LIVE BLOGGING: Η εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Θράκη

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τις τελευταίες ώρες την Θράκη και το ThrakiSportS όπως κάνει σε έκτακτα γεγονότα, ανατρέπει την κανονική του ροή και θα προσπαθήσει μέσα από αυτήν την ανάρτηση να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα και σχετίζονται με τις έντονες βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες…

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το κύμα κακοκαιρίίας που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη θα συνεχιστεί και σήμερα Σάββατο με νεφώσεις βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές κυρίως στις βορειοτερες και ανατολικές περιοχές της χώρας όπως είναι η Χαλκιδική, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, αλλά και το Πήλιο, ο Βόλος, η Χαλκίδα, η Κύμη, οι ανατολικές περιοχές της Αττικής. Από τα δυτικά περιμένουμε σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων ενώ στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως στα νησιά τα φαινομενα θα είναι ηπιότερα. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά αλλά θα χιονίσει ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας. 

Ωρα 08.10  Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Α.Μ.Θ. επισημαίνει την ισχύει του έκτακτου δελτίου έως και σήμερα το Σάββατο 25/10/2014 και επισημαίνει ότι βαθμιαία εξασθένηση θα έχουμε από τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακά και από τα βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι που στο Αιγαίο η ένταση τους θα φτάσει τοπικά τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Ωρα 08.20  Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα:
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
 Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.

Ωρα 08:30  Στην Θράκη οι σημαντικότερες ζημιές δείχνουν να υπάρχουν στον οικοσμό της Μελέτης στην Ροδόπη, εξαιτίας του ανεμοστρόβιλου που τον έπληξε το απόγευμα της Πέμπτης. Οι ζημιές είναι πρωτοφανείς στον οικισμό του πρώην Δήμου Αιγείρου, καθώς ο ξαφνικός ανεμοστρόβιλος συνοδευόμενος από  έντονη βροχόπτωση.  Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κεραμοσκεπές, μαντρότοιχους και περιφράξεις των κατοικιών ήταν μαζικές και σχεδόν ολοκληρωτικές, με παράλληλη διακοπή ρεύματος. Σε κάποιες περιπτώσεις απεφεύχθησαν τα χειρότερα, καθώς συμπολίτης μας, οδηγός δίκυκλου, τραυματίστηκε ελαφρά, όταν παρασύρθηκε από ριπές ανέμων σε κολώνα, επισημαίνει η Θρακική Γη..

Ωρα 08:35  Η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ενημερώθηκε άμεσα ενώ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Τσαλικίδης βρέθηκε εγκαίρως στην περιοχή, όπου σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής, συντονίστηκαν οι προσπάθειες για καταγραφή των ζημιών και προώθηση του αιτήματος για άμεση ικανοποίηση των ζημιωθέντων.

Ωρα 08:45  Ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους οδηγούς για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες έχει εκδόσει η «Εγνατία Οδός Α.Ε.». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «τις προσεχείς ώρες και ημέρες προβλέπονται ιδιαίτερα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα (Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη), κατά μήκος όλης της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων, με κατά τόπους καταιγίδες, χαλαζόπτωση, χιονόπτωση και θυελλώδεις ανέμους μέχρι και 10 Beaufort.» Με την ίδια ανακοίνωση η εταιρία καλεί τους τους οδηγούς που προτίθενται να μετακινηθούν τις προσεχείς ημέρες σε ολόκληρο το μήκος της Εγνατίας Οδού, καθώς και στους Κάθετους άξονες Σιάτιστας, Ευζώνων, Προμαχώνα και Νυμφαίας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συμβουλεύει:

• Πριν το ταξίδι τους να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ. και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τη μετακίνηση υπό συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση.

• Να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες.

• Να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τη χρήση τους.

• Σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυξημένες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και να προσαρμόζουν την ταχύτητα του οχήματός τους στις επικρατούσες συνθήκες.

• Να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτησή αντιολισθητικών αλυσίδων.

• Αν απαιτηθεί η στάση του οχήματος για λόγους έκτακτης ανάγκης, να γίνεται μόνο επί της δεξιάς Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

• Να παρακολουθούν και τηρούν τις υποδείξεις της σταθερής και ηλεκτρονικής σήμανσης.

• Να τηρούν τις υποδείξεις της Τροχαίας και του Προσωπικού συντήρησης και λειτουργίας της οδού.

Ειδικά οι οδηγοί όλων των φορτηγών και ιδιαίτερα των μη φορτωμένων, παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις σε συνθήκες έντονων ανέμων. Για πληροφορίες, εφόσον κινείστε επί της Εγνατίας Οδού, επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.

Ωρα 09:05  Στην Θράκη τα εντονότερα φαινόμενα δείχνουν να έχουν περάσει και εκδηλώθηκαν τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, ακολουθώντας πορεία από τα δυτικά προς τα ανατολικά

Ωρα 09:15  Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια έκτακτη ενημέρωση για πλημμύρες στους ποταμούς Έβρου και Νέστου και τους παραποτάμους τους, αφού είναι κακοκαιρία που πρώτα έχει πλήξει τα δυτικά και τα νότια και όχι τον βορρά και την Βουλγαρία, ώστε να ανέβει η στάθμη και να έχουμε και άλλα προβλήματα.

Ωρα 09:55  Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε για την περιοχή η νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, όταν έπληξε την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, το κύμα κακοκαιρίας που αναμενόταν. Ο όγκος της βροχής δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα παρά μόνο οι θυελλώδεις άνεμοι. Όλος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας ήταν σε ετοιμότητα και η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο, όπως αναφέρει στο xanthipress ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης. Από την πλευρά της η Πυροσβεστική τη νύχτα που πέρασε χρειάστηκε να επέμβει για να κόψει δέντρα ή κλαδιά σε 4 περιπτώσεις πτώσεων, προκειμένου να αποτραπούν προβλήματα με πιο επικίνδυνη περίπτωση ένα πλάτανο στην οδό Μιαούλη. Κατά τα άλλα καμία κλήση για άντληση υδάτων ή άλλα προβλήματα δεν δέχτηκε το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης

Ωρα 10:08  Από το Υπολιμεναρχείο του Λάγους υπάρχει σε ισχύ απαγορευτικό λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Όπως σημειώνει ο Λιμενάρχης κ. Κυλίτσης, μιλώντας στο xanthipress δεν σημειώθηκαν προβλήματα ενώ οι περιπολίες επικεντρώθηκαν στο Λιμάνι των Αβδήρων όπου δεν υπάρχει πλέον Λιμενικός Σταθμός και σημειώνονται συχνά βλάβες και ζημιές στα σκάφη που ελλιμενίζονται. Πάντως, δεν αναφέρθηκε κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής.

Ωρα 10:15  Στο Δήμο Ξάνθης δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα. Όπως σημειώνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, η στάθμη των υδάτων στα ρέματα και τους χειμάρους του Δήμου δεν εμπνέει ανησυχία ενώ λόγω του αέρα, σημειώθηκε μια βλάβη σε ένα ηλεκτρολογικό πίνακα, των νεκροταφείων, όπου έφτασαν άμεσα οι ηλεκτρολόγοι της υπηρεσίας και την αποκατέστησαν. Στην επικοινωνία του με τα συνεργεία της ΔΕΥΑΞ – που είχε προβεί τις προηγούμενες μέρες σε προληπτικό καθαρισμό των σχαρών και φρεατίων- δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα

Ωρα 10:40  Από την κακοκαιρία φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα και στα αθλητικά δρώμενα. Στα Πηγάδια επικρατεί δυνατός αέρας και έντονη βροχόπτωση και έτσι δεν έχει ξεκινήσει η αναμέτρηση Ξάνθης – Νίκης Βόλου για το πρωτάθλημα υποδομών Κ20 της Super League. Γίνονται προσπάθειες για να ξεκινήσει πιο αργά ώστε να μην αναβληθεί, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Ωρα 10:45  Στις 12.30 έχει προγραμματιστεί και δεύτερος αγώνας Ξάνθης – Νίκης Βόλου στα Πηγάδια για το πρωτάθλημα Κ17 της Super League. Φυσικά, αν συνεχίσει έτσι ο καιρός, δεν είναι σίγουρο ότι και αυτό το ματς θα καταφέρει να ξεκινήσει στην ώρα του.

Ωρα 10:55  Αλλαγή γηπέδου λόγω των καιρικών συνθηκών έχουμε από τώρα κα ι σε αυριανό παιχνίδι για το πρωτάθλημα Κ17. Το ματς του Πανθρακικού με τον ΠΑΣ Γιάννινα έχει προγραμματιστεί για τις 11.00 το πρωί στο γήπεδο της Μεσούνης αλλά από τώρα ορίστηκε για το Ενωσιακό της ΕΠΣ λόγω των νερών.

Ωρα 11:10  Με αποφάσεις των αστυνομικών διευθύνσεων Ροδόπης και Ξάνθης, λόγω των θυελλωδών ανέμων, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της εθνικής οδού Κομοτηνής – Πόρτο Λάγους – Ξάνθης.

Ωρα 11:30 Πτώσεις δέντρων έχουν σημειωθεί στην Κομοτηνή. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Χρόνος”, το πρώτο τηλεφώνημα έγινε για την περιοχή του πάρκου Περιφέρειας, όπου εκτός από τα πεσμένα κουκουνάρια, οι πολίτες βρέθηκαν μπροστά στο θέαμα πεσμένων κλαδιών δένδρων. Το πρώτο έπεσε κοντά στο θερινό πάρκο κλείνοντας πρόσκαιρα την κυκλοφορία στο ένα ρεύμα και το δεύτερο, που βρίσκονταν μέσα στην αυλή του 1ου γυμνασίου, έπεσε πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Στο σημείο έφτασε η πυροσβεστική, η τροχαία και εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας.  Αρχικά απομακρύνθηκε το δένδρο που είχε πέσει στην οδό Κακουλίδη, ώστε να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία. Άλλωστε εκείνο απαιτούσε και λιγότερη προσπάθεια. Πιο σύνθετη ήταν η προσπάθεια για την απομάκρυνση του δένδρου, ευρισκόμενου εντός της σχολικής αυλής, που έσπασε, με συνέπεια να καταλήξει πάνω σε σταθμευμένα οχήματα. Τα κλαδιά του δένδρου σκέπασαν το κόκκινο αυτοκίνητο και έγινε προσπάθεια να απομακρυνθεί, ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω ζημιές σε αυτό. Πάντως ο κάτοχός του ήταν τυχερός, αφού τη φορά του δένδρου ανέκοψαν τα κάγκελα της αυλής και έτσι οι ζημιές περιορίστηκαν σε κάποιες λακκούβες στην οροφή του. Η τροχαία απέκλεισε την κυκλοφορία οχημάτων από το κτίριο της Περιφέρειας και άμεσα ξεκίνησε η απομάκρυνση των πεσμένων κλαδιών. Παράλληλα με οχήματα της Καθαριότητας γινόταν η καθαριότητα οδοστρώματος και ποδηλατοδρόμου από κουκουνάρια, κλαδιά και ό,τι άλλο είχε παρασύρει ο άνεμος. Για περισσότερη από μία ώρα αποκλείστηκε η κυκλοφορία στο σημείο. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες, αυτό ωστόσο ήταν καθαρά θέμα τύχης, εφόσον η πτώση έγινε δίπλα από σχολείο της περιοχής, ενώ διάβαιναν ταυτόχρονα και περαστικοί, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές με κατεύθυνση την παλιά Νομικής Κομοτηνής.

Ωρα 11:40  Για πτώσεις κλαδιών και δένδρων η υπηρεσία Καθαριότητας δέχτηκε κλήσεις για το 7ο δημοτικό σχολείο, το 8ο νηπιαγωγείο, το 3ο δημοτικό σχολείο, την οδό Μ.Μ. Κωνσταντίου, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε να απομακρύνει δένδρο που έπεσε στον επαρχιακό δρόμο μεταξύ Παγούρια και Σιδηροχώρι αποκλείοντας μέρος του οδοστρώματος. Σε κάποιες περιπτώσεις πτώσεων κλαδιών οι ίδιοι οι πολίτες φρόντισαν να τα απομακρύνουν, ώστε να μην κινδυνεύουν πεζοί και οχήματα. Οι πολίτες με τη σειρά τους καλούνται να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και στην περίπτωση που διαπιστώνουν κάποιο δένδρο ή κλαδί έτοιμο να πέσει να ειδοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ωρα 11:55  Οριστική αναβολή στον αγώνα της Κ20 ανάμεσα σε Skoda Ξάνθη και Νίκη Βόλου. Βάσει ΚΑΠ πρέπει να πάει αύριο Κυριακή την ίδια ώρα, εφόσον το επιτρέψουν φυσικά οι καιρικές συνθήκες. Ουδείς ξέρει ακόμα αν θα διεξαχθεί το ματς της Κ17 ανάμεσα στις ίδιες ομάδες, που έχει προγραμματιστεί σε 35 λεπτά από τώρα, αλλά δείχνει δύσκολο.

Ωρα 12:08  Από την Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης έγινε γνωστό στις ομάδες ότι λόγω των καιρικών συνθηκών αναβάλλονται όλοι οι αγώνες της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α’ Κατηγορίας ΕΠΣ Ξάνθης που είχαν προγραμματιστεί για τις 4.00 το απόγευμα.

Ωρα 12:12  Για πιθανή αναβολή των αγώνων της Β’ Κατηγορίας ΕΠΣ Ξάνθης, θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση. Όσο για την Α’ Κατηγορία, υπάρχουν πληροφορίες ότι πάνε για 28η Οκτωβρίου καθώς δεν υπάρχουν πολλές κενές ημερομηνίες για να υπάρξει πλήρης αναβολή και να πάει πίσω το πρωτάθλημα.

Ωρα 12:15  Δεν υπάρχει ακόμα κάποια ενημέρωση για αναβολές στις ΕΠΣ Θράκης και Έβρου, όπως έχουμε στην Ξάνθη, αλλά κανείς δεν το αποκλείει με δεδομένη την εξέλιξη των φαινομένων.

Ωρα 12:25  Στην Καβάλα, η τοπική εφημερίδα Φωνή αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι τα ξημερώματα στο λιμάνι της Καβάλας επικράτησε πανδαιμόνιο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι είχαν σαν συνέπεια να σηκωθούν μεγάλα κύματα και να προκληθούν ζημιές ακόμα και στις παλιές αποθήκες του Τελωνείου (λίγες ημέρες προτού αυτές κατεδαφιστούν!). Μια βάρκα αναποδογύρισε και βυθίστηκε, και χρειάστηκε η επέμβαση δυτών και συνεργείου περισυλλογής αυτοκινήτων για να ανασυρθεί η βάρκα με την βοήθεια γερανού. Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν και σχεδόν όλα τα πλοιάρια που βρέθηκαν εκείνη την ώρα στο λιμάνι, με τα μέλη των πληρωμάτων τους να δυσκολεύονται να τα δέσουν στους κάβους. Ανάλογα προβλήματα προκλήθηκαν και στο οδικό δίκτυο του νομού, με δέντρα να πέφτουν στον δρόμο Αγ. Χριστοφόρου (Νικήσιανη) – Καλαμπακίου Δράμας.

Ωρα 12:50  Σε αναβολή οδηγείται οριστικά και το παιχνίδι στο πρωτάθλημα Κ17 ανάμεσα σε Skoda Ξάνθη και Νίκη Βόλου

Ωρα 13:07  Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, δεν τίθεται θέμα μη διεξαγωγής με κεντρική απόφαση των αγώνων σε ΕΠΣ Θράκης και ΕΠΣ Έβρου, όπως θα συμβεί με την ΕΠΣ Ξάνθης.

Ωρα 13:20  Απαγορευτικό απόπλου ισχύει φυσικά στο Θρακικό Πέλαγος λόγω των ισχυρών ανέμων. Εννοείται ότι δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σαμοθράκη και Θάσο.

Ωρα 13:40  Η επόμενη μέρα στον οικισμό της Μελέτης που επλήγη από ανεμοστρόβιλο δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Το μικρό χωριό του Δήμου Κομοτηνής έγινε πρώτη είδηση χθες στα δελτία ειδήσεων και την πανελλαδική ειδησεογραφία εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του φυσικού φαινομένου που έπληξε τη Μελέτη, όπως επίσης την Τρίπολη και τη Ζάκυνθο. Ακόμα και μετεωρολόγοι εγνωσμένου κύρους ασχολήθηκαν με την εξέταση αυτού του φαινομένου, που βέβαια για τους κατοίκους τους οικισμού ήταν απλά …θέλημα θεού. Έτσι το περιέγραψαν οι κάτοικοι στην εφημερίδα «Χρόνος», που έχει εκτενές ρεπορτάζ. Σύμφωνα με αυτό, η κυρία Φατμέ είδε την οροφή του σπιτιού της να σηκώνεται από τον αέρα και αυτή να βλέπει τον ουρανό ενώ ο κ. Νετζατί είδε τα κεραμίδια του σπιτιού του να βγαίνουν ένα – ένα, να πέφτουν στο δρόμο και να σπάνε. Ο κ. Μουσταφά είδε βαριά ελενίτ και ξύλα να παρασύρονται από τον ισχυρό αέρα.  Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, το καιρικό φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα σφοδρό και οι ζημιές που προσκλήθηκαν ήταν μαζικές και εντοπίζονται κυρίως σε κεραμοσκεπές, σε μαντρότοιχους και σε περιφράξεις των σπιτιών, ενώ έγινε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της αποξήλωσης καλωδίων, με αποτέλεσμα για τουλάχιστον μία νύχτα η Μελέτη να μείνει χωρίς ρεύμα. Σε κάποιες περιπτώσεις ευτυχώς απεφεύχθησαν και τα χειρότερα, αφού να σημειωθεί ότι ο 47χρονος καφετζής του χωριού παρασύρθηκε από ριπή ανέμων πάνω σε κολώνα και τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά. Περισσότερα ΕΔΩ.

Ωρα 14:05  Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο καταπλάκωσε δέντρο μπροστά από την Πυροσβεστική Ξάνθης το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του thrakitoday.  Το Ι.Χ., μικρού κυβισμού και λευκού χρώματος, βρισκόταν σταθμευμένο απέναντι από το κτήριο που στεγάζεται η Π.Υ. Ξάνθης επί της οδού Ύδρας όταν λίγο μετά τις 7.00 λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή καταπλακώθηκε από κλαδιά. Του συμβάντος επιλήφθηκε άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία που ανέλαβε τον απεγκλωβισμό του αυτοκινήτου, εντός του οποίου δεν υπήρχε κανείς, καθώς και τον τεμαχισμό των κλαδιών που είχαν καταπέσει. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Ωρα 14:20   Συγκλονιστική εικόνα και στα Πηγάδια της Ξάνθης, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Skoda, όπου ο αέρας πήρε και… σήκωσε ένα δέντρο. Διαβάστε λεπτομέρειες και δείτε φωτογραφία του xanthi-sport με ένα κλικ ΕΔΩ.

Ωρα 14:48  Πέσαν και τα πρώτα χιόνια στην Θράκη. Μπορεί στην πόλη της Ξάνθης και την πεδιάδα τα κύρια χαρακτηριστικά να είναι η βροχή και ο αέρας, παράλληλα με την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, όμως στην ορεινή περιοχή η κατάσταση είναι διαφορετική. Στο Δασικό Χωριό του Λειβαδίτη έπεσε το πρώτο χιόνι της χρονιάς. Οι άνθρωποι του Δασικού Χωριού είδαν το χώρο κάτασπρο το πρωί του Σαββάτου. Οι δρόμοι είναι όλοι ανοιχτοί και η πρόσβαση προς το Δασικό Χωριό εφικτή για όλους, όπως επισημαίνει το xanthipress. Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ.

Ωρα 14:59  Η επίσημη ανακοίνωση της Skoda Ξάνθη για την αναβολή στα παιχνίδια της Κ17 και Κ20: “Οι κακές καιρικές συνθήκες και ο πολύ δυνατός αέρας που φυσούσε το Σάββατο στην Ξάνθη και στο αθλητικό κέντρο της SKODA ΞΑΝΘΗ στα Πηγάδια, επηρέασε και τους αγώνες των ηλικιακών πρωταθλημάτων της Superleague που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν. Τα τμήματα Κ-20 και Κ-17 της SKODA ΞΑΝΘΗ και της Νίκης Βόλου δεν αγωνίστηκαν για την 8η και την 7η αγωνιστική αντίστοιχα και οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των παραπάνω αγώνων θα οριστούν με απόφαση της διοργανώτριας Αρχής”.

Ωρα 15:20  Συμπέρασμα. Χωρίς σοβαρά προβλήματα σήμερα στην Θράκη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έχουν αφήσει πολλές υλικές ζημιές σε άλλες περιοχές και ενώ τα φαινόμενα εδώ και αρκετές ώρες βαίνουν προς εκτόνωση. Στην Θράκη χτύπησαν τις πρώτες πρωινές ώρες και σημειώθηκαν κυρίως ξεριζώματα δέντρων. Οι πιο σοβαρές σημιές αναμφισβήτητα από τον ανεμοστρόβιλο που ως γνωστόν έπληξε τον οικισμό της Μελέτης. Οι δυνατοί άνεμοι καθιστούν απαγορευτικό τον απόπλου στο Θρακικό Πέλαγος, ενώ απαγορεύονται και τα φορτηγά στην Εγνατία Οδό στην περιοχή μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής. Τέλος, σε αθλητικό επίπεδο, αναβλήθηκε όλη η αγωνιστική στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Θράκης αλλά και τα παιχνίδια των Κ20 και Κ17 της Skoda με τη Νίκη Βόλου στα Πηγάδια, όπου ο δυνατός αέρας ξερίζωσε μέχρι και δέντρο μέσα στις εγκαταστάσεις. Κάπου εδώ ολοκληρώνεται αυτή η live ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας στην Θράκη. Ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας…