο Ευγένιος Κεσογλίδης που κατηγορείται ως άμεσος συνεργός στη δολοφονία λέει στην απολογία του ότι δεν είχε σχέση με αυτή. Αυτός βρίσκονταν μέσα στην καλύβα τη νύχτα της 7ης προς 8ης Ιανουαρίου 2008, όταν οι δύο φίλοι του βρίσκονταν έξω και πάλευαν. Δήλωσε ότι δεν άκουσε κάτι λόγω του θορύβου μίας γεννήτριας που υπήρχε στην καλύβα. Πρόσθεσε ότι μόνο όταν άργησαν οι δύο φίλοι του να επιστρέψουν στην καλύβα τότε βγήκε έξω. Είδε τον Ιωάννη Καγιαλίδη μέσα στα αίματα και τον Ιωάννη Κυριαζίδη πεσμένο στο έδαφος. Έσπρωξε τον δεύτερο και διαπίστωσε ότι είναι νεκρός και τότε φώναξε στον πρώτο «τι έκανες τρελέ». Οι τρεις φίλοι αποφασίζουν να θάψουν το φίλο τους κοντά στην κτηνοτροφική μονάδα. Από τη νύχτα εκείνη ο 33χρονος και μέχρι το 2010, οπότε εξιχνιάστηκε η υπόθεση, θεωρείται αγνοούμενος.

ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΠΛΗΝ ΕΝΟΣ

Ο Ευγένιος Κεσογλίδης μετά τη δολοφονία του φίλου του κυριεύεται από τύψεις, τις νύχτες παραμιλά και τελικά εκμυστηρεύεται στη φίλη του και μέλος της παρέας τι έχει συμβεί. Στο μεταξύ και άλλα μέλη της παρέας αρχίζουν να αναζητούν τον 33χρονο. Κάποιοι πιστεύουν ότι έχει επιστρέψει στη Γερμανία, άλλοι ότι πήγε στο Άγιο Όρος, αλλά τελικά η αλήθεια αποκαλύπτεται όταν αρχίζει η αστυνομία να…ενοχλεί μέλη της παρέας. Τον Μάιο του 2010 γίνεται προσαγωγή μελών της παρέας του Ιωάννη Κυριαζίδη και αρχίζουν να έρχονται στο φως λεπτομέρειες της νύχτας που οδήγησαν στη δολοφονία του άνδρα, όπως τα εκμυστηρεύτηκαν όσοι ήταν παρόντες. Ο Ευγένιος Κεσογλίδης επιλέγει να μην πει την αλήθεια, παρόλο που όπως υποστήριξε ο ίδιος, δε δολοφόνησε αυτός το φίλο του, αλλά μόνο ήθελε πίσω τα λεφτά του. Αντίθετα φεύγει στη Γερμανία, από εκεί στην Ισπανία και έπειτα στη Βραζιλία.

 

Τελικά επιστρέφει μόνο όταν ο Ιωάννης Καγιαλίδης συλλαμβάνεται, ομολογεί τη δολοφονία και αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη. Όμως ο τρίτος κατηγορούμενος Αντώνιος Χάσαρης δεν έχει επιστρέψει για να δικαστεί μέχρι και σήμερα. Πάντως οι φίλοι θύματος και κατηγορουμένων στο χθεσινό δικαστήριο δεν εμφανίστηκαν για να καταθέσουν, πλην ενός από την Καβάλα. Αρκέστηκαν σε όσα είπαν στην αστυνομία. Ακόμα και το θέμα της βίαιης προσαγωγής έθεσε ο εισαγγελέας της έδρας, θέλοντας να καταδείξει με αυτόν τον τρόπο την απουσία βασικών μαρτύρων της υπόθεσης και συγκεκριμένα των φίλων του θύματος και των δύο κατηγορουμένων, που τελικά ήξεραν πολλά, αφού τους τα είχαν αποκαλύψει οι ίδιοι οι δράστες.

ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΝ

Για περίπου έξι ώρες διήρκησε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης, όπου ως ένορκοι κληρώθηκαν και συμμετείχαν οι Θωμάς Καραγιώργης, Δημήτρης Δρόσος, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος και Όλγα Καμπουρίδη.

Σε καταδικαστική απόφαση, μετά και την πρόταση του εισαγγελέα, κατέληξε το δικαστήριο, διαφορετική ως προς τις ποινές από την πρωτόδικη δίκη, που είχε εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό της Δράμας. Ειδικότερα ο Ιωάννης Καγιαλίδης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, 10 χρόνια για αρπαγή, ενώ καταδικάστηκε και για παράνομη οπλοχρησία και οπλοφορία. Αυτός ήδη εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές Γρεβενών.

Για τον Ευγένιο Κεσογλίδη η κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση μετατράπηκε σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και έτσι η ισόβια κάθειρξη μετατράπηκε σε ποινή 10 ετών, ενώ καταδικάστηκε και 10 χρόνια για αρπαγή, με το σύνολο της ποινής να ανέρχεται σε 14 χρόνια.

Συνήγοροι υπεράσπισης του Ιωάννη Καγιαλίδη ήταν ο κ. Καχριμάνης και η Σελβέρ Χουσεΐν, η οποία είχε οριστεί από το δικαστήριο, ενώ συνήγοροι υπεράσπισης του Ευγένιου Κεσογλίδη ήταν οι δικηγόροι Θεσσαλονίκης Παναγιώτα Τσίχλα και Γιώργος Νικολακόπουλος

Πηγή: www.xronos.gr