Photos: H εκδρομή 35 Θρακιωτών οπαδών του Ολυμπιακού στο Τορίνο, 15 χρόνια πριν

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–   Εχουν περάσει 15 χρόνια από τότε, αλλά όσοι είχαν ταξιδέψει στο Τορίνο για εκείνον τον ιστορικό προημιτελικό του Ολυμπιακού με την Γιουβέντους στο Τσάμπιονς Λιγκ, δύσκολα θα ξεχάσουν αυτό το ταξίδι.

Ανάμεσά τους ήταν και περίπου 35 άτομα από την Θράκη, μέλη των North Supporters, που ξεκίνησαν από το ακριτικότερο μέρος της χώρας με σκοπό ουσιαστικά να διασχίσουν όλη την Ελλάδα, να πάνε στην Πάτρα, να περάσουν απέναντι με πλοίο και να βρεθούν στο θρυλικό Ντελεάλπι.

Δώδεκα από αυτούς ήταν Κομοτηναίοι και η παρουσία τους αποτέλεσε τον λόγο που είχε οργανωθεί ολόκληρη αποστολή από την εφημερίδα “Χρόνος” και τον ραδιοφωνικό σταθμό “Power FM”, με τον υπογράφοντα να πραγματοποιεί ουσιαστικά την πρώτη δημοσιογραφική αποστολή του εκτός Ελλάδος. Στόχος; Όχι τόσο να καλυφθεί ο αγώνας αυτός καθεαυτός αλλά το ταξίδι των Κομοτηναίων και λοιπών Θρακιωτών. Το δημοσιογραφικό καθήκον μας καλούσε εκεί και ας μην ήμασταν οπαδοί του Ολυμπιακού (ένα μήνα μετά όνως θα ταξιδεύαμε και στο Βελιγράδι με την ΑΕΚ, εν μέσω της πολεμικής σύρραξης για το Κόσοβο).

Οκτώ εταιρείες της Κομοτηνής είχαν δώσει τότε από ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό της τάξεως των 50.000 δραχμών (150 ευρώ η καθεμία δηλαδή) για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι στον ιταλικό βορρά. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε βράδυ Κυριακής με το πούλμαν να κάνει στάσεις σε αρκετές πόλεις, ώστε 18 ώρες μετά να βρεθούμε στην πρωτεύουσα της Αχαΐας. Από εκεί το πλοίο της γραμμής για την Ανκόνα και από εκεί και πάλι με το πούλμαν για το Τορίνο και κατευθείαν το Ντελεάλπι, όπου είχαμε φτάσει περίπου μια ώρα πριν την έναρξη της αναμέτρησης.

Στο τσακ μπορέσαμε να πάρουμε την διαπίστευση και να δώσουμε το παρών στα δημοσιογραφικά, απέναντι ακριβώς από το σημείο όπου είχαν πάρει θέση οι θρακιώτες οπαδοί του Ολυμπιακού. Ο αγώνας, για όσους θυμούνται, δεν είχε αρνητική εξέλιξη για τον Ολυμπιακό. Τουναντίον. Παρά τα τέρματα των Ιντζάκι και Κόντε, ο Ολυμπιακός δεν παράτησε το παιχνίδι και λίγο πριν το τέλος ο Ανδρέας Νινιάδης νίκησε τον Περούτζι από την άσπρη βούλα και έδωσε άλλο ενδιαφέρον στη ρεβάνς. ‘Ετερον εκάτερον αν στο ΟΑΚΑ χάθηκε η πρόκριση στα ημιτελικά εξαιτίας του…. στρατηγού άνεμου.

Η εκδρομή των οπαδών του Ολυμπιακού στο Τορίνο θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, αφού εκτιμάται ότι ταξίδεψαν στην γειτονική Ιταλία περισσότερα από 10.000 άτομα. Ανάμεσά τους και αυτοί οι 35 Θρακιώτες που προαναφέραμε, ίσως και περισσότεροι που δεν αντιληφθήκαμε γιατί δεν ήρθαν οργανωμένα. Μετά την λήξη της αναμέτρησης, ακολούθησε αμέσως η επιστροφή, με την γλυκιά ελπίδα για τους οπαδούς της ανατροπής του αποτελέσματος στην ρεβάνς. Ετερον εκάτερον αν εμείς παραμείναμε στο Τορίνο για ακόμα μία εβδομάδα και φιλοξενηθήκαμε σε φίλους (θρακιώτες) φοιτητές που σπούδαζαν τότε εκεί.

Δεκαπέντε χρόνια μετά ο Ολυμπιακός εκδράμει και πάλι στο Τορίνο. Στο μεσοδιάστημα γνώρισε εκεί μια από τις βαρύτερες ήττες της ιστορίας του, τρώγοντας επτά τέρματα, αλλά στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο όλοι αισιοδοξούν ότι εκείνη η εμφάνιση αποτελεί ένα κακό παρελθόν και ότι το βράδυ η ερυθρόλευκη αρμάδα θα ζήσει μεγάλες στιγμές…