«Έφυγε» ο ηπειρώτης με “θρακιώτικη” καρδιά Θωμάς Εξάρχου σε ηλικία 93 ετών. Συγκίνηση στη Ξάνθη

Μια  πολύ σημαντική απώλεια για την Ξάνθη ήταν ο θάνατος που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο Θωμάς Εξάρχου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, μετά από 20ήμερη παραμονή στο Νοσοκομείο της Ξάνθης συνεπεία προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε τον τελευταίο καιρό. Η μεγάλη αυτή μορφή της πόλης, με το πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό του έργο, έφυγε σεμνά, όπως ακριβώς έζησε. Διέσχισε και κατέγραψε με τις έρευνές του ένα κρίσιμο και συχνά ταραγμένο διάστημα της ιστορίας της πόλης. αρχείο λήψης (20)Όχι μόνο ως ερευνητής αλλά και με την φυσική του παρουσία, μεταφέροντας στις επόμενες γενιές μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της πόλης.

Παρότι υπήρξε εμπειρικός ιστορικός, εντούτοις η μεθοδολογία και η συστηματική του εργασία σε συνδυασμό με το πλούσιο έργο του, τον κατατάσσουν στους πλέον σημαντικούς ιστορικούς της Ξάνθης.exarxou1(1)Στη διάρκεια της ζωής του έγραψε δεκάδες βιβλία για την ιστορία της πόλης με τελευταίο αυτό για τη ζωή του κρυμμένου Δημάρχου του ΕΑΜ Θεόφιλου Παπαδόπουλου, το οποίο φώτισε πολύ σημαντικές στιγμές από την ιστορία της πόλης στη διάρκεια της κατοχής και της απελευθέρωσης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ευτυχής συγκυρία είναι ότι λίγο πριν το θάνατό του, ο Δήμος φρόντισε να αποκαταστήσει τον παλιό Δήμαρχο, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάδειξη των ιστορικών δεδομένων της περιόδου. Η πόλη τίμησε κατ επανάληψη τον Θωμά Εξάρχου τις τελευταίες δεκαετίες και η κοινωνία τον περιέβαλε με μεγάλο σεβασμό και αναγνώριση ενώ το έργο του είναι η σημαντική παρακαταθήκη και συμβολή του στη γνώση της τοπικής ιστορίας.

Η κηδεία του Θωμά Εξάρχου θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Τρίτης στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου.  Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να ενισχυθεί οικονομικά το Γηροκομείο της Ξάνθης, στο Δ.Σ. του οποίου υπήρξε και μέλος.

Ποιος ήταν ο Θωμάς Εξάρχου:

Ο Θωμάς Εξάρχου γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Ποντικάτες των Ιωαννίνων. Έρχεται στην Ξάνθη το 1927, τελειώνει την Α” τάξη του Δημοτικού και επιστρέφει στο χωριό του. Ξανάρχεται στην Ξάνθη το 1934 και από τότε διαμένει μόνιμα. Φοιτά στο γυμνάσιο της Ξάνθης (1934-1940).

images (1)Μετά την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο εργάζεται ως υπάλληλος στο Εμπορικό Επιμελητήριο και στη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής εργάζεται αρχικά σαν καπνεργάτης και αργότερα χειρώναξ εργάτης υπαίθρου. Από τα αρχεία του Πρωτοδικείου Ξάνθης προκύπτει ότι τουλάχιστον 2143 Έλληνες της Ξάνθης μεταφέρθηκαν στην κατοχή ως όμηροι από τους Βούλγαρους σε καταναγκαστικά έργα στη Βουλγαρία. Μέσα σε αυτούς ήταν και ο Θωμάς Εξάρχου. Δημοτικός υπάλληλος το 1946 και στη συνέχεια με την επέκταση του Ι.Κ.Α στην Ξάνθη, το 1949, διορίζεται στο Ι.Κ.Α. ύστερα από διαγωνισμό. Υπηρέτησε στο στρατό επι 40 μήνες ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πυροβολικού.

Μετέχει στο Δ.Σ. της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.) ως μέλος ή ως πρόεδρος του Δ.Σ. για από επτά χρόνια σε μια γόνιμη περίοδο της Φ.Ε.Ξ. που σημαδευτηκε από την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου, την ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης και την αγορά του αρχοντικού των κληρονόμων Δ. Κιουμουτζόγλου για λογαριασμό της Φ.Ε.Ξ. Μεσολαβεί μια απουσία έξι χρόνων από την Ξάνθη λόγω μετάθεσης στη Θεσσαλονίκη, επανέρχεται το 1981 και το 1982 εκλέγεται δηματικός σύμβουλος.

1929 1930 exarhouΤο 1983 διορίζεται πρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Την τελευταία δεκαετία δεκαετία μετέχει στα Δ.Σ. Κέντρων που ασχολούνται με την προστασία των ηλικιωμένων. (ΚΑΠΗ, Γηροκομείο). Έχει συγγράψει αριθμό άρθρων και αυτοτελών βιβλίων που εκδόθηκαν από το περιοδικό «Φοροτεχνική και Θρακική προσέγγιση» και βιβλίων που εκδόθηκαν από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης και την Αδελφότητα Ηπειρωτών Ν. Ξάνθης. Για την προσφορά του στα γράμματα και την ιστορία του Νομού Ξάνθης, τιμήθηκε, μεταξύ άλλων,  από τη νομαρχία Ξάνθης με το βραβείο «Στέφανος Ιωαννίδης». Ήταν  έγγαμος και είχε δύο κόρες και τρία εγγόνια.

Πηγή: www.xanthipress.gr

Материалы по теме:

Σημαντική διάκριση για ομάδα μαθητών από την Ξάνθη σε πανελλήνιο διαγωνισμό Βρετανικής οργάνωσης με θέμα «Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες»
Την πρώτη θέση έλαβε ομάδα μαθητών της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Ξάνθης, της ειδικότητας Α΄ Μαγειρικής Τέχνης με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα Ουρανία Κουκουσολάτου, στον πανελλήνιο διαγωνισμό του ...
Τα «μυστικά» για την συμπλήρωση της αίτησης για τους συνοριοφύλακες στον Έβρο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι
«Σπάνια» προκήρυξη που αφορά αποκλειστικά τους κατοίκους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι 400 μόνιμες θέσεις κρύβουν «μυστικά» όσον αφορά ...
Συνθετικός χλοοτάπητας τελευταίας γενιάς στο βοηθητικό και μπαλόνι στα γήπεδα τένις της Ορεστιάδας
Στην αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεών του θα προχωρήσει ο Δήμος Ορεστιάδας, όπως έγινε γνωστό μέσα από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση που ...
Νεκρός 59χρονος ποδηλάτης στην Ξάνθη σε τροχαίο δυστύχημα
Ένας 59χρονος από την Ξάνθη ήταν τελικά το θύμα του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στις 19.55, κοντά στα Νεκροταφεία της ...
Αγνοείται στο δέλτα του Έβρου 49χρονος ερασιτέχνης ψαράς, πατέρας τεσσάρων παιδιών
  Στιγμές αγωνίας ζει η οικογένεια ενός 49χρονου ερασιτέχνη ψαρά από τον δήμο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος πήγε για ψάρεμα στο Δέλτα του ποταμού Έβρου το ...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here