Τα σενάρια πρόκρισης του Πανθρακικού, το λάθος που όλοι κάνουν και… το μπαράζ

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Παναγιώτης Τζαμπαζλής

–  Η ισοπαλία που απέσπασε ο Πανθρακικός στο Περιστέρι, κόντρα στα περισσότερα προγνωστικά, τον φέρνει σε θέση ισχύος για πρόκριση στην επόμενη φάση. Ουσιαστικά με το ένα πόδι είναι ήδη στον τρίτο γύρο, αρκεί φυσικά να κάνει το χρέος του, δηλαδή να κερδίσει στην έδρα του τον Ηρακλή Ψαχνών.

Κόντρα στα όσα υποστηρίζουν οι περισσότεροι, το εύρος της πιθανής νίκης του Πανθρακικού επί του Ηρακλή Ψαχνών δεν μετράει. Δεν παίζει δηλαδή ρόλο αν θα κερδίσει με 1-0 ή με… 10-0, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι ένα και το αυτό. Στην περίπτωση αυτή ο Πανθρακικός θα πάει στους 5 βαθμούς και θα μάθει αν προκρίνεται με βάση το αποτέλεσμα στον άλλον αγώνα ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ.

Εκεί, λοιπόν, αναμένεται να γίνει… κόλαση. Μόνο ένας στους δύο προκρίνεται, εκτός και αν έχουμε ισοπαλία. Τότε θα έχουμε τριπλή ισοβαθμία, θα έχουμε ίδιους βαθμούς στα μεταξύ των τριών ομάδων παιχνίδια, θα έχουμε και ισοδυναμία στην διαφορά των γκολ αφού όλοι θα έχουν φάει όσα πέτυχαν και τελικά θα έπρεπε αν δεν είχε αλλάξει φέτος ο ΚΑΠ να να ξαναπαιχτούν τρεις αγώνες μπαράζ σε ουδέτερα γήπεδα μεταξύ Πανθρακικού, ΑΕΚ και Ατρομήτου.

Κόντρα δηλαδή σε όσα πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι παίζει ρόλο η διαφορά στο σκορ με τα Ψαχνά, εμείς διαβάζουμε στην προκήρυξη του κυπέλλου ότι  εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 20 του ΚΑΠ που εφαρμόζεται και στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Αυτό ορίζει στην παράγραφο 5 ότι αρχικό κριτήριο είναι οι βαθμοί στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων και εφόσον προκύπτει νέα ισοβαθμία, στην παράγραφο 6 αναφέρεται η διαφορά των τερμάτων, αλλά πάλι μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων. Δεν ενδιαφέρει δηλαδή ούτε η καλύτερη επίθεση, ούτε οποιοδήποτε άλλο από τα κριτήρια που ακούγονται.

Συνεπώς σε τριπλή ισοβαθμία Πανθρακικού, ΑΕΚ και Ατρομήτου στους 5 βαθμούς, θα πρέπει να φτιαχτεί νέος πίνακας μόνο με τα μεταξύ τους αποτελέσματα. Αυτά όμως στο σενάριό μας θα είναι ισοπαλίες. Πανθρακικός – ΑΕΚ 0-0, Ατρόμητος – Πανθρακικός 1-1 και ΑΕΚ – Ατρόμητος όσο έρθει. Κάθε ομάδα θα έχει από δύο πόντους. Και δεδομένα, κάθε ομάδα θα έχει μηδενική διαφορά τερμάτων.

Βάσει της νέας αλλαγής που υπήρξε ωστόσο στον φετινό ΚΑΠ, αν έχουμε νέα ισοβάθμιση, τότε μετράει η καλύτερη επίθεση μεταξύ των ισοβαθμούντων. Στην περίπτωση αυτή ο Πανθρακικός έχει προβάδισμα λόγω του γκολ που πέτυχε, σε περίπτωση που το παιχνίδι ΑΕΚ – Ατρομήτου έρθει ισόπαλο 0-0. Τότε θα προκριθούν Πανθρακικός και Ατρόμητος έχοντας συντελεστή 1-1, ενώ η ΑΕΚ θα μείνει τρίτη έχοντας συντελεστή 0-0 και το μόνο ερώτημα που θα απομένει είναι ποιος εκ των Πανθρακικού ή Ατρομήτου θα προκριθεί ως πρώτος και ποιος ως δεύτερος.

Αν έρθει ωστόσο το ΑΕΚ – Ατρόμητος από 2-2 και πάνω, τότε θα προκριθούν ο Ατρόμητος θα προκριθεί ως πρώτος και η ΑΕΚ ως δεύτερη, ενώ ο Πανθρακικός δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα για να προκριθεί, αφού δεν θα είναι στο χέρι του το οτιδήποτε πλέον.

Τι θα συμβεί αν έρθει το ματς ΑΕΚ – Ατρομήτου 1-1; Τότε θα έχουμε μεν και πάλι τριπλή ισοβαθμία. Ο Ατρόμητος θα έχει συντελεστή γκολ 2-2 και θα προκρίνεται ως πρώτος, ενώ Πανθρακικός και ΑΕΚ θα ισοβαθμούν έχοντας και ίδιο συντελεστή 1-1, ισοπαλία φυσικά και στο μεταξύ τους ματς και αν ερμηνεύουμε καλά τον ΚΑΠ, τότε ΑΕΚ και Πανθρακικός θα πρέπει να δώσουν νέο αγώνα μπαράζ, με παράταση και πέναλτι, σε ουδέτερο γήπεδο, για να μάθουμε ποιος θα περάσει στην επόμενη φάση.

Αν δεν είχε αλλάξει φέτος ο ΚΑΠ και ίσχυαν όσα εφαρμόζονταν μέχρι πέρυσι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος ΑΕΚ – Ατρομήτου, ο Πανθρακικός με νίκη επί των Ψαχνών, στην χειρότερη για αυτόν περίπτωση θα καλούνταν να δώσει δυο νέους αγώνες μπαράζ.Ποιες ημερομηνίες θα βρεθούν για να διεξαχθούν αυτοί οι τρεις (και όχι απλά ένας) αγώνες μπαράζ, είναι ερώτημα που θα βασάνιζε την Επιτροπή Κυπέλλου και τον πρόεδρό της Μάνο Γαβριηλίδη εφόσον προέκυπτε αυτό το σενάριο, καθώς δεν υπάρχουν και πολλές διαθέσιμες ημερομηνίες. Και τώρα όμως, ακόμα και για έναν αγώνα μπαράζ, εφόσον αυτός προκύψει, ο πονοκέφαλος στον πρόεδρο της ΕΠΣ Θράκης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση ήττας του Πανθρακικού από τα Ψαχνά ή ακόμα και σε περίπτωση ισοπαλίας θα έχουμε δεδομένο αποκλεισμό των Κομοτηναίων, που έχουν αυτή τη στιγμή δύο βαθμούς ενώ ΑΕΚ και Ατρόμητος έχουν ήδη από τέσσερις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, με τον βαθμό που πήρε στο Περιστέρι, ο Πανθρακικός έχει το πάνω χέρι και η μόνη περίπτωση να γνωρίσει αποκλεισμό είναι αν δεν κερδίσει τα Ψαχνά ή αν φέρουν ισοπαλία ΑΕΚ και Ατρόμητος με σκορ από 2-2 και πάνω.

Αναλυτικά η βαθμολογία του 5ου ομίλου: 

1.  ΑΕΚ 4 (3-0) 
2.  Ατρόμητος 4 (2-1) 
3.  Πανθρακικός 2 (1-1) 
4.  Ηρακλής Ψαχνών 0 (0-4) 

*Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν: 
α. Οι βαθμοί στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν 
β. Ο συντελεστής τερμάτων στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
Αν και πάλι προκύπτει ισοβαθμία, (σύμφωνα με το άρθρο 20 του ΚΑΠ) μετράει η καλύτερη επίθεση απ’ αυτές των ομάδων που ισοβαθμούν.